Veiligheidsonderzoek naar blusdekens

Bij het blussen van een olie- of vetbrand vatten 4 van de 12 onderzochte blusdekens vlam. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Gepubliceerd: 05 februari 2014

De meeste blusdekens die in Nederland worden verkocht, werken niet goed. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, die twaalf dekens testte bij een situatie waarbij de vlam in de pan sloeg.

Tekortkomingen

Van de twaalf verschillende blusdekens die in de winkels liggen, werken er acht niet naar behoren. Veel blusdekens hebben tekortkomingen in de constructie en in de gebruiksaanwijzing, zo blijkt. Ook blijkt dat bij het blussen van een oliebrand bij verschillende blusdekens rookontwikkeling te ontstaan. Dit levert, zeker in een kleine keuken, gevaar op voor koolmonoxidevergiftiging.

(On)geschikt?

De Voedsel- en Warenautoriteit startte het onderzoek na een tip van de Nederlandse Brandwonden Stichting. De brandweer, het Instituut Fysieke Veiligheid en de Nederlandse Brandwonden Stichting raden mensen af om een blusdeken te gebruiken voor olie- en vetbranden. Volgens de stichting is het raadzamer om een deksel op de pan te doen, de vuurbron uit te doen en de afzuigkap uit te doen. De dienst adviseert mensen die een blusdeken gaan kopen voor gebruik in de keuken goed op te letten of de betreffende deken wel geschikt is voor het blussen van een olie- of vetbrand. Op sommige dekens wordt al gemeld dat deze hiervoor niet geschikt zijn.

Meer informatie: www.vwa.nl.

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.