Wie is verantwoordelijk voor onderhoud van een appartementencomplex?

Nu de prijzen van huurwoningen steeds verder gestegen zijn, zoeken mensen naar een kleiner appartement.

Gepubliceerd: 07 oktober 2018

Niet alleen zijn kleinere appartementen beter betaalbaar, ook is het aanbod aan appartementen groter. Regelmatig worden er voormalige bedrijfspanden omgebouwd tot grote appartementencomplexen, om antwoord te kunnen geven op de toenemende vraag naar appartementen. Wanneer u een appartement betrekt, zijn er verschillende aspecten om vooraf over na te denken. Is er in uw contract vastgelegd wie verantwoordelijk is voor onderhoud? Welke onderdelen van het onderhoud aan een appartement dient u bijvoorbeeld zelf uit te voeren? In dit artikel vertellen we u hier meer over.

Aard van het onderhoud aan een appartementencomplex

Over het algemeen geldt dat de verhuurder verantwoordelijk is voor het onderhoud aan een appartementencomplex. Dit geldt zowel voor de buitenzijde van het appartementencomplex, als voor de losse appartementen zelf. Niet voor niets wordt er binnen veel van deze complexen aan conciërge aangesteld, die hulp kan bieden bij deze onderhoudswerkzaamheden.

Wanneer er onderhoud moet worden uitgevoerd door uw eigen toedoen, zult u zelf voor een oplossing moeten zorgen. Denk bijvoorbeeld aan boorwerkzaamheden, waarbij u per ongeluk een leiding geraakt heeft. Ander onderhoud, zoals het oplossen van lekkages door een fout in de bouw van het appartement of een verstopping, kunnen door de verhuurder voor u worden opgelost.

Zelf onderhoud aan een appartement uitvoeren

Onderhoudsklussen die u zelf uit zou kunnen en soms zelfs moeten uitvoeren, is het reinigen van de ruiten van uw appartement, het preventief ontstoppen van een afvoer om serieuze verstoppingen tegen te gaan, het vervangen van kapotte lampen in huis, enzovoorts. Ook het onderhoud van een ingebouwde vaatwasser, door deze bijvoorbeeld met speciale schoonmaakmiddelen te reinigen, valt vaak niet onder de verantwoordelijkheid van de eigenaar van een appartementencomplex.

Mocht u twijfelen over de noodzaak van het uitvoeren van bepaalde vormen van onderhoud, dan kunt u hier de eigenaar voor benaderen. Zoals eerder beschreven werd, kan het per appartementencomplex verschillen wie voor welk onderhoud verantwoordelijk is. Informeer ook eens bij het ondertekenen van een nieuw contract, voor welk onderhoud u zelf zorg dient te dragen.

Bron: Haarlemloodgieters.nl

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.