Huis verbouwen naar appartementen: lees deze tips

Ben je eigenaar van een huis en wil je dit verbouwen tot meerdere appartementen? Het kan een aantrekkelijke investering zijn, maar vergt wel een goede voorbereiding.

Gepubliceerd: 14 juni 2024

Waar moet je rekening mee houden qua verbouwing? Wat voor vergunningen heb je nodig? En hoe kun je kosten besparen? Een huis verbouwen naar appartementen is zeker goed mogelijk. En wij helpen je op weg met de tips in dit artikel.

De indeling en de structuur van de appartementen

Een onderdeel dat belangrijk is bij het verbouwen van een huis naar een appartementen bestaat uit de indeling en de structuur. Denk goed na over het indelen van de ruimte en zorg ervoor dat ieder appartement beschikt over functionele ruimtes zoals een woonkamer, keuken, slaapkamer en badkamer. Denk daarnaast ook goed na over de geluidsisolatie, zodat de bewoners van de verschillende appartementen zo min mogelijk geluidsoverlast hebben. Ook brandveiligheid is belangrijk. Denk aan rookmelders, brandblussers, brandveilige deuren en trappenhuizen. Natuurlijk wil je dat de waarde van de appartementen optimaal is. Lees daarom ook de tips om de waarde te verhogen dan appartementen en neem die meteen mee.

Installaties per appartement

Ieder appartement moet beschikken over de volgende installaties:

  • Elektriciteitsmeter & voldoende stroompunten
  • Aparte watermeters & een goed functionerend sanitair systeem
  • Overweeg aparte verwarmings- en koelunits per appartement

Benodigde vergunningen

Het is belangrijk om het bestemmingsplan van de gemeente te checken. Zo kom je erachter of het is toegestaan om het huis te verbouwen naar appartementen. Voor de verbouwingen en het splitsen van een woning in meerdere appartementen heb je bovendien een omgevingsvergunning nodig. Houd er rekening mee dat het aanvragen van zo’n vergunning een aantal maanden in beslag kan nemen. Bekijk bijvoorbeeld de informatie over de vergunning in Amsterdam e.o.. En lees de informatie over de Wet kwaliteitsborging.

Het verhuren van de appartementen

Als je de appartementen wilt gaan verhuren, is het belangrijk om kennis te nemen van de actuele regels. Zo geldt er bijvoorbeeld een maximaal verhuurbedrag. Het kan mogelijk van pas komen om een verhuurmakelaar in te schakelen voor het verhuren van de appartementen.

De kosten voor het verbouwen van een huis naar appartementen

Maak vooraf een raming van de kosten. Die kunnen bijvoorbeeld bestaan uit de kosten voor de aannemers, materialen en de installaties. Houd gemiddeld rekening met zo’n €1.000 tot €2.500 per m2. Het aanvragen van vergunningen brengt ook kosten met zich mee, die variëren per gemeente van enkele honderden tot duizenden euro’s. Kijk waar je kunt besparen op de kosten door goedkoop in te kopen bij groothandels voor bouwmaterialen zoals Bouw-handel.nl en probeer prijsafspraken te maken voor het in bulk inkopen voor bijvoorbeeld keukens en de apparaatuur..

Met behulp van de tips in dit artikel ben je goed voorbereid wat er zoal komt kijken bij het verbouwen van een huis naar appartementen.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.