Muur verven in huis? Zo bereid je je goed voor.

Om efficiënt te werk te gaan bij het verven van je muur, zijn de juiste voorbereidingen belangrijk

Gepubliceerd: 31 januari 2024

Je zit misschien in een verhuizing of verbouwing of je hebt gewoon weer eens zin in een andere kleur op de muur. Je gaat muurverf kopen in de bouwmarkt of verfwinkel en wilt natuurlijk wel voorbereid op pad gaan. Met de juiste materialen en verfsoort bereik je het mooiste resultaat en heb je zo lang mogelijk plezier van je geverfde wand. Sta jij op het punt om een muur te verven? Lees dan deze tips even door.

De voorbereiding

Muren die net niet gestuct zijn, dienen altijd eerst voorbehandeld te worden met voorstrijk. Dit sluit de stuclaag af en gaat zo de zuigende werking tegen, waardoor je minder verf nodig zult hebben en een egaler resultaat bereikt. Ook een muur die al geverfd is kun je het beste eerst stofvrij maken en goed schoonmaken met verfreiniger om deze te ontvetten. Meet het oppervlak dat je gaat verven goed op om te bepalen hoeveel verf je nodig hebt. Let er hierbij op dat dit per merk, type verf en zelfs per kleur kan verschillen, dus houd altijd de richtlijnen op de verpakking aan. Tape randen goed af met schilderstape en plaats een afdekzeil om te voorkomen dat verf op vloeren, plinten of plafonds terecht komt.

Verf en materialen

Een gewone muurverf of latex is voor de meeste muren een prima keuze. Maar als je bijvoorbeeld de keuken, badkamer, dan behoud je de kwaliteit langer door voor een waterafstotende verf te kiezen. Zoek je een muurverf die wel tegen een stootje kan, bijvoorbeeld voor in de hal waar veel in- en uitgelopen wordt? Ga dan voor de krasvaste en slijtvaste variant. Naast verf heb je een verfroller met bakje nodig, een grote en kleine kwast, een roerstokje en een trap of kruk om bij de bovenste hoeken te komen. Houd ook de tape bij de hand zodat je kunt bijplakken als deze los dreigt te raken en eventueel een absorberend doekje om gemorste verf mee te verwijderen.

De kleur kiezen

Waarschijnlijk het leukste gedeelte van de voorbereidingen is het kiezen van de kleur voor je muur. Houd er rekening mee wat je mooi vindt maar ook met wat de kleur met de ruimte doet. Zo zullen lichte kleuren de ruimte groter laten lijken en donkere kleuren maken het optisch donkerder. Ook vangen de muren in een ruimte op het noorden meer koel licht, waardoor je met een warmere tint een kille uitstraling kan voorkomen, dus ook de lichtinval speelt mee. Probeer dan ook eerst wat verschillende kleuren uit met wat kleurtesters voordat je een grote hoeveelheid van een kleur aanschaft, zodat je kunt zien wat verschillende schakeringen doen in de ruimte. Als je deze stappen doorloopt, dan lukt het vast om tot een mooi resultaat te komen op je muur!

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.