Zonnepanelen voor VvE: wat zijn de opties?

Dit artikel bekijkt de verschillende opties voor kleine VvE's om zonnepanelen te installeren, en bespreekt de voordelen en nadelen van elke optie.

Gepubliceerd: 27 juli 2024

In Nederland zijn steeds meer mensen geïnteresseerd in het verduurzamen van hun woning, inclusief appartementseigenaren binnen een Vereniging van Eigenaren (VvE). Voor hen is het een uitdaging om zonnepanelen te plaatsen op hun gemeenschappelijke daken. Dit artikel bekijkt de verschillende opties voor kleine VvE's om zonnepanelen te installeren, en bespreekt de voordelen en nadelen van elke optie.

Optie 1: Zonnepanelen voor individueel gebruik

Wanneer eigenaren van een klein VvE interesse hebben in zonnepanelen van enirgy.nl voor eigen gebruik, moeten ze eerst goedkeuring krijgen van de VvE om het dak te gebruiken. Dit vereist een VvE-vergadering waarin toestemming wordt gevraagd. Eenmaal goedgekeurd, kunnen de bewoners zelf zonnepanelen aanschaffen en laten installeren. Een belangrijk punt hierbij is de technische uitvoerbaarheid: de panelen moeten aangesloten worden op de meterkast van elk individueel appartement, wat soms complex kan zijn. Ook kan het zijn dat de omvormer, die de stroomtype omzet, buiten de appartementen geplaatst moet worden vanwege beperkingen in ruimte en geluid. Dit moet wel echt praktisch en efficiënt gebeuren, zodat het comfort en de functionaliteit voor de bewoners gegarandeerd blijven.

Optie 2: Zonnepanelen voor collectief gebruik

Een andere optie is om zonnepanelen te plaatsen die energie leveren voor gemeenschappelijke ruimtes zoals gangen, verlichting en liften. Deze zonnepanelen worden direct aangesloten op de meterkast van het gebouw. Het voordeel hiervan is dat alle bewoners kunnen genieten van lagere elektriciteitskosten voor de gemeenschappelijke voorzieningen. Hoewel deze aanpak op het eerste gezicht eenvoudig lijkt, variëren de kosten en de opbrengsten voor de VvE. De besparingen op de energiekosten kunnen de initiële investering op termijn goedmaken, wat kan resulteren in lagere energiekosten voor de bewoners voor het gebruik van gemeenschappelijke ruimtes.

Optie 3: Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE)

De Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) is een steunmaatregel die sinds 2021 beschikbaar is voor energie coöperaties en VvE's. Deze regeling verstrekt een exploitatiesubsidie die vijftien jaar lang wordt uitgekeerd, gebaseerd op de hoeveelheid geproduceerde kilowattuur (kWh). De subsidie wordt uitbetaald aan de VvE of energiecoöperatie, die het vervolgens verdeeld onder haar leden. Dit maakt het installeren van zonnepanelen financieel aantrekkelijker omdat de subsidie helpt bij het terugverdienen van de investering. Hoewel de opgewekte energie niet direct voor gebruik binnen het gebouw is, biedt de subsidie toch significante financiële voordelen voor de leden van de VvE.

De kosten en verzekeringen

Kijk ook goed naar de financiële kanten. De prijs van zonnepanelen varieert afhankelijk van het aantal panelen en de complexiteit van de installatie. Over het algemeen zijn grotere systemen per paneel voordeliger dan kleinere. Daarnaast is het verstandig om na te gaan of de opstalverzekering van de VvE schade aan zonnepanelen dekt, aangezien niet elke verzekeraar dit volledig vergoedt.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.