Blijven wonen dankzij een traplift of verhuizen naar een appartement?

Ben je op leeftijd en heb je enige moeite met trappen in huis? Wanneer je eigenaar bent van een mooi huis met meerdere verdiepingen, dan kan het wel eens tot obstakels leiden en ervoor zorgen dat je gaat nadenken over een eventuele verhuizing.

Gepubliceerd: 15 januari 2019

Het verhuizen naar een leuk gelijkvloers appartement kan dan heel verleidelijk worden. Een andere optie is overwegen om een traplift aan te schaffen. Trapliften zijn zowel nieuw als gebruikt in diverse soorten en afmetingen te koop. De startprijs ligt op zo’n duizend euro voor een basis tweedehandse traplift, waarnaast de montage nog geregeld moet worden.

Verbouwen, verhuizen of een traplift

Wanneer je in de vervelende situatie verkeert dat traplopen tot een probleem geworden is, zijn er gelukkig nog een aantal uitwegen. Een wijziging in de inrichting van je huis, zodat alle normale bezigheden gelijkvloers mogelijk gemaakt worden, is één van die opties. Echter is dit niet altijd mogelijk vanuit budgettair oogpunt of het huistype. Een verhuizing naar een (ouderen)appartement is een andere mogelijkheid. Daar heb je alle kamers op een en dezelfde verdieping, zodat je lopend of in je rolstoel van de slaap- naar de woonkamer kunt verplaatsen. Echter is een verhuizing een ingrijpende levensgebeurtenis, buiten het feit dat de verhuiskosten in de duizenden euro’s oplopen. De emotionele kant is dat je dan ook gedwongen bent afscheid te nemen wat emotioneel waardevolle aspecten van je huidige woonomgeving. Dan nu… optie drie, de gulden middenweg? Zonder verhuizing traploos wonen met een traplift.

Aandachtspunten bij de aanschaf van een traplift

Een tweedehandse traplift kopen is altijd mogelijk, maar bedenk goed welke soort stoel het beste bij jouw situatie past en bij de loop van de rails langs de trap. Bij een trap met een draai heb je bijvoorbeeld een brede kant, waar de treden het breedst zijn en een smalle kant. Zo kun je gelijk concluderen aan welke zijde de rails voor de traplift gemonteerd kunnen/moeten worden. Nu volgen een aantal aandachtspunten, waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een traplift.

- Wil je een draaibare of vaste stoel? Draaibare stoelen bieden meer gebruiksgemak bij het in- en uitstappen maar hebben wel een hogere prijs.
- Welke andere onderdelen van de traplift zijn verstelbaar? Het kan wel zo handig zijn om een verstelbare rugsteun te hebben, om een voorbeeld te noemen.
- In hoeverre de traplift handmatig of automatisch bediend moet worden.
- Bedenk dat er naast trapliften, in de vorm van zitstoelen, ook sta-plateaus op de markt zijn. Dit zijn solide planken waar je comfortabel staand de trap op en af kunt.
- De vorm van de rails. Een rechte trap maakt de installatie van een traplift het gemakkelijkst. Echter hebben de meeste huizen een trap met één of twee draaien, waardoor de prijs van de rails ook hoger zal liggen.
- Het draagvermogen van de rails. Hierbij zit de keuze ‘m meestal in de hoeveelheid rails: dubbele rails hebben meer draagvermogen dan enkele.
- De aanwezigheid van een veiligheidsgordel.
- Een extra accu, zodat je bij een stroomstoring altijd nog naar boven of naar beneden te kunnen.
- De traplift moet zo vervaardigd dat er mogelijk kleding tussen de rails kan geraken.
- Bij een storing moet je er zeker van zijn dat de stoel automatisch stopt.

Laat je goed adviseren over trapliften en wat bij jou situatie past. Wellicht heb je wel helemaal geen traplift nodig en kies je voor een verbouwing of een verhuizing of enige huishoudelijke hulp.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.