5 tips om je woonkamer ruimer te laten lijken

Met een paar simpele veranderingen kun je een ruimte gemakkelijk groter laten lijken. Deze vijf tips helpen je alvast op weg met je woonkamer!

Gepubliceerd: 03 juni 2016

1. Gebruik lichte en koele kleuren

Het kleurgebruik is zeer bepalend voor de optische grootte van je woonkamer. Stel je bijvoorbeeld eens een donkere kamer voor, zoals een kelder. Dat voelt direct aan als een benauwend kleine ruimte, een soort van donker hol. Je hebt dus precies het omgekeerde nodig. Kies dus voor een mooie, lichte tint voor de muren, zoals wit of een koele kleur zoals groen of blauw. Warme kleuren staan namelijk al snel erg knus, en dat is dus weer optisch verkleinend. Zorg ook dat je de vloeren en gordijnen niet vergeet bij het uitkiezen van je kleuren. Een strakke vloer in een lichte kleur en frisse, lichte gordijnen kunnen zomaar het verschil maken!

2. Geen al te grote of opvallende meubels

Zo’n beetje de snelste manier om je woonkamer ruimer te laten lijken is al het meubilair verwijderen. Vaak ontstaat er dan zelfs een galm! Het is dus zaak om de meubels zo onopvallend mogelijk te verwerken. Denk bijvoorbeeld aan een bijzettafeltje van glas, een bank in dezelfde kleur als je muren en een kast die niet geheel is volgebouwd. Een goede aansluiting die niet botst bij de rest is een pré. Daarnaast moet je ook het liefst zo min mogelijk meubels gebruiken. Zodra het geheel er rommelig uit komt te zien, krimpt je woonkamer zichtbaar.

3. Plaats een spiegel

In een spiegelpaleis heb je eindeloos veel reflecties, waardoor het net lijkt alsof er nooit een einde aan komt. Dat is niet het effect dat je in je woonkamer moet willen bereiken, maar spiegels kunnen alsnog erg handig zijn. De klassieke keuze is een spiegel boven de schoorsteenmantel, maar in moderne interieurs is de staande spiegel ook steeds meer in opkomst. Zet je op maat gemaakte spiegel op een strategische plaats neer en het lijkt net alsof de muur daar nog een heel stuk verder doorloopt. Het is een vorm van optisch bedrog, maar daarom nog niet minder effectief! Je kunt trouwens een vergelijkbaar effect sorteren met reflecterende oppervlaktes, bijvoorbeeld van een glimmende metalen tafel of een glanzend gepoetste witte houten kast.

4. Optimaal profiteren van daglicht

Een lichte kamer is een grote kamer. Vooral daglicht kan bijzonder effectief zijn om je kamer groter te doen lijken. En met de juiste ramen heb je nog een extra voordeel: je kunt naar buiten kijken. Niets voegt meer toe aan de optische grootte dan een kamer waarbij je het gevoel hebt dat je buiten staat. Je kunt dan immers veel verder kijken dan de muren, en met een veel groter perspectief lijkt ook de kamer veel groter. Zorg dus voor grote ramen en kies dubbel glas in plaats van enkel glas. Zo heb je nooit last van condensvorming en heb je ook met veel raamoppervlakte geen torenhoge energierekening.

5. Kies goede lampen

Als de zon onder is, heb je helaas geen daglicht meer. Met de juiste lampen kun je echter een heel eind komen. Het belangrijkste is dat je ze zo plaatst dat het licht overal kan komen. Donkere hoekjes zijn funest, en een visuele barrière kan het hele effect tenietdoen. Het soort lamp draagt daar sterk aan bij. De ouderwetse staande lamp met donkere lampenkap creëert van zichzelf al schaduwen. Je hoeft natuurlijk geen losse peertjes op te hangen, maar kies wel voor een lampenkap van bijvoorbeeld doorschijnend wit textiel. Zo kun je je woonkamer eenvoudig groter laten lijken!

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
doret
8 jaar geleden
Een goede poging om ruimtes ruimer te laten lijken! Vooral het maximaal gebruiken van daglicht is een mooie tip. Echter het gebruik van kleine meubels maakt ruimtes snel rommelig. Mijn advies is juist gebruik grote meubels en plaats er niet te veel van. Een grote kastenwand die (bijna) een gehele wand bestrijkt komt rustig en ruimtelijk over.
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.