4 seizoenen lang genieten van je balkon

Zomers brengen we er vele uurtjes door, maar de rest van het jaar ligt het balkon er verlaten bij. Zonde! Want met deze slimme oplossingen haal je meer rendement uit je balkon.

Gepubliceerd: 23 juli 2017

Lekker in een comfortabele stoel buiten genieten, terwijl een harde wind en sneeuwbuien rondom het appartementencomplex razen. Het buitenleven volop ervaren, zonder de ongemakken van de kou en nattigheid. Met behulp van balkonbeglazing wordt het balkon eenvoudig omgebouwd tot extra woon- en leefruimte. Het balkon betrekken bij het appartement, zodat u er het hele jaar door van kunt genieten is eenvoudiger dan u wellicht zou denken. Er zijn diverse oplossingen waarmee u zelfs in de winter nog behaaglijk op het balkon kunt vertoeven. Behalve het extra woongenot, verhoogt zo’n balkonkamer ook de waarde van het appartement, er ontstaat immers meer woonruimte en dat is wat waard.

Makelaar Richard van der Ploeg – Brantjes Makelaars: 'Taxatie technisch gezien levert elke vierkante meter meerwaarde op. Echter bij een appartement is de buitenruimte ook van toegevoegde waarde. Een systeem waarbij het balkon permanent afgesloten is, zal eerder afbreuk aan de waarde doen. Een systeem daarentegen waarbij met mooi weer het balkon open kan en bij slecht weer gesloten zal zeker van positieve invloed op de waarde van het appartement zijn.'

’s Winters dicht, ’s zomers open

Wanneer alle balkons evenwijdig aan elkaar lopen, is het slechts een kwestie van de voor- en eventueel zijkant van het balkon afschermen. Het balkon van de bovenburen vormt immers al het dak. Er zijn diverse systemen op de markt die ’s winters afgesloten en ’s zomers volledig geopend kunnen worden.

Glazen schuifwand

Met behulp van glazen schuifpanelen kan het balkon in een handomdraai veranderd worden tot een afgesloten serre. De schuifpanelen lopen over een onder- en bovenrails. Bij het openen schuiven de panelen één voor één over elkaar tot de laatste paneel. Een klein nadeel van dit systeem is dat het zomers nooit volledig open gaat. Dit omdat er altijd een paneelbreedte aan glas over blijft, daar schuiven immers alle delen overheen. Het is het minst isolerende systeem door het enkelvoudige veiligheidsglas en het ontbreken van isolerende profielen. Het voordeel van het ontbreken van deze profielen is dat men vrij zicht houdt.

Glazen schuif- en draaiwand

Bij het openen van de schuif- en draaiwand vouwen de glazen panelen één voor één naar binnen, of naar buiten. De panelen zijn niet met elkaar verbonden, maar zitten afzonderlijk in het geleidingssysteem. Wanneer de panelen volledig geopend zijn, nemen ze weinig ruimte in beslag.
Dit systeem is leverbaar met zowel omkaderde glaspanelen als in een volglas – dus zonder omkadering – systeem. Het voordeel van de volglas optie is het fraaie uitzicht, echter als nadeel geld ook hier weer de verminderde isolatiewaarde. Bij de omkaderde glaspanelen is de isolatiewaarde aanzienlijk hoger, met name omdat hier ook de mogelijkheid geboden wordt te kiezen voor isolatieglas. De panelen kunnen naar binnen of naar buiten gevouwen worden en zijn zelfs te plaatsen op ronde balkons.

Glazen vouwwanden

De glazen vouwwanden zijn onderling met elkaar verbonden door middel van profielen. Deze kunnen in diverse materialen uitgevoerd worden, zoals aluminium en hout. De panelen zijn eenvoudig te openen, het systeem vouwt zich als het ware als een harmonica samen.
Deze vouwwanden hebben een hoge isolatiewaarde, omdat de panelen rondom geïsoleerd zijn en voorzien kunnen worden van zelfs driedubbel isolerend glas.

