Welke verzekeringen zijn verplicht voor de VVE?

Elke Vereniging van Eigenaren (VvE) moet een aantal verzekeringen hebben volgens de wet.

Gepubliceerd: 23 juli 2023

Er zijn zowel verplichte verzekeringen als extra verzekeringen die je kunt afsluiten. Maar welke zijn verplicht, welke zijn optioneel en hoe kun je eventuele schade melden bij de verzekeringsmaatschappij? Lees het hier!

De verplichte verzekeringen

Elke Vereniging van Eigenaren (VvE) moet altijd volgens de wet twee verzekeringen hebben: een verzekering voor het gebouw zelf (opstalverzekering) en een verzekering voor aansprakelijkheid. Een VvE moet dus een opstalverzekering hebben, die schade aan de constructie van het pand dekt. De verzekeringsmaatschappij, premie en herbouwwaarde moeten zorgvuldig gekozen worden. Een appartementsclausule kan worden opgenomen om schade door een appartementseigenaar te vergoeden. Dan is er nog een verplichte verzekering. Dit is de WA verzekering, ofwel aansprakelijkheidsverzekering. Met deze verzekering wordt schade aan derde en hun bezittingen, veroorzaakt door het gebouw of eventuele gebreken, gedekt

Optionele verzekeringen

Naast de verplichte verzekeringen kunnen Verenigingen van Eigenaren (VvE's) extra verzekeringen afsluiten. Deze extra verzekeringen beschermen de VvE op verschillende manieren. Een van deze verzekeringen is de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering beschermt de bestuurders van de VvE tegen persoonlijke aansprakelijkheid als ze schade veroorzaken door hun handelingen. Een andere optionele verzekering is de rechtsbijstandverzekering. Deze verzekering biedt juridische hulp als er geschillen zijn met andere partijen en helpt bij het verhalen van schade. Een aparte glasverzekering kan worden afgesloten om schade aan glas te dekken. Dit is belangrijk omdat de verplichte opstalverzekering deze schade niet dekt. Tot slot is er de ongevallenverzekering. Deze verzekering dekt de schade als leden van de VvE vrijwilligerswerk doen, zoals onderhoudswerkzaamheden.

Individuele verzekeringen

Als je bij een Vereniging van Eigenaren (VvE) hoort, moet je een opstalverzekering en aansprakelijkheidsverzekering hebben. Maar het is ook slim om als individuele eigenaar extra verzekeringen af te sluiten, zoals een verzekering voor je spullen en een verzekering voor verbeteringen aan je woning. Denk aan een kapotte muur doordat de TV beugel aan muur niet goed is bevestigd. Als de VvE geen verzekering heeft voor kapotte ramen, kun je er als individuele eigenaar zelf eentje regelen.

Dus, hoe zit het in elkaar?

Vereniging van Eigenaren (VvE) hebben twee verplichte verzekeringen: een opstalverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekeringen dekken‎

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.