Onderhoud aan een appartementencomplex: wat is hierin belangrijk?

Er zijn uiteenlopende onderdelen om aan te denken

Gepubliceerd: 23 maart 2024

Ben je beheerder, bestuurder of bewoner van een appartementencomplex, en bijvoorbeeld actief betrokken bij de VvE? Dan houd je je natuurlijk bezig met het onderhoud aan het complex. Er zijn uiteenlopende onderdelen om aan te denken, waar we in dit artikel verder op ingaan.

Onderhoud aan buitenkant

Houd allereerst het onderhoud aan de buitenkant van het complex goed bij. Zo voorkom je dat het complex in verval raakt. Er kunnen afspraken over gemaakt zijn in de VvE, met een duidelijke planning voor het onderhoud. Neem hier alle onderdelen in mee. Denk aan onderhoud aan het dak en bijbehorende onderdelen zoals de dakgoot. Het kan zo zijn dat bepaalde onderdelen moeten worden vervangen, zoals de daktrimmen. Ga hier tijdig mee aan de slag. Onderhoud verder ook onder andere entreedeuren, kozijnen, ramen en buitenmuren. Voer regelmatig inspecties uit van het gebouw. Identificeer eventuele problemen, zoals lekkages, schade aan de structuur of versleten onderdelen. Repareer vervolgens scheuren, gaten of beschadigingen om lekkages te voorkomen. Maar het gaat ook om eenvoudigere taken, zoals het schoonhouden van de ramen. Hier kun je bijvoorbeeld een glazenwasser voor laten komen, waar je de bewoners vooraf over kunt inlichten.

Duurzame oplossingen

Het is verstandig om voor duurzame oplossingen te kiezen als het aankomt op onderhoud. Dit is beter voor het milieu en daarnaast vaak een manier om onderhoudskosten zo laag mogelijk te houden. Kies voor kwalitatieve, duurzame materialen als er iets moet worden vervangen. Mogelijk is er compleet nieuwe dakbedekking nodig, bij slijtage of andere problemen. Ga je voor EPDM of bitumen? EPDM is goedkoper op basis van levensduur, want dit type dakbedekking voor een plat dak gaat wel vijftig jaar mee. Vooral bij renovatie en nieuwbouw is EPDM bijna onmisbaar. Het kan ook gebruikt worden bij luchtdicht bouwen. Duurzame oplossingen zitten ‘m ook in de keuze voor energiezuinige verbeteringen. Dit kan ook aan de binnenkant van de woningen zijn, met de keuze voor energiezuinige apparaten in onder andere de keuken. Overweeg investeringen in energiezuinige technologieën, zoals ledverlichting. En werk eraan om woningen beter te isoleren, als hier winst te behalen valt.

Onderhoud aan binnenkant

Onderhoud betreft dus ook de binnenkant van het appartementencomplex. Controleer en onderhoud brandbeveiligingssystemen, noodverlichting en nooduitgangen. Zorg ervoor dat alle veiligheidsvoorzieningen, zoals brandblussers en rookmelders, goed functioneren. Dit kun je regelmatig bijhouden. Plan preventief onderhoud voor systemen, zoals de verwarming, ventilatie, airconditioning (HVAC) en liften. Houd bewoners natuurlijk netjes op de hoogte van gepland onderhoud en inspecties. Zorg hierbij tevens voor een goed onderbouwd reservefonds, voor onvoorziene uitgaven en toekomstige onderhoudsprojecten. De kosten voor onderhoud kunnen flink oplopen, zeker in een wat ouder complex. Hier moet een buffer voor zijn.

Schoon houden van complex

Het is wenselijk dat het appartementencomplex er schoon en netjes uitziet. Ook dit kan een taak voor de VvE zijn. Zorg in dat geval voor regelmatige schoonmaak van gangen, trappenhuizen, liften, parkeergarages en andere gemeenschappelijke ruimtes. Valt het op dat bepaalde gemeenschappelijke ruimtes snel vies worden, zoals de lift? Dit kun je melden. Het is op die manier mogelijk om samen met de bewoners naar oplossingen te zoeken. Onderhoud verder ook de groenvoorzieningen, gazons en andere buitenruimtes, mochten deze tot het complex behoren. Je kunt vaststellen hoe vaak er een schoonmaker komt om de gemeenschappelijke ruimtes te onderhouden. Denk aan wekelijks of om de week. En hoveniers kunnen het groen aan de buitenkant onderhouden. Voor iedere vorm van onderhoud zijn er zo de juiste professionals te vinden.

Neem de onderhoudstaak serieus. Stel jaarlijkse budgetten op voor de onderhoudswerkzaamheden en plan de volgorde ervan op basis van prioriteiten. Door hier de juiste aandacht aan te besteden, verkeert het appartementencomplex in een goede staat – ook op de langere termijn. Dit is essentieel om de waarde van het vastgoed te behouden, de veiligheid te waarborgen en de tevredenheid van bewoners te garanderen.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.