Een vergoeding voor VvE-bestuursleden

Het bestuur van een VvE bestaat uit één of (meestal) meerdere personen. Deze functie vult men in op vrijwillige basis. Maar mag hier niet iets tegenover staan? Kan een bestuurslid van een VvE aanspraak maken op een bepaald soort vergoeding?

Gepubliceerd: 06 januari 2014

Veel VvE's kampen met hetzelfde probleem: hoe houden wij bewoners zo gemotiveerd dat zij bereid zijn de taken van een bestuur uit te voeren? Immers niet iedereen binnen een appartementencomplex is even betrokken of heeft even veel tijd te besteden. Toch is het belangrijk dat de taken van het bestuur naar behoren worden uitgevoerd. Wat in zo'n situatie kan helpen, is het beschikbaar stellen van een (kleine) vergoeding voor de bestuursleden.

Algemene Ledenvergadering

Allereerst dient in de Algemene Ledenvergadering vastgesteld te worden dat bestuursleden ook daadwerkelijk aanspraak kunnen maken op een vergoeding. Zonder een akkoord in deze vergadering is het niet toegestaan om een vergoeding, in welke vorm dan ook, uit te keren aan een bestuurslid. Is dit akkoord er, dan kunt u bepalen op welke manier de vergoeding wordt uitgekeerd. Er bestaan twee vormen: een onkostenvergoeding en een vrijwilligersvergoeding.

Onkostenvergoeding

De meest gebruikte vorm van vergoeding is de onkostenvergoeding, deze is dan ook verplicht. Onder onkostenvergoeding worden allerlei zaken verstaan, zoals reiskostenvergoeding en kosten voor bijvoorbeeld telefoonverkeer, papier, enveloppen en postzegels. Op grond van de wet (art. 7:406 BW) is de VvE verplicht aan de vrijwilligers de onkosten die deze maken, in uitoefening van de functie, te vergoeden (eenmalige en geringe onkosten komen niet voor vergoeding in aanmerking (7:400 lid 2 BW)). De VvE is alleen verplicht om de onkosten te vergoeden zolang deze vergoeding niet is opgenomen in de vrijwilligersvergoeding.

Vrijwilligersvergoeding

Volgens de Belastingdienst is een vrijwilliger 'iemand die alleen een beloning krijgt die binnen de grenzen van een vrijwilligersvergoeding blijft'. Een belangrijk kenmerk van dit vrijwilligerswerk is dat de vergoeding ervoor niet in verhouding staat tot het tijdsbeslag en de aard van het werk. Voor het bestuurswerk van een VvE heeft de Belastingdienst bepaalde richtlijnen vastgesteld die een maximum stellen aan de hoogte van de vergoeding.

- Voor bestuursleden ouder dan 23 jaar kan een maximale vergoeding van € 4,50 per uur uitgekeerd worden. Let op: wel met een maximum van € 150,- per maand en € 1.500,- per jaar.
- Voor bestuursleden jonger dan 23 jaar kan een maximale vergoeding van € 2,50 per uur uitgekeerd worden. Let op: wel met een maximum van € 150,- per maand en € 1.500,- per jaar.
- Wanneer er geen vergoedingsbedrag per uur is afgesproken, geldt ook hier het maximumbedrag van € 150,- per maand en € 1.500,- per jaar.

Grenzen

Zolang de vergoedingen voor het vrijwilligerswerk binnen deze grenzen blijven, hoeft de VvE deze vergoedingen niet aan de Belastingdienst door te geven. Zodra de bijdragen hoger worden dan bovenstaande totalen, dan krijgt u als VvE te maken met een werkgeversrelatie en zult u ook sociale lasten moeten afdragen. De 'vrijwilliger' zal deze vergoeding dan ook mee moeten nemen in zijn of haar belastingaangifte.

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.