Voordelen

1. Energie besparen
Door het balkon af te sluiten, is er minder warmteverlies in de woning. Afhankelijk van het beglazingssysteem kan de besparing aardig oplopen, variërend van 14 tot 24%. En behalve dat er minder warmte verloren gaat, warmt in het voorjaar de woning sneller op, doordat het voorjaarszonnetje de balkonserre verwarmt.

2. Geluidsisolatie
De balkonbeglazing houdt niet alleen de wind en de kou tegen, het heeft ook een geluidsisolerend effect. Afhankelijk van het gekozen systeem en het toegepaste glas, kan dit een aardig verschil maken, zeker in een stad of langs een drukke weg.

Een winterse balkonkamer

Is de balkonkamer een feit, dan kan het inrichten beginnen. Men kan er voor kiezen de stijl van de woning naadloos door te trekken naar de balkonkamer, zodat er eenheid en ruimtelijkheid ontstaat. Toch kan het ook een verrassend effect hebben om deze extra woonruimte net iets anders te stylen. Geef het zomerse tuinmeubilair een winters tintje door gebruik te maken van warme schapenvachten, knusse kussens en zachte plaids. Een elektrische sfeerhaard geeft direct een warm gevoel van geborgenheid in de balkonkamer. Lantaarns en windlichten maken het af.
Rondom de kerst mag een kerstboom of kerstdecoratie natuurlijk niet ontbreken. Een heerlijke plek om warm en behaaglijk op oudjaarsavond te genieten van het vuurwerk.

Compleet met dak

Wie wel een balkon heeft maar geen bovenburen en daardoor geen ‘dak’, kan toch genieten van de voordelen van balkonbeglazing. Diverse leveranciers bieden constructies waarbij ook een dakconstructie tot de opties hoort. Omdat dit een behoorlijk ingrijpende aanpassing is voor het uiterlijk van het appartementencomplex is het handig van te voren te informeren hoe het zit met een eventuele vergunningsaanvraag.

Balkonvloer

En voor welke balkonvloer kies je? Er zijn natuurlijk vele mogelijkheden. Je kunt natuurlijk kiezen voor de alom bekende tegels of houten vlonders. Maar wat dacht je van eigentijdse oplossingen als kunstgras of zelfs heidematten? Meer stijltips voor je balkon?

Zonnepaneel-advies Zonnepaneel-advies

Er zijn diverse manieren om zonnepanelen op daken van appartementsgebouwen mogelijk te maken.

1
Introductie
2
Vragen
3
Gegevens

Wat houdt het in?

Juridisch, technisch en logistiek is het niet eenvoudig zonnepanelen te koppelen achter de meter van individuele appartement. Een gemeenschappelijke elektriciteitsmeter zorgen er echter weer voor dat het lastig is de zonnepanelen rendabel te exploiteren. Gelukkig zijn er diverse manieren om zonnepanelen op daken van appartementsgebouwen toch mogelijk te maken.

Waar bestaat het advies uit?

Analyse van de huidige situatie
Analyse van de wensen (en haalbaarheid hiervan) van de VvE
Analyse van de mogelijkheden
Prijsvergelijking van de verschillende mogelijkheden

Gegevens

Zonnepaneel-advies
Bedankt, wij hebben uw aanvraag succesvol ontvangen en nemen contact met u op.
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Jack Veenstra
8 jaar geleden
Ben benieuwd welk bedrijf echt kwaliteit levert; bij ons in het complex zijn er veel klachten. Wat zou ik blij zijn met een klanten enquête o.i.d. door Metaglas BV. Ik denk dat ik er zelf maar 1 organiseer want waar ik ook kom, er zijn weinig mensen tevreden> Veel kuren aan de ramen, veel roest in de raamlijsten; niet echt leuk!
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.