Je appartement verhuren aan toeristen?

Afgelopen jaar kwamen bijna 16 miljoen toeristen naar ons land. Bijna net zoveel als Nederland aan inwoners kent. Al deze toeristen moeten natuurlijk ergens slapen.

Gepubliceerd: 20 oktober 2017

Steeds meer mensen kiezen ervoor hun woning te verhuren aan toeristen via websites als Airbnb in plaats van via de traditionele weg en deze aan te bieden op particuliere verhuur websites als Huizenmarkt.

Verhuur aan toeristen is populair en er wordt een hoop geld mee verdiend. Ze leveren meer op dan een gewone huurder, daartegenover staat echter dat het vaak verhuur is voor korte termijn en er steeds meer regelgeving is voor het verhuren aan toeristen.

Amsterdam is het populairste onder toeristen. Heb je daar een appartement op een leuke locatie? Dan kan het zeker de moeite waard zijn om te overwegen je appartement te huur aan te bieden aan toeristen.

Belangrijk bij verhuur aan toeristen

Als je bijvoorbeeld kijkt op de website van Airbnb zie je honderden huurwoningen in Nederland. Het is zo dat iedereen zijn koopwoning mag verhuren, maar er zijn wel degelijk regels. Als eerst is het belangrijk, dat wanneer je een hypotheek op de woning hebt, je nagaat of je de woning wel mag verhuren van de hypotheek verstrekker. In het geval van een appartement, heb je ook goedkeuring nodig van de vereniging van eigenaren. Je kunt begrijpen dat niet iedereen blij is met dronken toeristen die luidruchtig door het gebouw heen rennen.

Specifieke regels per gemeente

Per gemeente zijn er ook nog specifieke regels. Zo kent Amsterdam bijvoorbeeld de regel dat je je woning niet meer dan 60 dagen per jaar mag verhuren aan toeristen. Hier wordt ook actief op gecontroleerd. Daarnaast kun je te maken krijgen met toeristen belasting. Belangrijk is dus om goed te informeren bij je gemeente, om na te gaan, welke regels voor jou gelden.

Fiscale regels

Ook heb je natuurlijk te maken met fiscale regels. Want hoe zit het eigenlijk met de belasting? Wanneer je je woning niet stelselmatig verhuurd aan toeristen/bezoekers dan dien je 70% van het inkomen op te geven bij de belasting in box 1 inkomsten uit tijdelijk verhuur. Als het om meer gaat dan alleen onderdak bieden, denk hierbij bijvoorbeeld aan schoonmaken, ontbijtservice et cetera, dan dien je 100% op te geven bij de belastingdienst. Wanneer je je woning een groot deel van het jaar verhuurd dan betaal je altijd over 100% belasting.

Wanneer sommige dingen niet duidelijk zijn, is het raadzaam om vooraf goed te informeren. Zowel bij de gemeente als bij de belastingdienst.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.