Appartement verbouwen? Hou rekening met deze 5 punten!

Het verbouwen van een appartement is een ingrijpende klus waar veel bij komt kijken.

Gepubliceerd: 05 mei 2023

Of je nu een extra kamer wilt creëren, de keuken wil uitbreiden of het hele appartement opnieuw wil indelen: er zijn verschillende factoren die van belang zijn om jouw project tot een succes te maken. In dit artikel bespreken we vijf belangrijke punten die je niet mag vergeten bij het verbouwen van jouw appartement.

1. Omgevingsvergunning en stikstofberekening nodig?

Bij het verbouwen van je appartement kan het nodig zijn om een omgevingsvergunning aan te vragen bij de gemeente. Dit is afhankelijk van de aard en omvang van je project. Bijvoorbeeld als je gevelwijzigingen gaat doen of als er sprake is van constructieve ingrepen in het gebouw.

Ook moet er tegenwoordig rekening gehouden worden met stikstofdepositie voor bouwwerkzaamheden. Met een Aerius berekening wordt bepaald hoeveel stikstof er vrijkomt bij een project en waar de depositie van deze stikstofemissie plaatsvindt. Op deze manier kan men bepalen wat de impact is van het project op Natura 200 gebieden.

Door de recente uitspraak van de Raad van State over het Programma Aanpak Stikstof (PAS) moet er voor alle bouwwerkzaamheden nagegaan worden wat de effecten op stikstofdepositie zijn. Een stikstofberekening is dus verplicht voor de aanvraag omgevingsvergunning. Deze regelgeving is noodzakelijk teneinde de stikstofuitstoot te verminderen en verantwoordelijk te bouwen. Het is daarom raadzaam om tijdig informatie in te winnen bij jouw gemeente en/of architect over eventuele vergunningen en berekeningen die nodig zijn voor jouw specifieke situatie.

2. Toestemming van de VVE?

Als eigenaar van een appartement ben je lid van de Vereniging van Eigenaren (VVE). Bij de aankoop van je appartement heb je ook ingestemd met de voorwaarden van de VVE en de eventuele restricties die daarmee samengaan. Het daarom belangrijk om bij elke verandering en verbouwing aan je woning om eerst uit te zoeken of het is toegestaan of dat je speciale toestemming moet vragen van de VVE. Dit is vaak het geval als er werkzaamheden worden uitgevoerd aan gemeenschappelijke delen, zoals de gevel, het dak of de lift. Ook kan het zijn dat er met betrekking tot geluidsoverlast voorwaarden in de splitsingsakte staan waar rekening mee gehouden moet worden. Het is daarom verstandig om tijdig bij de VVE na te gaan wat wel en niet mag en eventueel toestemming te vragen voordat je begint met de verbouwing.

3. Maak een gedetailleerd plan

Een goed doordacht plan is cruciaal voor een geslaagde verbouwing. Het is daarom belangrijk om voorafgaand aan de verbouwing een gedetailleerd plan op te stellen waarin alle aspecten van de verbouwing zijn opgenomen: van ontwerp tot materiaalkeuze en planning. Het is ook verstandig om dit plan voor te leggen aan een architect of aannemer die jou kan adviseren over mogelijke valkuilen en kostenbesparende opties. Het is uiteraard ook mogelijk om deze taak uit handen te geven aan de architect of aannemer, op voorwaarde dat deze vervolgens dit plan met je bespreekt en op jouw aanwijzingen eventueel aanpast. Op deze manier weet je zeker dat jouw wensen haalbaar zijn en dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan tijdens het verbouwen.

4. Houd rekening met veiligheid

Veiligheid tijdens het verbouwen is essentieel. Het maakt daarbij niet uit of je zelf de mouwen opstroopt of daarvoor een aannemer in dienst neemt. Zorg er altijd voor dat er voldoende maatregelen zijn genomen om ongelukken te voorkomen, zoals het afzetten van werkgebieden en het gebruik van beschermende kleding en gereedschap. Ook is het belangrijk om eventuele bouwafval op een veilige manier af te voeren. Dit kan bijvoorbeeld door middel van het huren van een container die na afloop op de juiste wijze wordt afgevoerd.

5. Geluidsoverlast voor de buren

Bij een verbouwing kan er geluidsoverlast ontstaan voor de buren. Om irritaties te voorkomen, is het belangrijk om hen tijdig te informeren over de werkzaamheden en eventuele overlast die zij kunnen verwachten. Probeer ook afspraken te maken over tijdstippen waarop er gewerkt wordt zodat dit niet tot onnodige spanningen leidt. Het is tenslotte prettig om goede burenrelaties te behouden na de verbouwing.

Conclusie

Het verbouwen van een appartement is een grote klus waar veel bij komt kijken. Door rekening te houden met bovenstaande vijf punten, kun je ervoor zorgen dat jouw project soepel verloopt en je achteraf kunt genieten van het eindresultaat zonder vervelende verrassingen of problemen met de VVE, buren of andere partijen. Vergeet daarom niet om tijdig informatie in te winnen bij jouw gemeente en/of architect en maak een gedetailleerd plan voordat je begint met de verbouwing. Veel succes!

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.