Tachtig procent woninginbraken gepleegd door gelegenheidsinbreker

Zo'n tachtig procent van de woninginbraken wordt gepleegd door de zogenoemde gelegenheidsinbreker.

Gepubliceerd: 29 november 2009

Deze inbreker is tegenwoordig uit op gemak en snel succes. Hij breekt daarom in een bekende omgeving in en staakt zijn poging als hij niet binnen enkele minuten zijn doel bereikt. In buurten met weinig sociale cohesie is hij minder bang om gehoord te worden aangezien er door omwonenden nauwelijks actie wordt ondernomen. Oudere buurten met achterpaden en slechte verlichting hebben zijn voorkeur. Hij heeft geen voorkeur voor een bepaald type woning zolang de buit maar goed is en gemakkelijk bereikbaar.

Onderzoek

Dit blijkt uit het rapport 'Hoe doen ze het toch? Modus operandi (MO) van woninginbraken' van onderzoeksbureau DSP-groep, in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Voor het onderzoek werden verschillende bronnen geraadpleegd, zoals gegevens uit vijf politieregio's, interviews met zestien gedetineerde inbrekers en met zes forensisch onderzoekers. Het onderzoek werd uitgevoerd in de periode van voorjaar 2008 tot en met najaar 2009.

Overeenkomsten en verschillen

Een soortgelijk onderzoek is twintig jaar geleden door hetzelfde bureau uitgevoerd. Daardoor is het mogelijk de uitkomsten van 2009 te vergelijken met die van 1989. Zo bleken veel meer woninginbrekers indertijd een voorkeur te hebben voor een bepaald type woning, met name een hoekwoning of vrijstaande woning. Ook leken de inbrekers toen wat meer op de duurdere wijken gericht te zijn. Nu is niet het soort woning maar de zichtbaarheid van de buit de reden om in te breken. Er blijken ook overeenkomsten in de modus operandi van woninginbrekers in 1989 en 2009. Zo was de hulp van een schroevendraaier bij het openen van deur of raam ook bij het vorige onderzoek de meest voorkomende werkwijze van de inbreker en is de inschatting of de woning makkelijk te kraken is nog steeds een belangrijk criterium.

Preventie

Om inbraak te voorkomen zullen met name oudere wijken moeten worden voorzien van beter hang- en sluitwerk. Maatregelen moeten echter altijd in combinatie met elkaar worden genomen. Een goed slot in een slechte deur heeft even weinig zin als het aanbrengen van verlichting op een plek waar niemand zicht op heeft.
Uit het onderzoeksrapport blijkt dat zowel daders als politie aangeven dat veel bewoners ramen open laten staan, de woning alleen aan de voorzijde goed beveiligen en waardevolle zaken in het zicht laten liggen. Hier ligt een belangrijk punt voor de bewoner zelf, maar ook voor gemeenten, woningcorporaties en de politie om het gedrag van veilig wonen te stimuleren.

PKVW

De werkgroep Kwaliteitsbeheer van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) concludeert op basis van de uitkomsten van het onderzoek dat de huidige eisen van het PKVW nog steeds actueel zijn. Aanpassingen op het gebied van glaseisen binnen het PKVW zijn in de loop van het onderzoek al doorgevoerd.

Meer informatie: www.hetccv.nl

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.