Voldoet de galerijflat aan de veiligheidseisen?
In 2011 is bij een flat in Leeuwarden een galerijvloer bezweken. Sindsdien staat de veiligheid van galerijflats in de aandacht.
Zo zijn sinds 2016 alle eigenaren van galerijflats die voor 1975 gebouwd zijn verplicht bouwkundig onderzoek te laten doen naar de galerijvloeren en balkons. Uiterlijk voor 1 juli 2017 moest dit onderzoek uitgevoerd zijn. Maar is dit ook gebeurd?
In Leeuwarden stortte in mei 2011 de galerij van een flat. Op vijf woonlagen werd een gat van ruim twee meter breed in de vloer van de galerij geslagen. Na onderzoek blijkt het probleem groter dan alleen dit pand. Balkons en galerijvloeren die vastgestort zij aan de binnenvloeren van de appartement behoren tot de risicogroep. En dan met name de balkons die zijn gemaakt voor 1975 en door Verenigingen van Eigenaren beheerd worden. De betreffende galerijvloeren zijn namelijk met name toegepast in de periode 1955-1970. Dit komt doordat de gestorte betonplaten uitkragen en voornamelijk aan de bovenkant gewapend zijn. Er kunnen dan bijvoorbeeld scheuren ontstaan in de vloeren met eventueel putcorrosie van wapening als gevolg. Voormalig Minister van Wonen, Blok, besloot dan ook dat er onderzoeksplicht naar de constructieve veiligheid van de galerij- en balkonvloeren voor appartementsgebouwen moest komen. Dit onderzoek moest voor 1 juli 2017 zijn uitgevoerd. Maar is dit ook gebeurd?
Navraag bij verschillende gemeentes
Wij hebben navraag bij een aantal gemeentes gedaan over de stand van zaken. Onze belangrijkste vraag hierbij: 'zijn de meeste balkons bij de appartementsgebouwen in jullie gemeente gekeurd'? Het blijkt dat de aanpak per gemeente behoorlijk verschillend is. Waar de ene gemeente de verantwoordelijkheid hiervoor voornamelijk vooral bij de VvE's zelf legt, is de andere gemeente hier juist erg mee bezig. Zo geeft de gemeente Heemskerk aan dat zij de VvE's binnen haar gemeente over dit onderwerp heeft aangeschreven en dat inmiddels bijna alle VvE's onderzoek hebben laten uitvoeren. In geen van deze gevallen bleken er gebreken te zijn aan de uitkragende balkons. Toch krijgen wij het gevoel dat hier nog te weinig VvE's mee bezig zijn. Terwijl er dus wel een onderzoeksplicht is. Blijkbaar is er nog te weinig ruchtbaarheid aan gegeven of weten de meeste VvE's niet wat ze moeten doen of hoe.
Hoe gaat het onderzoek in zijn werk?
Tijdens een inspectie worden eerst de risicogebieden bepaald en vervolgens wordt de constructie laag voor laag onderzocht. Worden er tijdens dit onderzoek kwetsbaarheden gevonden, dan worden ook gelijk de rest van de galerijen of balkons onderzocht op dat betreffende gebrek. Vaak blijkt dat het probleem beperkt blijft tot slechts een aantal balkons of galerijen. Doordat een plaatselijke behandeling in veel gevallen volstaat, kan de overlast aanzienlijk beperkt worden.
Wat zijn oplossingen?
Elk gebouw zit anders in elkaar en dat maakt de problematiek van uitkragende balkons en galerijen ingewikkeld. Er zijn vele oplossingen mogelijk, maar wat is de beste optie voor jouw gebouw? En hoe kom je hier achter? Een veelgebruikte, snelle en relatief goedkope oplossing is (koolstof)wapening. Dit is een combinatie van koolstof en epoxyhars, en dit maakt het systeem ongevoelig voor corrosie. Bijkomend voordeel is dat deze wapening eenvoudig en snel aan te brengen is van een balkon of galerij. Dit maakt dat hoogwerkers of steigers overbodig zijn. Echter, niet voor elk gebouw geldt dat deze methode de beste oplossing is. Het is ieder geval niet nodig, in tegenstelling tot wat we vaak horen dat VvE's denken, het gehele gebouw in de steigers te zetten. Plaatselijk herstelwerk, bijvoorbeeld aan drie of vier balkons, is vaak al voldoende om de veiligheid te herstellen.
Komt jouw gebouw in aanmerking voor een onderzoek maar is dit nog niet gebeurd? Laat hier dan zo snel mogelijk een onderzoek naar doen. Behalve dat het verplicht is, is het ook gewoon verstandig voor de veiligheid van het gebouw en haar bewoners.
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen