..........
shadow_fix

Reservefonds VvE krijgt verplicht minimumbedrag

Den Haag - Het zal je maar gebeuren. Als kersverse eigenaar van een appartement hoor je dat het complex een ernstig onderhoudsprobleem kent.

De fundering blijkt te verzakken, er is ernstige lekkage of de liften hebben kostbaar onderhoud nodig. En dan blijkt vervolgens dat de Vereniging van Eigenaren (VvE) geen of onvoldoende reservefonds heeft om de kosten uit te betalen. Of alle eigenaren maar even willen betalen.

Dit soort problemen is aan de orde van de dag. Ons land kent ongeveer 125.000 VvE’s. Het merendeel zal prima functioneren, maar een gedeelte slaapt geheel of in ieder geval het meeste van de tijd. Deze slapende VvE’s kunnen een groot probleem opleveren voor haar leden, de eigenaren. Want als onderhoud niet goed of tijdig wordt uitgevoerd, en geen reserves worden opgebouwd voor onverwachte grote uitgaven, dan kunnen de eigenaren voor vervelende verassingen komen te staan. Dit kan ook leiden tot veel onderling ‘gedoe’: niet alle eigenaren kunnen of willen bijdragen in dit soort (onverwachte) kosten. Dit kan verloedering en achterstallig onderhoud tot gevolg hebben.

Aanvullende wetgeving

Om problemen in de praktijk te voorkomen is het al enkele jaren verplicht voor een VvE om een reservefonds te hebben. Helaas heeft deze maatregel onvoldoende effect gehad. Veel VvE’s hebben eenvoudigweg een te klein reservefonds, of zelfs helemaal geen fonds.

Op 1 december jl. heeft minister Blok aanvullende wetgeving aangekondigd. Deze plannen circuleerden al langer, maar nu is concrete wetgeving aangekondigd. VvE’s moeten in de toekomst een bepaald minimumbedrag reserveren voor groot onderhoud. De plannen moeten nog nader worden uitgewerkt in wetgeving. Onduidelijk is nu nog welk bedrag gereserveerd zal moeten worden. Gedacht wordt aan 0,3 procent tot 0,5 procent van de herbouwwaarde. Maar ook zou een minimumbedrag gekoppeld kunnen worden aan de WOZ waarde. Wetgeving zal in 2015 op de agenda komen, we zullen dan zien het dit precies uitpakt.

Praktijk problemen
De vraag blijft echter of deze wetgeving de problemen die de praktijk kent echt zal oplossen. VvE’s die nu slapen zullen wellicht niet direct wakker worden van nieuwe wetgeving. Gebleken is immers dat de huidige wettelijke verplichting een reservefonds te hebben, ook niet altijd goed wordt nagekomen. Vraag is wat leden kunnen, als hun VvE zich niet houdt aan de wettelijke verplichtingen?

Zoals gezegd, wetgeving moet nog volgen. Het is dus nog even afwachten of er sancties worden gesteld op niet naleving van de wettelijke verplichting, en zo ja welke. Maar ook zonder specifieke sancties zal het bestuur van een VvE goed moeten gaan opletten. Voldoet een VvE niet aan een wettelijke verplichting, dan loopt het bestuur bijvoorbeeld het risico van bestuurdersaansprakelijkheid. Leden zullen waarschijnlijk het bestuur van de VvE kunnen aanspreken als er onvoldoende reserves worden opgebouwd.

at betekent dat het bestuur op haar beurt goed moet kijken of alle leden wel bijdragen. Leden die geen bijdrage willen leveren, kunnen door de nieuwe wetgeving door het bestuur worden aangepakt. Sterker nog, het bestuur zal in sommige gevallen deze leden wel moeten aanpakken, wil het bestuur zelf niet het verwijt kunnen krijgen niet te voldoen aan wettelijke regelgeving. De aangekondigde wetgeving geeft VvE-besturen dus meer mogelijkheden om betaling van wanbetalers af te dwingen, maar geeft tegelijkertijd een risico voor besturen die hierin niet actief genoeg zijn. VvE bestuurder: opgelet dus. We zullen zien wat de nieuwe wetgeving precies gaat brengen.

 

 • Bifipro┬«-installatie

  sanitair

  Holland Water stelt naleving toekomstige eisen Biocoden-wetgeving veilig

 • Website VMRG online

  balkon

  De website van VMRG is online: voor alle VMRG Kwaliteitseisen en Adviezen®.

 • Bijdragen VvE

  bestuur

  Sinds 2005 zijn VvE's wettelijk verplicht om een reservefonds aan te houden ter bestrijding van andere dan de gewone jaarlijkse kosten (voor VvE's die voor 2005 zijn opgericht geldt een overgangsperiode van drie jaren, waardoor deze verplichting sinds 200

 • Invloed van servicekosten op de hypotheek

  hypotheek

  Het was even spannend, maar eindelijk krijg je het verlossende woord: het bod op je droomappartement is geaccepteerd. Nu is het tijd om de hypotheek te regelen.

0 reacties

Laat hier uw reactie of review achter:


Aanbevolen

top
inloggen
Meld je aan voor een gratis account...
sluiten
Aanmelden met Facebook Aanmelden met Twitter
of meld je aan met je e-mailadres
Heb je al een account?
Inloggen
Inloggen met Facebook Inloggen met Twitter
of log in met je gebruikersnaam