Een appartement op het oog? Controleer eerst de VvE!

Voordat je een appartement koopt is het verstandig om eerst de VvE grondig te onderzoeken. Hieronder lees je een paar tips! 

Gepubliceerd: 05 juni 2019

Als je van plan bent om te gaan wonen in een appartement of flat, is het handig om eerst de VvE te checken. Wie een appartement koop word ook automatisch lid van een VvE. In een VvE worden verschillende dingen bepaald, zoals: afspraken over het beheer van gemeenschappelijke delen, er worden leefregels opgesteld en ook wordt er gezamenlijk gespaard voor groot onderhoud. Het is zeker verstandig om even de VvE te onderzoeken zodat er geen addertjes onder het gras blijken te zijn.

De Splitsingsakte

Elke VvE heeft een Splitsingsakte. Hierin staat namelijk welke delen van het appartementencomplex gezamenlijk zijn en welke privé. Ook valt het Splitsingsreglement hieronder, hierin staat welke kosten gezamenlijk zijn gemaakt. De Splitsingsakte kan je opvragen bij een kadaster of bij de verkoper van het appartement.

Huishoudelijkreglement

Een VvE kan ook een Huishoudelijkregelement hebben. Hierin staan zaken zoals het houden van huisdieren etc. Als de VvE een Huishoudelijkregelement heeft is het dus ook van belang om deze door te lezen.

Financieel

Misschien wel het belangrijkste om te controleren, de financiële zaken. Kijk vooral naar de de begroting, het reservefonds en het onderhoudsplan. Hieraan kun je zien of er genoeg gespaard is, of het pand goed wordt onderhouden en wat de volgende opknap punten zijn.

Vanaf 1 januari 2018 zijn alle VvE’s verplicht om een reservefonds te hebben. Dit fonds wordt dan gebruikt voor onvoorziene kosten en grote uitgaven. Ondanks dat het verplicht is, hebben veel VvE’s het niet. Ook dit is een belangrijk punt om te checken.

Het beheer

Het beheer van een VvE bestaat vaak uit een of meerdere bestuurders. Deze mensen beheren onder andere de financiën en maken jaarstukken. Het belangrijkste gedeelte van het beheer is de vergadering van eigenaren. Deze vergadering moet minimaal één keer per jaar plaatsvinden. In deze vergadering wordt vooral besproken waar het bestuur zich mee bezig moet houden.

Vaak kiezen VvE’s ervoor om het ‘takenpakket’ aan een professionele beheerder te geven. Dit kost natuurlijk wel geld maar de bewoners hoeven er dan niet meer naar om te kijken.

Verhuren

Wil je de woning kopen om het vervolgens te verhuren, zoek eerst uit of dit mag! Huren kan voor overlast zorgen en dat is niet gewenst bij de VvE’s. Verhuren voor een langere tijd is vaak wel toegestaan, zolang de VvE maar op de hoogte is en de huurder een gebruiksverklaring ondertekend.

Tijdelijk verhuren is in de meeste gevallen niet toegestaan omdat dit veel onrust met zich mee brengt. In sommige gevallen is het wel toegestaan, maar alleen met schriftelijke toestemming van de VvE.

Bron: Het Parool

Foto: PX Here

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.