De effecten van een vochtig huis

De meeste mensen letten niet zo op de luchtvochtigheid in huis. Ze merken pas dat er iets misgaat als het eigenlijk al te laat is.

Gepubliceerd: 28 augustus 2018

Een vochtig huis levert echter veel problemen op, die je maar beter kunt voorkomen. Dit zijn de effecten van een vochtig huis.

Schimmel in de hoeken

Vocht leidt vrijwel altijd tot schimmel. Vaak zie je dit op plekken waar het vocht condenseert. Bijvoorbeeld bij de ramen, bij buitenmuren en tegen het plafond. Hoe vochtiger het huis, hoe meer schimmel er is. Ook als je het niet ziet! Schimmel is ontzettend schadelijk voor de gezondheid en met name voor de luchtwegen.

Houtrot in de kozijnen

Rottingsprocessen hebben vocht nodig. Wanneer hout volledig droog blijft, zal het in principe nooit gaan rotten. Vochtig en nat hout gaat echter al snel rotten. Dit zie je bij een vochtig huis vooral aan de binnenkant van de kozijnen. Aangezien de meesten vooral letten op de buitenkant van de kozijnen, komen ze al snel in de problemen. Je kunt het beste de luchtvochtigheid regelmatig meten om te checken of alles goed gaat.

Sneller last van kwaaltjes

Vocht en ziekte lijken een verband met elkaar te hebben. Dat komt omdat ziektekiemen zich vaak goed laten transporteren door middel van vochtdruppeltjes. Als de luchtvochtigheid erg hoog is, worden er sneller vochtdruppeltjes gevormd. Simpelweg niezen of hoesten is voldoende om de ziektekiemen zich snel te laten verspreiden. Je wordt dus vatbaarder voor ziekten in een vochtig huis. Vochtig wonen is erg slecht voor de gezondheid.

Een hoge energierekening

Vochtige lucht is heel moeilijk af te koelen of op te warmen. Droge lucht kost veel minder energie om van temperatuur te veranderen. Het gevolg is dat je een veel hogere energierekening krijgt als je in een vochtig huis woont. Wist je dat vocht heel vaak veroorzaakt wordt door (te) goede isolatie? Daardoor wordt het vocht opgesloten in huis en kan het niet meer weg. Een beetje ironisch, als je isoleert om je energierekening te verlagen terwijl die door het vocht weer hoger wordt.

Vocht in huis is heel vervelend. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen voor. Op een kleinschalige manier kunnen ontvochtigers helpen. Is dat onvoldoende of wil je een permanente oplossing? Het helpt ontzettend goed om veel te ventileren. Door de lucht te verversen kan het vocht weg waardoor je minder snel problemen krijgt. Als je goed geïsoleerd hebt, kan mechanische ventilatie noodzakelijk zijn. Maar wat je ook bedenkt: als de luchtvochtigheid in huis te hoog is, zul je er snel iets aan moeten doen. Daarmee bescherm je je portemonnee én je gezondheid!

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.