Appartement bezichtigen: waarop moet je letten?

Als jij op zoek bent naar een appartement, hoop je natuurlijk dat je snel die ene droomwoning tegenkomt.

Gepubliceerd: 14 april 2017

Maar wat op Funda hét perfecte plaatje lijkt, kan in de werkelijkheid misschien toch nog tegenvallen. Daarom is een bezichtiging een belangrijk onderdeel van een huis kopen. Maar waarop moet je eigenlijk letten bij het bezichtigen van een appartement?

Staat van onderhoud

Check hoe het met de staat van het onderhoud is gesteld. Doe dit niet alleen voor jouw eigen appartement, maar ook voor de gedeelde ruimtes van het complex. Zo krijg je een goed beeld van eventuele toekomstige onderhoudskosten. Als koper heb je onderzoeksplicht. Dit houdt in dat je alles eraan moet hebben gedaan om achterstallig onderhoud op te sporen. Doe je dit niet? Dan is de verkoper niet verantwoordelijk voor eventuele gebreken en betaal je die dus helemaal zelf. De verkoper heeft op zijn beurt mededelingsplicht en moet overal eerlijk antwoord op geven.

Overweeg jij serieus om een appartement te kopen? Dan kan het slim zijn een bouwkundige keuring te laten doen en iemand die verstand van zaken heeft de onderhoudsstaat te laten beoordelen.

Reden van verkoop

Spreek tijdens de bezichtiging met de verkoper of verkoopmakelaar over de reden van verkoop. Is dat vanwege persoonlijke omstandigheden, zoals een nieuwe baan in een stad ver weg? Of heeft het te maken met geluidsoverlast van de buren? Door antwoord op deze vraag te krijgen, kun jij bepalen of deze woning daadwerkelijk wel iets voor jou is. Bovendien kom je er zo achter hoe snel de verkoper het appartement wil verkopen.

Andere geïnteresseerden

Als je enthousiast over de woning bent, is het slim om checken hoeveel concurrentie je hebt. Zijn er veel andere geïnteresseerden voor het appartement? Check niet alleen het aantal andere mensen dat al is komen kijken, maar achterhaal ook of iemand al een bod heeft uitgebracht. De verkoper mag niks zeggen over de eventuele hoogte van zo’n bod, maar kan wel aangeven hoeveel mensen er al hebben geboden.

Energiekosten

De maandlasten die een woningeigenaar heeft, bestaan onder andere uit energiekosten. Dus de kosten die je kwijt bent aan water, gas en licht. Probeer tijdens de bezichtiging een beeld te krijgen van deze lasten. Dit kan door te vragen naar het energielabel. En vraag ook wat de huidige bewoner kwijt is aan de energiekosten. Zo kun jij inschatten wat deze woning jou maandelijks zou kosten.

Roerende zaken

In principe koop je een woning zonder roerende zaken, zoals een vloer. Het kan echter zomaar zijn dat de verkoper bepaalde zaken wil achterlaten. Informeer daarom bij de verkopende partij of deze ervoor open staat roerende zaken aan jou over te dragen en zo ja, voor welk bedrag.

De buurt

Past de woning goed bij jou? Dat is een goed begin, maar dan ben je er nog niet helemaal. Want hoe is het eigenlijk om in de buurt te wonen? Stel ook hierover vragen bij de verkoper of verkoopmakelaar. Meningen en smaken kunnen verschillen, dus probeer altijd achter de motivatie van een antwoord te komen. Iets wat hem tegenstaat, spreekt jou wellicht juist wel aan. En neem ook een paar keer zelf een kijkje in de omgeving om de sfeer te proeven, zowel overdag als ‘s avonds.

Vergeet ook de VvE niet!

Als je een appartement koopt, krijg je te maken met een Vereniging van Eigenaren (VvE). Je bent namelijk mede-eigenaar van een deel van het complex, en deels verantwoordelijk voor het gemeenschappelijk onderhoud. Je moet maandelijks servicekosten overmaken aan de VvE voor de gedeelde kosten. Samen betaal je zo de verzekering en spaar je voor groot onderhoud, door geld in een reservefonds te stoppen. Maar spaart de VvE van jouw droomappartement hier wel voor, oftewel: is de VvE actief? En hoe hoog zijn de servicekosten die je maandelijks moet betalen? Probeer tijdens de bezichtiging hier alvast een goed beeld van te krijgen, zodat je weet hoe goed de VvE zijn zaken op orde heeft.

Heb jij binnenkort een bezichtiging op de planning staan? Neem dan deze handige checklist bezichtigen mee. Zo vergeet je niks te bekijken en te vragen.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.