Waarom glaswol isolatie perfect is voor jouw appartement

We leven in een tijd dat we soms te maken hebben met een bizar koude winter of juist een ontiegelijk warme zomer.

Gepubliceerd: 19 juli 2022

Op zich leuk voor de stranddagen of een dag schaatsen, maar er zijn natuurlijk genoeg nadelen die hierbij komen kijken. Daarnaast wil je in jouw appartement niet eindeloos hoeven stoken om alles een beetje op temperatuur te houden. En zeker niet met de huidige prijzen van stroom en gas. Het is daarom verstandig dat er sprake is van goede isolatie. Zeker ook om bijvoorbeeld geluidsoverlast van de onder- of bovenburen weg te houden. Hierin wordt veelal gebruik gemaakt van glaswol. Dit materiaal zorgt er onder andere voor dat er geen water, warme en koude lucht in huis komen. Hierdoor weet je zeker dat de temperatuur in jouw appartement altijd aangenaam is en je geen last van andere bewoners hebt.

Hoe werkt glaswol isolatie in een appartement?

Bij veel appartementen wordt gebruikt gemaakt van spouwmuren. Hier worden vervolgens gaten in geboord die worden gevuld met glaswol of glaswolvlokken. Mochten er geen spouwmuren zijn, dan wordt het vaak opgelost door een isolerende spray. Uiteraard is de vorm van het appartement van belang als we kijken naar het toepassen van de isolatie. Wanneer dit alles goed in kaart is gebracht kan er worden begonnen de ‘verbouwing’. Zoals je begrijpt moet deze verbouwing goed en zorgvuldig verlopen, zodat lucht en geluid van buitenaf te allen tijde buiten wordt gehouden. Ben je inmiddels zover en wil je glaswol bestellen? Lees dan snel door.

Weg met het geluidsoverlast

Eén van de meest voorkomende problemen in een appartementencomplex is het geluidsoverlast dat hier regelmatig plaatsvindt. Zit je net lekker te werken aan de keukentafel, hoor je vervolgens de baby van de onderburen weer krijsen. Of wat te denken van de bovenbuurman die toevallig helemaal gek is op hardstyle? Buiten het feit dat glaswol isolatie de temperaturen enigszins normaal houden, zorgt het er gelukkig ook voor dat geluiden grotendeels buiten worden gehouden. Het zal je niet verbazen dat dit misschien nog wel de grootste reden is voor mensen om gebruik te maken van een goede isolatie.

Uitbesteden of zelf aan de slag?

Indien jij deze klus niet uitbesteed en liever zelf aan de slag gaat, dan heeft het gebruik van glaswol isolatie een aantal voordelen. Door het lichte materiaal is glaswol eenvoudig te verwerken. Zo kun je het eenvoudig in verschillende manieren knippen, waardoor het overal past. Let wel op dat het normaal gesproken een klein beetje uitzet, waardoor je het zeker niet te groot moet afmeten. Vaak wordt de glaswol vastgezet met daarvoor bestemde nietjes en spijkers. Glaswol isolatie zorgt ervoor dat lucht als het ware wordt ingesloten tussen vezels, waardoor er een isolerende luchtlaag wordt gevormd. Let wel op dat het materiaal te allen tijde droog moet worden gehouden. Glaswol verliest namelijk aan isolatiewaarde wanneer het in contact komt met vocht.

5 voordelen van glaswol isolatie

Je weet inmiddels was glaswol isolatie zoal doet, hoe het werkt en hoe je het eventueel moet aanbrengen. Toch is het handig om te weten waarom glaswol nu juist voor jou het perfecte materiaal is. Daarom vertellen je hieronder de 5 voordelen, waarvan jij kunt profiteren bij de keuze voor glaswol isolatie.

  1. Gemakkelijk te plaatsen Het is al kort benoemd, maar de plaatsing en installatie van glaswol is zeer eenvoudig. Zeker als je besluit dit zelf te doen is het gemakkelijk op te zoeken hoe je dit doet. Dit scheelt je weer de nodige kosten. Zeker omdat het materiaal ook erg eenvoudig op maat is te knippen.
  2. Meerdere functies Zoals je hebt gelezen is glaswol isolatie goed voor het weghouden van warme en koude luchten. Daarnaast houdt het ook nog eens een groot deel van externe geluiden buiten. Wat dat betreft is deze vorm van isolatie goed voor het oplossen van meerdere problemen. Wel zo efficiënt, toch?
  3. Brandveilig Waarschijnlijk is het niet het eerste waar je aan denkt bij isolatie, maar glaswol is brand vriendelijk materiaal. Dit betekent dat het geen extra vlam vat in geval van een brand. Wel zo prettig om te weten dat je hierdoor in ieder geval geen extra gevaar loopt.
  4. Duurzaam Veel mensen zijn tegenwoordig gek op duurzaamheid. Bij het maken van glaswol isolatie wordt gebruik gemaakt van reststoffen. Zo worden stoffen dus hergebruikt, wat uiteraard goed is voor het milieu.
  5. Prijs Kwaliteitverhouding Buiten het nut van glaswol isolatie is het ook nog eens goed te betalen. Wel zo prettig, aangezien je hier het liefst zo lang mogelijk van wilt genieten. Op deze manier ben je verzekerd van goede isolatie, een nog enigszins volle portemonnee en heb je voor lange tijd geen zorgen omtrent de isolatie van jouw woning.
VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.