Voordelen appartement boven een eengezinswoning

Ben jij van plan om binnenkort een woning te kopen? Dan heb jij wellicht al het perfecte plaatje in je hoofd en weet je precies waarnaar je op zoek bent. Maar het kan ook zo zijn dat je nog twijfelt.

Gepubliceerd: 23 augustus 2016

Ga je voor een appartement, zoals gepland, of is een eengezinswoning misschien toch beter voor jou? Om jou te helpen de knoop door te hakken, zetten we in dit artikel een paar belangrijke voordelen van een appartement op een rijtje.

Vaak lagere vraagprijs

Eén van de dingen die een belangrijke rol spelen bij het kopen van een woning, zijn natuurlijk de financiën. Hoeveel geld kun je besteden aan je nieuwe stulp? Als je in één specifiek gebied kijkt, zie je vaak dat een appartement daar goedkoper is dan een huis. Het is dan makkelijker om daarvoor een hypotheek te regelen. Maar dit niet altijd het geval, want locatie speelt ook een belangrijke rol. Een appartement in hartje centrum kan stukken duurder zijn dan een vrijstaande woning op het platteland. Neem bijvoorbeeld Amsterdam of Utrecht. Omdat deze steden vrij vol zitten, zoeken mensen vaak in plaatsen rondom deze steden. Ze zien dan dat je daar een heel huis kunt kopen voor dezelfde prijs als een appartement in de stad.

Jouw maximale hypotheek

Heb je een appartement gespot? Dan bepaalt je maximale hypotheek uiteindelijk of die ook echt haalbaar is. Maar hoe wordt je maximale hypotheek dan eigenlijk berekend? Hoeveel je kunt lenen, hangt van allerlei zaken af, zoals de hypotheekrente, je inkomen en eventuele leningen. Daarnaast wordt er gekeken naar de ‘loan to value’: de verhouding tussen de hypotheek en de woningwaarde. In 2016 mag je maximaal 102% van de woningwaarde lenen. Reken dus voordat je op huizenjacht gaat uit hoeveel je kunt besteden.

Lagere stookkosten

Een appartement heeft over het algemeen een kleiner woonoppervlakte dan een eengezinswoning. Dit betekent dat er minder energie nodig is voor het warm houden van deze ruimte. En dat scheelt weer in de stookkosten. Maar hierbij spelen natuurlijk nog meer factoren een rol. Een oud appartementje uit de jaren ‘70 is waarschijnlijk stukken minder goed geïsoleerd dan een net opgeleverd nieuwbouwappartement of -huis. Kijk daarom goed naar het energielabel van de woning die je op het oog hebt.

Gedeelde onderhoudskosten

Als je een appartement koopt, ben je eigenaar van een deel van een gebouw. Je wordt dan ook automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE) van dit complex. Een VvE is onder andere verantwoordelijk voor het onderhoud aan het gebouw. Een voordeel van een appartement is dat je de kosten voor het onderhoud deelt met de andere bewoners. Houd wel rekening met de maandelijkse servicekosten die je hiervoor moet betalen. Deze komen bovenop de maandelijkse lasten die je hebt voor je hypotheek. Check daarom goed hoe dit bij de VvE van jouw droomappartement zit, zodat je later niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Overige voordelen

We hebben nu al ingezoomd op een aantal voordelen van een appartement, maar er zijn er nog meer. Zo is een appartement meestal gelijkvloers. Dat is praktisch als je bijvoorbeeld moeilijk ter been bent. In zo’n geval is het ook handig als er een lift aanwezig is, wat bij veel moderne complexen zo is. En dat is eigenlijk voor iedereen mooi meegenomen! Een overvolle boodschappentas naar boven slepen is namelijk voor niemand leuk. Verder zijn voorzieningen, zoals scholen of winkels, vaak dicht in de buurt. Daarnaast betaal je meestal minder onroerendezaakbelasting, dat scheelt weer.

Voordelen afwegen tegen de nadelen

Zoals je leest, kan een appartement meerdere voordelen hebben. Weeg bij de keuze voor jouw woning echter wel de voordelen tegen de nadelen af. Zo heb je bij een kleiner woonoppervlak misschien minder stookkosten, maar je hebt ook minder ruimte in huis voor al je spullen. Past dit wel bij je toekomstplannen? En je kunt de onderhoudskosten dus met de andere bewoners delen, maar je moet er wel rekening mee houden dat je niet zelf beslissingen maakt over het onderhoud. Dit doe je gezamenlijk met alle bewoners. En de kosten liggen bovendien wat hoger dan bij een huis. Denk er ook over na hoe belangrijk buitenruimte voor je is. Niet elk appartement heeft namelijk een balkon en maar weinig hebben een tuin.

Ga jij binnenkort een appartement bezichtigen en wil je zeker weten dat die aan al jouw eisen voldoet? Neem dan deze handige checklist mee.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
doret
7 jaar geleden
Jammer dat er vooral naar de financiële aspecten is gekeken. Terwijl woonkwaliteit heel belangrijk is voor je levensgeluk! Lokatie kan een belangrijk voordeel zijn. Een veiliger gevoel kan ook meespelen. Betere sociale controle als je veel op vakantie bent zou ook kunnen meewegen... Doret Schulkes- interieurarchitect
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.