Gezondheid op het dak is gezondheid onder het dak

Voor iedereen is een dak boven het hoofd een eerste levensbehoefte, het biedt warmte en bescherming.

Gepubliceerd: 25 februari 2016

Naast bescherming en warmte dat een plat dak je geeft is het dak ook de plek om te beginnen met een duurzamer leven. Hoe? Door te kiezen voor witte dakbedekking of ‘groene’ dakbedekking.

Witte dakbedekking

Ze komen je vast wel bekend voor, die zwarte daken die voor veel warmte zorgen in de zomer. Om deze reden zie je steeds meer witte dakbedekking verschijnen. Witte dakbedekking zorgt voor reflectie van zonlicht waardoor de onderliggende ruimte koeler blijft. Het is niet alleen een prettig gevoel, het scheelt je ook nog eens 20% op de energiekosten voor een airco.

De meeste mensen die witte dakbedekking laten plaatsen kiezen voor het perfecte totaalplaatje. Een gemakkelijkere manier is je zwarte dak gewoonweg wit te laten schilderen door een schilder. Dit zorgt ook voor een perfecte uitstraling en het gewenste effect. Wat kost een schilder precies? Denk hierbij aan een gemiddelde prijs van € 40 per uur. 

Een andere oplossing voor meer verkoeling is een waterdak. Een waterdak zorgt voor verkoeling en voor regenwaterretentie. De daken zuiveren het water op de daken en dit kan weer gebruikt worden bij het doorspoelen van de wc.

'Groene' dakbedekking

Door groene planten te gebruiken op je dak zorg je niet alleen voor een gezondere omgeving, maar ook voor een mooiere omgeving. Wanneer je een saai plat dak hebt en geen ruimte hebt voor een tuin, waarom zou je er dan geen groendak op plaatsen?

Een groendak is een natuurlijke en duurzame dakbedekking die gevuld is met vetplantjes en andere begroeiingen. Er kunnen zelfs bomen op een groendak groeien. Het groendak wordt bovenop je gewone dak geplaatst. Een groendak kan zelfs op een schuin dak geplaatst worden.

Bij een hevige regenbui heeft je dak vaak moeite om de regen weg te voeren, maar bij een vegetatiedak werkt dit geweldig. Het water wordt langzaam afgevoerd naar het riool en het vegatatiedak werkt ook nog eens zeer isolerend. Je draagt hierdoor een steentje bij aan het behoud van onze planeet en daarbij kan je ook nog eens genieten van een heerlijk drankje op het dak op een zwoele zomerse avond.

Een leuke tip

Wanneer je op een leuke manier gebruik wilt maken van een duurzaam dak kan je denken aan een moestuin op je dak. Wanneer je bijvoorbeeld in een stad woont zonder tuin kun je op een goedkope en leuke manier een verse maaltijd klaarmaken.

Kortom, er zijn vele mogelijkheden om zelf een bijdrage te leveren aan een duurzaam dak.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.