Deze renovaties kun je financieren met de VvE

Met een goed gevulde kas en een goede planning kunnen eigenaren grote en kleine renovaties financieren.

Gepubliceerd: 29 oktober 2024

Een vereniging van eigenaren speelt een cruciale rol in het beheer en onderhoud van een appartementencomplex of gebouw. Met een goed gevulde kas en een goede planning kunnen eigenaren grote en kleine renovaties financieren. In dit artikel geven we een paar voorbeelden

Gevelrenovatie en isolatie

Een van de eerste en meest zichtbare renovaties is gevelrenovatie. Na verloop van tijd kunnen gevels beschadigd raken. Dit gebeurt onder andere door vuil of scheuren. Dit kan de uitstraling en de waarde van het pand naar beneden halen. Gevelrenovatie bestaat vaak uit het herstellen van scheuren en het schoonmaken van de gevel. Soms worden de voegen opnieuw gedicht om vochtproblemen te voorkomen. Dit onderhoud is niet alleen belangrijk voor de uitstraling van de woning. Het kan namelijk ook schade op de lange termijn voorkomen. Veel VvE’s kiezen er ook voor om bij gevelrenovatie direct isolatie aan te brengen. Gevelisolatie zorgt voor een betere warmtebehoud in de winter en minder warmte in je appartement in de zomer. Dit zorgt er onder andere voor dat je lagere energiekosten hebt. Het is een duurzame investering die de gezamenlijke waarde van het pand verhoogt en bijdraagt aan een lager verbruik. Dit is tegenwoordig een belangrijk punt als het gaat om energietransitie.

Dakrenovatie en dakisolatie

Ook dakrenovatie is een veelvoorkomende investering voor VvE’s. Dit komt doordat het dak van een gebouw veel te verduren heeft door weersinvloeden en slijtage. Dakrenovatie kan bestaan uit het vervangen van dakbedekking, herstellen van beschadigingen of het vervangen van verouderde dakconstructies. Een goed onderhouden dak is belangrijk om lekkages en warmteverlies te voorkomen. Dit heeft een directe invloed op de leefbaarheid van alle verdiepingen. Een dakrenovatie is ook het ideale moment om dakisolatie aan te brengen. Net als bij gevelisolatie zorgt dakisolatie voor een beter binnenklimaat en lagere energiekosten. Je kunt er ook meteen voor kiezen om een groendak aan te leggen. Dit zorgt niet alleen voor een isolerende werking, maar draagt ook bij aan biodiversiteit en opvang van regenwater. Dergelijke duurzame oplossingen worden door gemeenten of het Rijk soms ondersteund met subsidies. Dit kan het voor de VvE aantrekkelijker maken om hierin te investeren.

Vervangen van gezamenlijke ramen en kozijnen

Een andere veel uitgevoerde renovatie is het vervangen van ramen en kozijnen. Verouderde kozijnen en enkel glas zorgen vaak voor tocht, vochtproblemen en warmteverlies. Isolerende ramen verbeteren het wooncomfort aanzienlijk en besparen bewoners op hun energiekosten. Daarnaast dragen goed geïsoleerde ramen bij aan een stille woning doordat geluidsoverlast van buitenaf sterk wordt verminderd. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om de ramen en kozijnen in het trappenhuis. Kozijnen van kunststof of aluminium zijn populaire keuzes bij renovaties vanwege hun duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid. Je kunt dit type makkelijk onderhouden en ze hebben een lange levensduur.De waarde van de appartementen stijgt vaak aanzienlijk door deze renovatie en het gebouw krijgt een moderne uitstraling.

Renovatie van gemeenschappelijke ruimtes en liften

Een goed onderhouden entree, trappenhuis of liftinstallatie heeft een positieve invloed op de uitstraling en waarde van het gebouw. VvE’s kiezen er dan ook vaak voor om renovaties in deze gemeenschappelijke ruimtes te financieren. Zo is het eens in de zoveel tijd nodig om de entree een opfrisbeurt te geven. Deze zijn vaak verouderd en hebben behoefte aan een moderne uitstraling. Ook het vervangen of moderniseren van de lift is vaak een gezamenlijke beslissing. Een lift kan na tientallen jaren gebruik storingen vertonen en niet meer voldoen aan de huidige veiligheidseisen. Moderne liften verbruiken minder stroom en zijn stiller, wat voor een aangename leefomgeving zorgt. Deze investering in de gemeenschappelijke ruimtes draagt bij aan de uitstraling en de veiligheid.

Installatie van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een populaire keuze voor VvE’s die willen bijdragen aan duurzame energieoplossingen en kosten willen besparen. De aansluiting voor deze panelen kan vaak door de VvE gefinancierd worden, aangezien alle bewoners gebruik kunnen maken van deze aansluiting. Zo kunnen appartementseigenaren ervoor kiezen om direct de keuken een duurzame makeover te geven. Denk bijvoorbeeld aan het kiezen voor een inductieplaat en tegelijkertijd de achterwand in de keuken te vervangen. Zoek bijvoorbeeld op ‘achterwand keuken’ om de keuken een nieuwe uitstraling te geven.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.