Een appartement kopen om te verhuren? Hier moet je aan denken

Het aantal mensen dat een tweede appartement of woning koopt om deze vervolgens te verhuren wordt steeds groter.  

Gepubliceerd: 05 februari 2021

Niet alleen grote vastgoedbeleggers, maar ook particulieren wagen zich steeds vaker op de vastgoedmarkt. Dat is ook helemaal niet zo gek, want je geld op een spaarrekening zetten is tegenwoordig rendabel en de vraag naar huurwoningen blijft, net als de huurprijzen, stijgen. Een investering in vastgoed en het afsluiten van een verhuurhypotheek klinkt dan ook als een slimme keuze. Toch zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden, als je wilt gaan beleggen in vastgoed.

Maak geen overhaaste beslissingen

Wanneer je besloten hebt om een appartement te kopen, om die vervolgens te gaan verhuren, dan ga je op zoek naar een geschikt pand. In de zoektocht ligt direct een valkuil verborgen, want je kan geneigd zijn om te snel een keuze te maken. Het is slimmer om je breed te oriënteren wanneer je op zoek gaat naar een beleggingspand. Bezoek meerdere panden voor je de knoop doorhakt. Denk daarnaast goed na over de locatie van de woning. In een hippe stad of een goede buurt is de kans namelijk groter dat je snel een (nieuwe) huurder vindt voor jouw vastgoed. Bovendien levert woonruimte op een gewilde locatie meer op, omdat de huurprijzen daar ook hoger zijn.
Kies de juiste investeringshypotheek

Dat er steeds meer particulieren investeren in vastgoed blijft ook bij kredietverstrekkers niet onopgemerkt. Je vindt de verhuurhypotheek of investeringshypotheek dan ook terug bij allerlei verschillende financiers. Niet alleen de financiers van dit soort hypotheken kunnen anders zijn, ook de voorwaarden voor een verhuurhypotheek verschillen. Het loont om je goed te laten adviseren en te vergelijken, zodat je zeker weet dat je de juiste verhuurhypotheek afsluit. Als je een beleggingspand wilt kopen heb je altijd eigen geld nodig, want je kunt de woning niet voor honderd procent financieren via een kredietverstrekker. Welk bedrag je precies nodig hebt verschilt ook per verstrekker.

Wees op alles voorbereid

Wanneer je investeert in een appartement met als doel deze te verhuren loop je doorgaans minder risico dan wanneer je je spaargeld zou beleggen in aandelen. Toch kun je als verhuurder tegen een aantal lastige of onvoorziene problemen aanlopen. Zo is er de mogelijkheid dat je inkomsten misloopt doordat je geen huurder kunt vinden voor je pand. Of blijkt dat je huurder niet meer kan betalen en al een betalingsachterstand heeft en er zelfs uitgezet moet worden. Maar ook door een economische crisis kan de waarde van je pand ineens zakken, en wat dacht je van allerlei rampscenario’s als brand en water- of andere schade? Gelukkig kun je voor veel van deze zaken van te voren passende maatregelen treffen. Dat doe je door de juiste verzekeringen af te sluiten, maar ook door alles juridisch goed op een rijtje te hebben. Een goede, schriftelijke huurovereenkomst is essentieel wanneer je een woning of appartement wilt verhuren en kan je een hoop juridisch gesteggel besparen.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.