Groeten van uw verzekering

Het vakantieseizoen is aangebroken en daarmee ook het hoogseizoen voor het dievengilde. Hoe je inbrekers buiten de deur houdt? Door uw woning eens te bekijken door hun ogen. Eyeopener!

Gepubliceerd: 15 juni 2019

De zomer staat voor de deur, het vakantieseizoen is aangebroken. Hoog tijd om de caravan of camper uit de stalling te halen en vakantie-klaar te maken. Op menig oprit en parkeerplaats staat tijdens deze tijd van het jaar een mobiel vakantiehuis te pronken. Het signaal voor het boevengilde dat ook hun hoogseizoen voor de deur staat en het moment om de omgeving en de woningen grondig te verkennen. Waar letten ze op?

Binnen!

Het nadeel, voor inbrekers dan, van een appartementencomplex is de entree, deze ‘sluis’ is de grootste hindernis die moet worden genomen. Wat voor hen belangrijk is om te weten, is of er een bewakingscamera systeem aanwezig is. Het laatste wat ze willen, is zichzelf terugzien in een tv-programma of op internet! Een intercomsysteem met videoscherm is ook niet echt handig als het gaat om onbewaakt naar binnen en naar buiten glippen. Als er niet te veel beveiligingszaken te vinden zijn, is het binnenkomen relatief eenvoudig.

Uit het rapport Modus Operandi Woninginbraak (van november 2009): “In meergezinswoningen, aldus de politie, worden vrij gemakkelijk de centrale toegangsdeuren geforceerd, of de daders lopen gewoon met anderen mee naar binnen, dan wel bellen willekeurig ergens aan. Er is altijd wel iemand die opendoet.”

Via het balkon

De entree is niet de enige manier om binnen te komen. Als er een rolcontainer bij het complex staat, is het kinderspel om via het balkon of de galerij binnen te komen. En bij sommige appartementencomplexen lukt het prima via de regenpijp of brandtrap, omdat hier geen beveiliging is aangebracht.

Is er iemand thuis?

Belangrijk is dat de woning tijdens de vakantie een bewoonde indruk maakt. Een appartement waar het ’s avonds donker is, geeft een duidelijk signaal dat er niemand thuis is. De meeste inbraken worden gepleegd door gelegenheidsinbrekers, die hun slag slaan zodra ze gelegenheid zien. De meeste mensen doen via tijdschakelaars hun best de indruk te wekken dat er mensen in het appartement zijn, maar vaak gaat dit volgens een vast patroon en is het ook maar één lamp die brandt. Het is daarom handig om zelf eens kritisch, van buiten, wat het effect van die verlichting is en of het beter kan.

Tip: Vergeet de brievenbus niet

Je kunt nog zo je best doen de woning bewoond te laten lijken, als de post uit de brievenbus puilt zegt dat genoeg: de bewoners van dat specifieke adres zijn niet thuis. Laat daarom tijdens afwezigheid de brievenbus legen.

Tachtig procent van alle inbraken wordt gepleegd door een gelegenheidsinbreker. Deze inbreker doet weinig aan voorbereiding en slaat zijn slag waar hij een gelegenheid ziet. Hij is vaak actief in de eigen woonomgeving en is uit op buit die voor het grijpen ligt en makkelijk mee te nemen is.
www.cvv-secondant.nl

Gluren bij de buren

Een snelle blik door het raam geeft vaak de laatste belangrijke aanwijzingen dat de bewoners niet thuis zijn. We laten allemaal graag een opgeruimd en schoon huis achter als we op vakantie gaan. Maar juist het ontbreken van bijvoorbeeld koffiekopjes op de keukentafel of wat vaat her en der op het aanrecht laten zien dat er mensen thuis zijn. Nog een aanwijzing voor de afwezigheid van de bewoners, zijn de keurige stapeltjes post die de buurman of buurvrouw binnen neerlegt, zorg dat deze niet in het zicht liggen!

Sociale controle

Evert Jansen, ex-inbreker werkte ooit mee aan de AVRO tv-serie De Inbreker. Hij wordt regelmatig als gastspreker ingehuurd om mensen te wijzen op inbraakpreventie. Volgens Jansen begint inbraakpreventie bij sociale controle. “Zie je een verdacht persoon, spreek hem aan. Een simpel ‘hoi’ is al genoeg om een inbreker af te schrikken. Vertrouw je de situatie niet, hoor je vreemde geluiden, lopen er onbekende mensen over de galerij, bel gerust de politie.”

Sesam open u!

