Ontspullen in voorbereiding op de verhuizing

Iedereen heeft wel dingen die je eigenlijk nooit gebruiken. Verhuizen is een ideale aanleiding voor het uitzoeken en eventueel weggooien van deze spullen, met andere woorden: ontspullen!

Gepubliceerd: 15 januari 2018

Op deze manier neem je alleen de voorwerpen mee welke je ook daadwerkelijk gebruikt, wat vooral heel handig is wanneer je van een huis naar een kleiner appartement verhuist. De dingen die niet meer gebruikt gaan worden kun je recyclen, weggeven, verkopen of weggooien. 

Op welke manier kun je het beste ‘ontspullen’?

Verdeel de spullen die je wilt uitzoeken in meerdere ‘projecten’. Op deze manier creëer je een duidelijk overzicht en weet je precies hoeveel je nog uit te zoeken hebt. Om te beginnen kun je een lade of kast open trekken. Ga op deze manier een voor een alle opbergruimten af. Wanneer je twijfelt over een item stel dan de volgende vraag aan jezelf: heb ik het item in dit jaar nog eens in je handen gehad? Is dit niet het geval? Dan is er een grote kans dat je het niet meer zult gebruiken en dus kunt weggooien. Wanneer je een item weg doet kun je er vier dingen mee doen: weggooien, schenken, weggeven of verkopen. Om het jezelf makkelijk te maken kun je 4 dozen neerzetten en de spullen op deze manier te sorteren. 

Weggeven van spullen aan bekenden

Items die voor jou geen waarde meer hebben kunnen anderen juist heel erg gelukkig maken! Met kleding die voor jou te krap is, oude decoratie of gereedschap wat je nooit gebruikt kun je jouw vrienden en familie misschien wel een plezier doen. Zorg wel dat de spullen in goede conditie zijn. Je hebt er niets aan om jouw vrienden en familie op te zadelen met oude zooi. Wanneer je van heel veel items afscheid neemt kun je een dag of avond organiseren waarop iedereen een kijkje kan nemen tussen de spullen. Wat ze leuk vinden nemen ze mee en voor de items die overblijven kun je een andere bestemming zoeken. Je hebt een leuke middag, maakt andere blij en tegelijkertijd ruimt het jouw woning lekker op. 

Het verkopen van items

Waardevolle items kunnen nog wat geld opleveren. Geld dat jij eventueel in het opknappen van de nieuwe woning kunt steken. Meubilair, elektrische- en keukenapparaten kunnen vaak nog flink wat opleveren. De spullen kun je bijvoorbeeld op Marktplaats zetten of aanbieden op vergelijkbare site. Het is wel van belang om de periode van aanbieden binnen bepaalde grenzen te houden. Als niemand de spullen van je wil overnemen kun je deze altijd nog naar een kringloopwinkel brengen.

Schenken aan een goed doel of recyclen

Zoals eerder beschreven kun je voorwerpen die nog wat waarde hebben ook naar een kringloopwinkel brengen. Ook artikelen die hun waarde verloren hebben kunnen geschonken worden aan een organisatie of een van de vele goede doelen. Sommige organisaties komen jouw oude bezittingen zelfs aan de deur ophalen. Kijk eens op internet voor de goede doelen in jouw omgeving die jouw spullen nog prima kunnen gebruiken. Natuurlijk zullen er ook voorwerpen overblijven die niemand meer wil hebben. Het materiaal kan echter nog wel gerecycled worden. Breng daarom zoveel mogelijk items naar een afvalscheidingsstation, voor informatie over het recycleproces kun je natuurlijk kijken op de site van het desbetreffende afvalscheidingsstation. 

Opslag

Wanneer je echt niet kunt beslissen over items die je mogelijk op een dag nog nodig zult hebben of een verzameling wilt bewaren, dan is een opslagruimte huren een goede optie. Het opslaan van de spullen in een opslagruimte is vooral handig wanneer je midden in het proces van verhuizen zit. Wanneer je uiteindelijk verhuisd bent en weer plek hebt voor de items dan kun deze ze weer netjes een plekje geven in huis. 

Hoe is jouw ervaring met het verhuizen en uitzoeken van al jouw bezittingen? Heb je misschien zelf nog handig tips of handigheidjes die je aan anderen mee kunt geven? Laat gerust een opmerking achter naar aanleiding van dit artikel!

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.