Gerelateerde suggesties:

Onderzoek onder appartementseigenaren

21 juli 2010
Voorkomen burenruzie voor 21% van appartementseigenaren reden VvE uit te besteden.
LEES VERDER

Gemak belangrijkere reden beheer uit te besteden dan waardevermeerdering woning

- 27% van de appartement- of flateigenaren zegt niet te weten dat ze verplicht zijn een actieve VvE te hebben
- 9% van de zelfde groep zegt niet in een VvE te zitten, terwijl dit automatisch het geval is
- 23 % heeft een slapende VvE en is daarmee in overtreding. 13 % is bewust in overtreding; zij weten dat het wettelijk verplicht is maar hebben geen actieve VvE.
- 42% van de appartementseigenaren heeft het beheer van hun VvE uitbesteed.
- 12% geeft aan niet te weten of het beheer is uitbesteed
- 21% van alle respondenten geeft aan dat het voorkomen van een geschil met de buren reden is of zou zijn het beheer van hun VvE uit te besteden
- 45% van alle respondenten ziet gemak en geen zin in de extra werkzaamheden als voornaamste reden het beheer van hun VvE uit te besteden.
- 10% ziet waardevermeerdering van de woning als belangrijke reden voor een
actieve VvE en besteed dit daarom uit of zou dit om die reden overwegen.

Deze opmerkelijke conclusies komen naar voren uit een klein onderzoek onder ruim 100 eigenwoningbezitters, uitgevoerd door Vincent & Vincent Management van Vereniging van Eigenarenbeheer. Door recente wijzigingen in het appartementsrecht moeten Verenigingen van Eigenaren (VvE's) aan veel meer eisen voldoen dan eerder het geval was. Zo riskeren VvE's per 1 januari 2010 een boete of zelfs gevangenisstraf als ze zich niet hebben ingeschreven bij de KvK. Daarnaast zijn ze verplicht een onderhoudsplan op te stellen en hier actief voor te sparen. Veel VvE's zijn hier nog niet of onvoldoende van op de hoogte. Als eigenaar van een flat of appartement ben je automatisch en verplicht lid van een Vereniging van Eigenaren (VvE).

Wetswijziging

Verenigingen van Eigenaren hebben per 1 mei 2008 de wettelijke verplichting om zich bij de Kamer van Koophandel in te schrijven. Doen ze dit niet, dat lopen ze het risico sancties opgelegd te krijgen. Daarnaast zijn zij verplicht een meerjarenplan voor onderhoud op te stellen en hier een reservefonds voor in het leven te roepen. Per 1 januari 2010 wordt hier strenger op gecontroleerd. Dit betekent dat slapende VvE's nu echt wakker zullen moeten worden. Dat brengt een hoop extra geregel en gedoe met zich mee waar leden vaak geen zin in hebben. Dat is waar een externe VvE beheerpartij voor ingeschakeld kan worden.

Over Vincent & Vincent

De twee zussen Heleen (35) en Geerte (27) Vincent helpen appartementseigenaren met het opstarten en/of beheren van een actieve en gezonde VvE en alles wat daarbij komt kijken. Sinds januari van dit jaar werken zij fulltime aan hun eigen onderneming; de vaste banen zijn definitief opgezegd.

Publicatiedatum: 22 juli 2010

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

Uw vraag niet beantwoord?
Wij helpen u graag verder!

Reacties

Uw vraag niet beantwoord?
Wij helpen u graag verder!