Controleer voor je op vakantie gaat altijd of alle ramen en deuren goed gesloten zijn. Een bovenlicht op een kiertje, maakt het kinderlijk eenvoudig om de woning binnen te komen. Draai de deur ook altijd op slot als je weg gaat. Zelfs een slot met SKG logo en sterren houdt inbrekers niet buiten de deur, als ze niet op slot gedraaid zijn. Overigens zal een inbreker niet snel aan dit soort sloten gaan rommelen als de deur wél op slot gedraaid is, dat kost te veel gedoe.
Bij alle andere soorten sloten is het, ook als ze op slot gedraaid zijn, relatief eenvoudig binnen te komen.

Bij deuren die niet op slot gedraaid zijn wordt vaak de zogenaamde flippermethode toegepast om binnen te komen. Bij het flipperen wordt een bankpasje tussen het kozijn en slot gestoken, zodat de dagschoot ingedrukt wordt, waarna de deur zich opent.
Iets meer werk is de Bulgaarse methode, waarbij met een tang de cilinder van het slot afgebroken wordt en deze en men deze er vervolgens uittrekt. Het favoriete gereedschap van de meeste inbrekers is echter de ouderwetse schroevendraaier, waarmee ze zich een weg naar binnen wrikken.

Alarmsysteem

Doordat tegenwoordig in zowel bouwmarkten als elektronica zaken goedkope huis-tuin-en-keuken alarmsystemen liggen, is het wel wat lastiger geworden om zomaar overal binnen te komen. Bij officieel aangelegde systemen worden insluipers vaak door een sticker op het raam gewaarschuwd dat er een alarmsysteem aanwezig is. Bij de doe-het-zelf-systemen is dat vaak niet het geval, waardoor het voor inbrekers lastiger wordt om in te schatten of de woning beveiligd is of niet. Volgens de Veiligheidsmonitor 2015 heeft 13% van de deelnemers aan het onderzoek een alarminstallatie, daar valt nog wel een inhaalslag te maken.

Inbraakpreventietips voor de VvE

- Plaats klimbeveiligingen rondom regenpijpen
- Beperk de mogelijkheden om van balkon naar balkon te klimmen
- Plaats camera’s met bewegingsdetectie bij de entree
- Beveilig de brandtrap
- Plaats anti-inbraakstrips op ramen en deuren
- Zorg voor gecertificeerd hang- en sluitwerk
- Doe nooit zomaar de deur open voor een onbekende
- Signaleert u een verdachte situatie? Meld dit dan via het lokale nummer van de plaatselijke politie.

Verzekering

Arnold Stoelinga van Guijt Verzekeringen: “De VvE verzekert het gebouw en alles wat daartoe behoort. In geval van inbraak komt de braakschade voor rekening van de gebouwenverzekering. Is er daarnaast schade aan de inboedel van de individuele bewoners, dan kan men hiervoor eigen inboedelverzekering inschakelen. Het is niet altijd voor iedereen even duidelijk wat er tot het gebouw behoort en wat tot de inboedel. Is er bijvoorbeeld schade aan de betegelde vloer, dan valt dit onder de gebouwenverzekering. Is er bijvoorbeeld schade aan een laminaatvloer, dan valt dit onder de eigen inboedelverzekering. Over het algemeen kun je zeggen dat alles wat je bij een verhuizing mee kunt nemen valt onder de inboedelverzekering, alles wat vastzit aan het gebouw en niet mee te verhuizen valt, valt onder de gebouwenverzekering. In geval van inbraak/diefstal schade zal de individuele eigenaar dus veelal zowel de gebouwenverzekering van de VvE én de eigen inboedelverzekering moeten inschakelen voor de afhandeling van de schade. Daarnaast zijn er VvE’s met roerende zaken die gezamenlijk eigendom zijn, eigendom dus van de VvE. Denk aan bijvoorbeeld containers, grasmaaimachines, gereedschappen, onderhoudsmiddelen en droogloopmatten. Dit kan de VvE veelal als inventaris naast de gebouwenverzekering als verzekerde zaken opnemen.”

Een slapende VvE? Dan is de kans groot dat er op gebied van verzekeringen weinig tot niets geregeld is. Tijd om de VvE nieuw leven in te blazen óf zelf de benodigde verzekeringen af te sluiten voor het eigen appartement.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Sebastiaan
8 jaar geleden
Bekijk hier welke aanbeveling Evert Jansen doet om inbraak via de voordeur te voorkomen. https://www.youtube.com/watch?v=EuLfRT83xZg Een deur van Daloc geeft rust.
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.