Een goed onderhouden kelder: Zo doe je dat

De kelder van een appartementsgebouw kan een zeer waardevolle ruimte zijn, maar alleen als je deze goed onderhoudt.

Gepubliceerd: 25 maart 2024

Een goed onderhouden kelder kan namelijk vele voordelen bieden, ook voor appartementseigenaren, denk hierbij aan extra opslagruimte voor alle bewoners. In dit artikel zullen we bespreken hoe jij met behulp van de andere bewoners de kelder in topconditie kunt houden, zodat deze een waardevolle toevoeging blijft aan een appartement.

Kelder waterdicht maken

Een van de belangrijkste dingen om rekening mee te houden bij het onderhouden van een kelder is ervoor zorgen dat de kelder en zijn muren waterdicht zijn. Water kan namelijk grote schade aanrichten aan de kelder en de inhoud ervan, maar ook kan vochtoverlast zorgen voor de aantasting van de constructie van het gebouw en de appartementen. Om te voorkomen dat dit soort vochtproblemen ontstaan, is het belangrijk om de keldermuren waterdicht te maken.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om keldermuren waterdicht maken. Een van de meest effectieve methoden is het aanbrengen van een waterdichte coating op de muren. Deze coating zorgt ervoor dat water niet door de muren kan dringen en voorkomt op deze manier vochtproblemen. Bovendien is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat het grondwater goed wordt afgevoerd, zodat er geen waterdruk op de muren komt te staan.

Een andere manier om de keldermuren waterdicht te maken, is het aanbrengen van waterdichte materialen zoals cement of bitumen. Deze materialen vormen een barrière tegen vocht en kunnen helpen om de kelder goed droog te houden.

Natuurlijk is het dan ook belangrijk om regelmatig te controleren of de waterdichting van de keldermuren zich nog in goede staat bevindt. Als je merkt dat er toch vochtproblemen ontstaan, is het belangrijk om snel actie te ondernemen om verdere schade aan het appartementencomplex te voorkomen. Bovendien is het goed om hier afspraken over te maken, dat minimaal een bewoner (die gebruik maakt van de kelder) per week de staat van de kelder en zijn muren bekijkt.

Het daadwerkelijke onderhoud van een kelder

Naast het waterdicht maken van de kelder en zijn muren, zijn er ook nog een aantal andere acties die je kunt ondernemen om de kelder in topconditie te houden. Een van de belangrijkste aspecten van het onderhoud is ervoor zorgen dat de kelder goed geventileerd wordt. Een slecht geventileerde kelder kan namelijk vochtproblemen veroorzaken en dit kan op zijn beurt weer leiden tot schimmel- en meeldauwgroei. Om deze ventilatie te bereiken is het verstandig om regelmatig de ramen en deuren open te zetten om ervoor te zorgen dat de frisse lucht de kelder bereikt. Daarnaast kunnen de bewoners gezamenlijk ervoor kiezen om ook een luchtontvochtiger te gebruiken om de luchtvochtigheid in de kelder op een gezond niveau te houden.

Nog een ander aspect van het onderhouden van een kelder is ervoor zorgen dat deze regelmatig wordt schoongemaakt. Stof, vuil en rommel kunnen zich ophopen in de kelder en kunnen leiden tot problemen zoals ongedierte en schimmelgroei. Deze twee problemen nemen gezondheidsrisico’s met zich mee, het is dus wenselijk om ze te vermijden. Door regelmatig de kelder schoon te maken en op te ruimen, kun je deze problemen voorkomen en de kelder in topconditie houden. Maak ook hiervoor een regeling of afspraken over met de andere bewoners. Op die manier vermijd je gezondheidsrisico’s en hebben jullie allemaal profijt van de extra ruimte.

Tot slot de financiering van het onderhoud, er moeten namelijk, zoals eerder benoemd, kosten worden gemaakt voor het onderhoud. Vraag hierover aan de Vereniging Van Eigenaren hoe ze dit willen regelen, in de meeste gevallen zullen de kosten gedeeld worden over de appartementseigenaren die ook daadwerkelijk gebruikmaken van de gezamenlijke kelder. Iedereen levert dus zijn bijdrage, maar die bijdrage is het in vergelijking tot de voordelen zeker wel waard.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.