Het inschakelen van een aankoopmakelaar is een slimme zet en dit is waarom:

Het kopen van een appartement kan anno 2023 een behoorlijk lastige en uitdagende taak zijn. De vastgoedmarkt is erg competitief en daarnaast is er een overvloed aan keuzes.

Gepubliceerd: 20 juli 2023

Het is normaal dat wanneer je deze markt betreedt, dit erg overweldigend voor je is. Een aankoopmakelaar kan jou helpen bij het hele koopproces. In dit blog bespreken we de voordelen van het inschakelen van een aankoopmakelaar en hoe ze jou kunnen ondersteunen bij het vinden van jouw droomappartement!

De voordelen van een Een aankoopmakelaar inschakelen heeft een tal van voordelen. Hieronder zetten wij ze voor jou op een rijtje en lichten we deze voordelen uitgebreid toe.

 1. Expertise in de lokale markt
  Aankoopmakelaars hebben diepgaande kennis van de huizenmarkt. Denk dan aan:
 • De verschillende buurten van de steden,
 • De trends op de vastgoedmarkt

Of je nu op zoek bent naar jouw droomappartement in een bruisende stad of juist een rustig plattelandsgebied, een aankoopmakelaar kan helpen bij het identificeren van de beste locaties die passen bij jouw persoonlijke wensen en budget.

 1. Als eerste toegang tot nieuwe appartementen in de markt
  Toegang tot appartementen die nog niet op de markt zijn verschenen? Ook dan werkt een aankoopmakelaar in jouw voordeel. Een aankoopmakelaar is als eerste op de hoogte van appartementen die nog niet zijn verschenen op de markt. Dit geeft jou een voorsprong op andere kopers. Je krijgt hierdoor de mogelijkheid om exclusieve appartementen te bezichtigen voordat ze beschikbaar worden gesteld voor het bredere publiek. Door gebruik te maken van het uitgebreide netwerk van de aankoopmakelaars, worden jouw kansen vergroot op het vinden van jouw ideale appartement.
 1. Professionele onderhandelingen
  Een van de belangrijkste taken van een aankoopmakelaar is het voeren van onderhandelingen namens jou. Ze hebben ervaring in het onderhandelen over de prijs en voorwaarden van een appartement. Met een aankoopmakelaar aan je zijde kun je erop vertrouwen dat je de beste deal krijgt en dat je belangen worden beschermd.

De onderhandelingen die een aankoopmakelaar uit handen neemt:
Een aankoopmakelaar voert verschillende soorten onderhandelingen uit voor jou bij het kopen van een appartement. De belangrijkste onderhandelingen die een aankoopmakelaar namens jou kan doen zijn:

 • De prijsonderhandeling: dit is vrijwel één van de belangrijkste taken van de aankoopmakelaar. Zorgen dat jij het appartement kan kopen voor de beste prijs. De makelaar onderhandelt met de verkopende partij om de beste prijs voor het appartement te krijgen. Hierbij wordt gekeken naar de marktwaarde van vergelijkbare appartementen in de omgeving, de staat van het appartement en andere belangrijke factoren. Deze informatie zorgt ervoor dat de aankoopmakelaar een strategie kan bepalen voor de prijsonderhandelingen.
 • Voorwaarden en clausules: Niet alleen de prijs wordt grondig onder de loep genomen, ook andere zaken zoals voorwaarden en clausules in het koopcontract. Hierin kijkt de aankoopmakelaar naar de opleveringsdatum, inbegrepen onroerende goederen, ontbindende voorwaarden, financiële regelingen en eventuele reparaties die nog gedaan moeten worden.
 • Inspectieonderhandelingen: na een grondige inspectie van het appartement is het mogelijk dat er reparaties of verbeteringen gedaan moeten worden aan het appartement. Een aankoopmakelaar kan namens jou onderhandelen over de verantwoordelijkheid van het uitvoeren van de reparaties en wie voor de kosten opdraait. Dit heeft invloed op de uiteindelijke prijs en de voorwaarden van de verkoop.
 • Aanvullende onderhandelingen: afhankelijk van de omstandigheden, zijn er ook andere onderhandelingen die plaatsvinden. Hierbij hebben we het over: inventaris, wijzigingen in de eigendomstitel, vergunningen, de acceptatie van de hypotheek door de verkoper en nog een tal van andere zaken die van invloed kunnen zijn op de transactie.

Het doel van de aankoopmakelaar is om jouw belangen te behartigen en ervoor te zorgen dat jij de best mogelijke voorwaarden krijgt bij de aankoop van jouw droomappartement. Evenwicht vinden tussen jouw wensen en die van de verkoper, zodat zowel jij als de verkoper tevreden zijn met de uiteindelijke overeenkomst.

 1. De juiste begeleiding tijdens het Het kopen van een appartement is een complex proces dat veel juridische en financiële aspecten omvat. Een aankoopmakelaar kan je begeleiden en adviseren gedurende het hele proces. Ze helpen je bij het opstellen en controleren van koopcontracten, zorgen voor een grondige inspectie van de woning en zorgen ervoor dat je op de hoogte bent van alle kosten en verplichtingen die bij de aankoop komen kijken.

De kosten van de aankoopmakelaar

Dan tot slot: de kosten. Je vraagt je misschien af wat de kosten zijn van het inschakelen van een aankoopmakelaar. Over het algemeen werken aankoopmakelaars op basis van een vast tarief of een percentage van de aankoopprijs. Hoewel het inhuren van een aankoopmakelaar kosten met zich meebrengt, kan het uiteindelijk een slimme investering zijn. Ze kunnen je helpen om geld te besparen door effectief te onderhandelen en mogelijke valkuilen te vermijden. Hieronder een overzicht van hoe aankoopmakelaars hun kosten berekenen.

 • Vast bedrag: sommige aankoopmakelaars werken met een vast bedrag bij het helpen bij het kopen van een appartement. Dit betekent dat ongeacht de aankoopprijs van het appartement, de aankoopmakelaar een vast bedrag in rekening brengt om jou te begeleiden bij het aankoopproces. Dit bedrag kan per aankoopmakelaar verschillen. Hierbij wordt gekeken naar de marktomstandigheden. Daarbij kan het per makelaarskantoor ook erg verschillen. Het voordeel hiervan is dat je nooit voor onverwachte kosten staat en deze niet afhankelijk is van de uiteindelijke prijs van het appartement.
 • Percentage van de aankoopprijs: een tal van makelaars werken op basis van een percentage van de uiteindelijke aankoopprijs van het appartement. Dit percentage ligt meestal tussen de 1% en 3%. Hoe hoger de aankoopprijs van het appartement, hoe meer de aankoopmakelaar kost. Het voordeel van deze methode is dat de kosten in verhouding zijn met de waarde van het appartement. Bij een duurder appartement kan dit wel zorgen voor hogere kosten. Dit is goed om rekening mee te houden.

Bespreek altijd voor dat je in zee gaat met de aankoopmakelaar, wat de kostenstructuur is en hoe deze is opgebouwd. Verder is het verstandig om de tarieven en diensten van verschillende makelaars te vergelijken met elkaar voor je uiteindelijk kiest welke makelaar aan jouw zijde mag staan.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.