Appartement kopen? Dan krijg je de VvE er bij

Bij het kopen van een appartement komen wat andere zaken kijken dan wanneer je een gezinshuis koopt. Een belangrijk verschil zit hem in de Vereniging van Eigenaren (VvE). 

Gepubliceerd: 14 april 2020

Op het moment dat je een appartement koopt moet je daar verplicht lid van worden. Wat houdt dit eigenlijk in? En hoe is een VvE opgebouwd? Wij beantwoorden een aantal van de meest voorkomende vragen.

Dit is een VvE

Als je een appartement koopt, koop je een gedeelte van een gebouw. Welk deel je koopt is vastgelegd in de splitsingsakte. Gezamenlijk zijn alle bewoners van een appartementencomplex verantwoordelijk voor de gemeenschappelijke ruimtes. Hoe dit verder ingedeeld wordt kunnen de eigenaren samen afspreken. Dit onderhoud en andere bijkomstigheden zoals de schoonmaak wordt geregeld door de VvE. Denk hierbij aan het onderhoud van het trappenhuis, de parkeergarage en de riolering. Ook is de VvE verantwoordelijk voor de opstalverzekering zodat het hele gebouw tegen schade verzekerd is en niet enkel de bewoonde appartementen. Daarnaast behartigt de VvE de belangen van woningeigenaren.

Servicekosten betalen

Er is geld nodig om de VvE draaiende te houden. Deze kosten staan ook wel bekend als servicekosten en als lid van de vereniging betaal je een maandelijkse vaste bijdrage. De hoogte van de bijdrage verschilt per VvE en hier kan een groot verschil in zitten. Het is dus voor aankoop van een appartement altijd verstandig om te kijken hoe hoog deze kosten zijn en of deze, bovenop de hypotheek betaling, in het budget passen. De hoogte van het bedrag wordt gebaseerd op de begroting. Een deel van deze servicekosten wordt apart gezet in een reservefonds zodat er een potje is voor groot onderhoud, zoals de reparatie van de lift of het vervangen van het dak. Naast de grote kosten zorgt de VvE er ook voor dat er kleinere gemeenschappelijke kosten gedekt worden, zoals de aanschaf van een robotstofzuiger om de entree van het gebouw schoon en netjes te houden, de kosten voor het vervangen van een gebarsten ruit van de gemeenschappelijke voordeur en de kosten voor een schoonmaakbedrijf voor het boenen en dweilen van het trappenhuis.

De organisatie van een Vereniging van Eigenaren

De Vereniging van Eigenaren bestaat uit het bestuur en de algemene ledenvergadering. Het bestuur is verantwoordelijk voor alle financiën en uitvoering van gemaakte besluiten. Het bestuur wordt, net als bij iedere andere vereniging, gekozen door de algemene ledenvergadering. Besluiten worden gemaakt op basis van stemmen, de precieze voorwaarden hiervoor zijn opgenomen in de statuten van de vereniging. Doorgaans heeft een besluit 80% van de stemmen nodig om goedgekeurd te worden.

Actief of slapend? Een groot verschil

Voordat je besluit om een appartement te kopen en dus automatisch lid te worden van de Verenigingen van Eigenaren wil je weten of de VvE actief is. Een actieve vereniging staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, vergaderd minimaal één keer per jaar en stort regelmatig geld in een spaarpotje. Ook heeft een actieve Vereniging van Eigenaren een begroting en/of onderhoudsplan. Per 1 januari 2018 is het wettelijk verplicht om een minimale reservering te doen voor het onderhoud van het gebouw. Het bedrag is gebaseerd op een meerjarenonderhoudsplan of bestaat uit minimaal 0,5% van de herbouwwaarde van het desbetreffende pand.

Beeld: Gunnar Ridderström via Unsplash

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.