Welk type keukenblad is de beste keuze?

De keuken wordt door veel mensen gezien als het kloppend hart van de woning. Je wilt dan ook een praktische, maar mooie keuken.

Gepubliceerd: 24 mei 2016

Een keuken waarin gekookt en geleefd kan worden. Natuurlijk denk je daarbij aan goede apparatuur en voldoende keukenkastjes, maar de keuze voor het keukenblad is minstens zo belangrijk.

Het keukenblad is één van de blikvangers van je keuken. Het is dan ook belangrijk dat het blad er mooi uitziet en past bij de rest van de woning, maar een keukenblad moet ook praktisch in het gebruik zijn. Het is dan ook niet vreemd, dat er een grote variëteit aan bladmaterialen zijn – van hout tot RVS en van kunststof tot graniet. Maar is er ook een beste keuze?

De voor- en nadelen op een rij

Op die vraag kan het antwoord kort zijn: nee, die is er niet. Er is geen materiaal dat aangewezen kan worden als ‘het beste soort keukenblad’. Het kiezen van een keukenblad is namelijk afhankelijk van jouw persoonlijke smaak en de eisen die jij aan het materiaal stelt. Wat voor de een misschien als een pluspunt geldt, kan voor de ander een minpunt zijn.

Ben je op zoek naar het meest geschikte keukenblad voor jouw keuken, let dan op de voor- en nadelen van ieder materiaal:

Stenen keukenbladen

Keukenbladen van steen (zoals graniet, hardsteen en composiet) zijn populair. Niet zo gek, want het steen kan tegen een stootje (krasbestendig, slijtvast en stootvast), is verkrijgbaar in veel verschillende kleuren, makkelijk schoon te maken en ziet er dankzij de (glanzende) afwerking erg mooi uit .

Het nadeel is dat stenen keukenbladen gevoelig zijn voor vlekken. Vooral natte plekken die te lang op het aanrechtblad blijven liggen, kunnen geleidelijk in het blad trekken. Hierdoor ontstaan vlekken die niet altijd meer verwijderd kunnen worden. Ook het plaatsen van te hete pannen op het keukenblad kan verkleuringen als gevolg hebben. Om dit soort problemen te voorkomen, is het verstandig om je stenen keukenblad jaarlijks te impregneren.

Houten keukenbladen

De laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een houten keukenblad, maar toch is hout op dit gebied nog een zeldzaamheid. Juist dit gegeven zorgt er dan ook voor dat je met een houten aanrechtblad meteen een eyecatcher van formaat in je keuken hebt. Andere voordelen van hout zijn dat het een warme uitstraling geeft, duurzaam materiaal is, ieder houten keukenblad uniek is door de nerfstructuur en eenvoudig te bewerken is.

Dat hout een natuurproduct is, levert echter niet alleen voordelen op. Hout kan namelijk uitzetten in de zomer en krimpen in de winter. Hierdoor kunnen beschadigingen ontstaan. Ook is hout iets gevoeliger voor vocht en warmte en is het niet krasbestendig. Om je houten aanrechtblad mooi te houden, is het belangrijk om het regelmatig te oliën.

Betonnen keukenbladen

Nog een materiaal dat je tegenwoordig steeds vaker terug ziet in keukens: beton. Geen wonder als je je bedenkt dat een betonnen keukenblad relatief goedkoop is, maar er bijzonder stijlvol uitziet. Bovendien beschikt het over dezelfde kwaliteiten als natuursteen, want ook beton is hard, slijtvast en hittebestendig. Doordat betonnen aanrechtbladen gegoten worden, kun je helemaal zelf bepalen hoe het eruit gaat zien. Je kunt zelfs een betonnen keukenblad zelf maken!

Net als bij natuursteen is ook beton gevoelig voor natte en/of zure plekken. Dit kan onherstelbare vlekken tot gevolg hebben – het betonnen keukenblad kan zelfs breken wanneer het te veel te lijden heeft.

RVS keukenbladen

Het is niet zonder reden dat RVS veel gebruikt wordt in professionele keukens. RVS keukenbladen zijn immers bijzonder goed schoon te maken (en dus zeer hygiënisch) en heel makkelijk te onderhouden. Ook kun je zonder problemen een gloeiendhete pan op een RVS keukenblad zetten. En vlekken maken? Dat is zo goed als onmogelijk.

Ondanks dat RVS stevig is, is het wel een materiaal dat gevoelig is voor krassen. Op RVS zie je bovendien iedere veeg en vingerafdruk (die wel heel makkelijk weg te poetsen zijn), dus daar moet je ook tegen kunnen. De voornaamste reden waarom mensen toch niet voor een RVS keukenblad kiezen, is echter dat het een vrij industriële uitstraling heeft.

Kunststof keukenbladen

Keukenbladen die van kunststof gemaakt zijn, hebben als belangrijkste voordeel hun prijs. Kunststof is namelijk goedkoop. En dat terwijl kunststof keukenbladen wel volledig waterdicht en vaak krasbestendig zijn. Ook niet onbelangrijk is bovendien dat kunststof keukenbladen in allerlei kleuren, maten en vormen te krijgen zijn, waardoor de keuze enorm is.

Een nadeel van een kunststof keukenblad is echter dat het materiaal niet hittebestendig is. Zet geen hete pan op je aanrechtblad van kunststof, want dan is de kans groot dat deze beschadigd raakt. Veel mensen vinden daarnaast dat kunststof niet echt een luxe uitstraling heeft, wat eveneens een reden kan zijn om hier niet voor te kiezen.

Jouw smaak, jouw keukenblad

Waar je persoonlijk voorkeuren ook liggen, het is belangrijk dat je keukenblad op maat gemaakt wordt voor jouw keuken. Gelukkig kan dit met al deze bovenstaande materialen. Het belangrijkste bij het kiezen van een nieuw keukenblad is dan ook om te kijken naar de eisen die jij stelt aan het materiaal en de uitstraling die je je keuken wilt geven. Op die manier kook jij binnenkort in jouw eigen droomkeuken!

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.