..........
shadow_fix

Veiligheidsonderzoek naar blusdekens

Bij het blussen van een olie- of vetbrand vatten 4 van de 12 onderzochte blusdekens vlam. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De meeste blusdekens die in Nederland worden verkocht, werken niet goed. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, die twaalf dekens testte bij een situatie waarbij de vlam in de pan sloeg.

Tekortkomingen

Van de twaalf verschillende blusdekens die in de winkels liggen, werken er acht niet naar behoren. Veel blusdekens hebben tekortkomingen in de constructie en in de gebruiksaanwijzing, zo blijkt. Ook blijkt dat bij het blussen van een oliebrand bij verschillende blusdekens rookontwikkeling te ontstaan. Dit levert, zeker in een kleine keuken, gevaar op voor koolmonoxidevergiftiging.

(On)geschikt?

De Voedsel- en Warenautoriteit startte het onderzoek na een tip van de Nederlandse Brandwonden Stichting. De brandweer, het Instituut Fysieke Veiligheid en de Nederlandse Brandwonden Stichting raden mensen af om een blusdeken te gebruiken voor olie- en vetbranden. Volgens de stichting is het raadzamer om een deksel op de pan te doen, de vuurbron uit te doen en de afzuigkap uit te doen. De dienst adviseert mensen die een blusdeken gaan kopen voor gebruik in de keuken goed op te letten of de betreffende deken wel geschikt is voor het blussen van een olie- of vetbrand. Op sommige dekens wordt al gemeld dat deze hiervoor niet geschikt zijn.

Meer informatie: www.vwa.nl.

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

0 reacties

Laat hier uw reactie of review achter:


Aanbevolen

top
inloggen
Meld je aan voor een gratis account...
sluiten
Aanmelden met Facebook Aanmelden met Twitter
of meld je aan met je e-mailadres
Heb je al een account?
Inloggen
Inloggen met Facebook Inloggen met Twitter
of log in met je gebruikersnaam