Appartement kopen om te verhuren: hoe zit het met de VvE?

Je hebt al een tijdje flink wat spaargeld op de rekening staan. Nu twijfel je hoe je hiermee iets nuttigs kunt doen. Je overweegt daarom een appartement te kopen om deze vervolgens te verhuren. Klinkt als een goed plan!

Gepubliceerd: 26 oktober 2016

Toch kan je niet zomaar je nieuwe appartement verhuren. Daarvoor moeten namelijk eerst een aantal zaken geregeld worden. Een daarvan is zorgen dat jouw verhuurplannen niet botsen met de regels van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Maar hoe zit dit precies?

Waarom kopen om te verhuren?

Een appartement kopen om deze te verhuren: waarom zou je dit eigenlijk doen? Vooral op de lange termijn kan dit een interessante investering zijn. De maandelijkse huuropbrengsten leveren je namelijk rendement op.  

Wat heeft de VvE ermee te maken?

Als je een appartement koopt, word je eigenaar van slechts een gedeelte van het complex. Voor de gedeelde ruimtes ben je samen met de andere bewoners verantwoordelijk. Om hier goed op toe te kunnen zien, is iedereen lid van de VvE. En elke VvE heeft zo zijn eigen regels die gelden voor de bewoners van het appartementencomplex. Ook als het gaat om verhuur.

Moet je toestemming vragen aan de VvE?

Deze regels die gelden voor de eigenaren, staan onder andere vastgelegd in de splitsingsakte. In deze akte staan ook eventuele regels omtrent verhuur vastgelegd. Kort gezegd zijn hier er drie situaties die je kunt tegenkomen:
Verhuur is niet toegestaan en er geldt een algeheel verhuurverbod;
Verhuur is toegestaan, mits eerst toestemming van de VvE is gevraagd;
Er zijn geen regels over verhuur.

Waarom zijn er verhuurregels in de akte opgenomen? Dit heeft te maken met de bestemming van het appartement. Dit is in veel gevallen ‘woning’. Als je verhuurt aan een derde, kan dit in veel gevallen wel, als dit verhuur is om te wonen. Maar wil je het appartement verhuren voor bijvoorbeeld Airbnb? Dan wordt dit in veel gevallen gezien als exploitatie en dat past dan niet binnen de bestemming van het appartement.

Hoe krijg je toestemming?

Stel: de splitsingsakte geeft aan dat je eerst toestemming moet vragen aan de VvE. Hoe doe je dat? Je hebt in zo’n geval akkoord nodig op je verhuurplannen van het bestuur of de vergadering van de VvE. Zodra je toestemming hebt gekregen, mag je het appartement in principe verhuren. Wordt je verzoek geweigerd? Dan is verhuur dus helaas niet mogelijk.

Waarop moet je nog meer letten?

Naast akkoord van de VvE, zijn er nog een aantal zaken die je moet regelen voordat je een woning kunt kopen voor de verhuur. Zo krijg je hier bijvoorbeeld niet zomaar een hypotheek voor. En dat is nog niet alles.

Toestemming hypotheekverstrekker

Voor verhuur van je appartement heb je ook toestemming nodig van de hypotheekverstrekker. Totdat jij je hypotheek volledig hebt afgelost, is jouw huis (het onderpand) namelijk het bezit van de verstrekker. En deze is niet altijd even enthousiast over je verhuurplannen. Verhuren is namelijk nadelig voor de woningwaarde. Bekijk daarom goed de voorwaarden van de hypotheken voordat je deze aanvraagt. Bovendien wil de verstrekker extra zekerheid, voordat ze jou een hypotheek geven. Het is dus belangrijk dat je een vast inkomen en voldoende eigen vermogen hebt.

Vergunningen

Voordat je je appartement verhuurt, moet je ook zorgen dat alle vergunningen in orde zijn. Want zijn de plannen die je hebt wel toegestaan? En hoe zit het met de brandveiligheid? Check daarom goed wat alle regels zijn in de gemeente waar je wilt verhuren.

Belasting

Als jij je appartement verhuurt, heeft dit ook een belastingtechnisch gevolg. Je hebt namelijk geen recht op hypotheekrenteaftrek. Bovendien betaal je vermogensrendementsheffing. De verhuurde woning valt namelijk in box 3, hierin mag je de hypotheekschuld aftrekken van de marktwaarde. Aan de andere kant hoef je over je huurinkomsten geen belasting te betalen en heb je in box 3 waarschijnlijk geen of een kleine bijtelling.

Er komt zoals je leest nogal wat kijken bij het verhuren van je appartement. Ten eerste moet de VvE hiermee akkoord gaan. En zet ook de overige zaken even op een rijtje en beslis zo of verhuur voor jou daadwerkelijk een gunstige investering is.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.