Appartement verbouwen of verkopen?

Woon jij in een appartement en wil je heel graag een andere inrichting? Wil je graag wat extra ruimte maken, bijvoorbeeld door een muur weg te breken of een dakkapel te plaatsen?

Gepubliceerd: 07 februari 2017

Veel mensen denken dat ze dan zullen moeten verhuizen, omdat het verbouwen van een appartement geen optie is. Echter, ook bij een appartement is verbouwing mogelijk! Je hebt dan alleen te maken met iets andere regels en natuurlijk met buren die het eens moeten zijn met jouw beslissing. Toch kan het verbouwen van je appartement de waarde flink laten stijgen en het kost je meestal minder geld dan wanneer je gaat verhuizen. Wil jij je appartement verkopen of verbouwen?

Een appartement verbouwen: kan dat zomaar?

Bij het verbouwen van een appartement moet je rekening houden met de VvE-regels. Dit komt omdat jij niet de enige bent die gebruik maakt van het pand waarin je gaat verbouwen. In vrijwel alle reglementen van de VvE staat dat je eerst om toestemming moet vragen voordat je dingen gaat aanpassen in je appartement. Hier ben je ook aan gebonden als het gaat om aanpassingen in je privé-gedeelten! De VvE zal je verzoek om een verbouwing sowieso afkeuren als je geen vergunning hebt geregeld (als die nodig is voor de verbouwing) dus dat is de eerste stap die je neemt. Vervolgens neemt de VvE je verzoek in overweging en overlegt een aantal punten voordat je toestemming krijgt. Een mooi voorbeeld van hoe de aanvraag in zijn werk gaat, vind je hier.

Aan welke eisen moet je verbouwing voldoen?

De verbouwing van een appartement moet aan een aantal eisen voldoen voordat je van de VvE mag gaan verbouwen:
Je hebt een volledig bouwplan dat je kunt overleggen
Je bent al in het bezit van een gemeentelijke bouwvergunning. Zo niet, dan wordt je aanvraag per direct afgewezen om te voorkomen dat er illegaal verbouwd wordt in het complex.
Je bent niet bezig met dragende constructies (dragende muren, ramen en (deur)kozijnen
Je kunt uitleggen dat je verbouwing weinig overlast zal geven voor medebewoners, of anders voor beperkte tijd
De VvE mag alleen je verbouwing weigeren op redelijke gronden. Die redelijke grond kan bijvoorbeeld zijn dat je teveel overlast zou veroorzaken of dat je verbouwing invloed heeft op naastgelegen appartementen. Ze mogen het niet weigeren op grond van het feit dat jouw bouwplannen misschien de waarde van het appartement doen dalen of dat de verbouwing ‘niet mooi’ is. Wordt je bouwplan geweigerd, dan kan een kantonrechter bepalen of dit op redelijke grond is gebeurt en je alsnog toestemming verlenen.

Je appartement verkopen

De laatste optie, als je geen verbouwing wilt of mag doorvoeren, is verhuizen. Wees je er wel van bewust dat de minpunten van jouw appartement niet alleen voor jou minpunten zijn, maar ook voor eventuele kopers. Je kunt dus beter eerst een offerte voor de verbouwing, om te kijken of het voordeliger is om te verbouwen. Als jouw minpunt vooral bestaat in subjectieve punten kun je natuurlijk wel direct je huis verkopen, want dan zullen er beslist kopers zijn die er anders over denken.

Verbouwen brengt vaak veel werk met zich mee. De één is er dol op en doet niets liever dan klussen, terwijl de ander er juist zo weinig mogelijk mee te maken krijgt. De keus tussen verbouwen of verkopen is dan ook heel erg persoonsgebonden en er is niet een duidelijk en simpel advies te geven. Er zijn twee vragen belangrijk: is de verbouwing goed voor de waarde van je appartement en zie je de verbouwing wel zitten? Is het antwoord op beide vragen ja, dan is verbouwen vaak een verstandigere keus dan meteen te verhuizen. Als de verbouwing niet direct de waarde van het appartement verhoogd of als je verbouwen helemaal niet ziet zitten is de keuze ook gemakkelijk gemaakt: verhuizen is dan waarschijnlijk je beste optie.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.