..........
shadow_fix

Een vergoeding voor VvE-bestuursleden

Het bestuur van een VvE bestaat uit één of (meestal) meerdere personen. Deze functie vult men in op vrijwillige basis. Maar mag hier niet iets tegenover staan? Kan een bestuurslid van een VvE aanspraak maken op een bepaald soort vergoeding?

Veel VvE's kampen met hetzelfde probleem: hoe houden wij bewoners zo gemotiveerd dat zij bereid zijn de taken van een bestuur uit te voeren? Immers niet iedereen binnen een appartementencomplex is even betrokken of heeft even veel tijd te besteden. Toch is het belangrijk dat de taken van het bestuur naar behoren worden uitgevoerd. Wat in zo'n situatie kan helpen, is het beschikbaar stellen van een (kleine) vergoeding voor de bestuursleden.

Algemene Ledenvergadering

Allereerst dient in de Algemene Ledenvergadering vastgesteld te worden dat bestuursleden ook daadwerkelijk aanspraak kunnen maken op een vergoeding. Zonder een akkoord in deze vergadering is het niet toegestaan om een vergoeding, in welke vorm dan ook, uit te keren aan een bestuurslid. Is dit akkoord er, dan kunt u bepalen op welke manier de vergoeding wordt uitgekeerd. Er bestaan twee vormen: een onkostenvergoeding en een vrijwilligersvergoeding.

Onkostenvergoeding

De meest gebruikte vorm van vergoeding is de onkostenvergoeding, deze is dan ook verplicht. Onder onkostenvergoeding worden allerlei zaken verstaan, zoals reiskostenvergoeding en kosten voor bijvoorbeeld telefoonverkeer, papier, enveloppen en postzegels. Op grond van de wet (art. 7:406 BW) is de VvE verplicht aan de vrijwilligers de onkosten die deze maken, in uitoefening van de functie, te vergoeden (eenmalige en geringe onkosten komen niet voor vergoeding in aanmerking (7:400 lid 2 BW)). De VvE is alleen verplicht om de onkosten te vergoeden zolang deze vergoeding niet is opgenomen in de vrijwilligersvergoeding.

Vrijwilligersvergoeding

Volgens de Belastingdienst is een vrijwilliger 'iemand die alleen een beloning krijgt die binnen de grenzen van een vrijwilligersvergoeding blijft'. Een belangrijk kenmerk van dit vrijwilligerswerk is dat de vergoeding ervoor niet in verhouding staat tot het tijdsbeslag en de aard van het werk. Voor het bestuurswerk van een VvE heeft de Belastingdienst bepaalde richtlijnen vastgesteld die een maximum stellen aan de hoogte van de vergoeding.

- Voor bestuursleden ouder dan 23 jaar kan een maximale vergoeding van € 4,50 per uur uitgekeerd worden. Let op: wel met een maximum van € 150,- per maand en € 1.500,- per jaar.
- Voor bestuursleden jonger dan 23 jaar kan een maximale vergoeding van € 2,50 per uur uitgekeerd worden. Let op: wel met een maximum van € 150,- per maand en € 1.500,- per jaar.
- Wanneer er geen vergoedingsbedrag per uur is afgesproken, geldt ook hier het maximumbedrag van € 150,- per maand en € 1.500,- per jaar.

Grenzen

Zolang de vergoedingen voor het vrijwilligerswerk binnen deze grenzen blijven, hoeft de VvE deze vergoedingen niet aan de Belastingdienst door te geven. Zodra de bijdragen hoger worden dan bovenstaande totalen, dan krijgt u als VvE te maken met een werkgeversrelatie en zult u ook sociale lasten moeten afdragen. De 'vrijwilliger' zal deze vergoeding dan ook mee moeten nemen in zijn of haar belastingaangifte.

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

 • Spooknota's: weet wat er speelt binnen uw VvE

  financieel

  Oplichters worden almaar vernuftiger en proberen op steeds meer manieren slachtoffers te maken. Al enige jaren doen ze dit in de vorm van spooknota's (acquisitiefraude).

 • VvE Platform Schiedam

  bestuur

  Appartement & Eigenaar is altijd op zoek naar ervaringen en verhalen vanuit VvE’s. Soms weten deze verhalen ons te vinden. Zo werden we benaderd door Ger Hunnersen, voorzitter van de VvE De Nieuwe Harg en mede initiatiefnemer van het VvE Platform Schiedam

 • Taken bestuur

  bestuur

  De vergadering van eigenaars is het belangrijkste orgaan van de VvE. In de vergadering komen de eigenaren samen en kunnen besluiten worden genomen over alle VvE-aangelegenheden.

 • Koudwatervrees VvE's staat aanleg oplaadpunt te vaak in de weg

  parkeren

  Elektrische auto opladen op terrein Vereniging van Eigenaren: in zes stappen naar realisatie.

 • Financieel goed geregeld

  financieel

  Het bestuur van een VvE heeft een belangrijke taak op het gebied van onderhoud en financieel beheer. Vooral het laatste is een veelomvattend en nauwkeurig werk, alle inkomende en uitgaande geldstromen dienen overzichtelijk te zijn.

0 reacties

Laat hier uw reactie of review achter:


Aanbevolen

uw vakman

Vraag bij onderstaande bedrijven informatie aan

Verstuurd!
top
inloggen
Meld je aan voor een gratis account...
sluiten
Aanmelden met Facebook Aanmelden met Twitter
of meld je aan met je e-mailadres
Heb je al een account?
Inloggen
Inloggen met Facebook Inloggen met Twitter
of log in met je gebruikersnaam