Gerelateerde suggesties:

GEEN ENERGIEKOSTEN

Met LED is geld te besparen. Op energie en op onderhoud- en installatiekosten.
LEES VERDER

LED verlichting voor VVE's

Met LED is geld te besparen. Op energie en op onderhoud- en installatiekosten. Ons assortiment is afgestemd op de zakelijke gebruikers en VVE's en beheerders. Zij profiteren in onze ogen vaak nog onvoldoende van besparende mogelijkheden van LED en slimme technologie. Wij bieden producten en diensten op maat voor o.a. kantoren en werkruimtes, magazijnen, woongebouwen (flats en appartementen), zorgcentra en winkels en showrooms. YellowBee Nederland kiest de beste oplossingen, test zorgvuldig en levert werkende oplossingen op maat. Wij ontzorgen door advies en maatwerk en werken altijd vanuit een duidelijke business case.

 

Hoe VvE’s kunnen besparen met LED (en tegelijk kiezen voor veilig en duurzaam)

 

PLANNEN MAKEN VOOR ALGEMENE RUIMTES ALS TRAPPENHUIZEN, KELDERS EN GALERIJEN

 

Eigenaren van woningen in flats en appartementencomplexen hebben belang bij verzorgde, sfeervolle algemene ruimtes die veilig aanvoelen. Tegelijkertijd wil iedere VvE lage servicekosten en minimaal onderhoud. We zetten onze ervaringen met woongebouwen op een rij zodat bewoners en beheerders namens verenigingen van eigenaren keuzes kunnen maken.
Waar veel verenigingen van eigenaren mee te maken hebben
Verenigingen van Eigenaren maken niet dagelijks keuzes over verlichting van en onderhoud in de algemene ruimtes zoals portiek en entree, trappenhuis, opslagruimte en eventuele parkeergarage in de kelder. Een aanleiding is vaak dat men zich realiseert dat de bekende portieklampen en galerijverlichting die je in heel veel appartementencomplexen, flats en woongebouwen ziet veel meer energie verbruiken dan nodig is. Het is echter niet altijd gemakkelijk om een goede keuze te maken uit de vele mogelijkheden. We zien in onze praktijk dat de volgende dingen veel voorkomen bij VvE’s van wooncomplexen:

  • Veiligheid (een gevoel van veiligheid) en representativiteit worden belangrijk gevonden.
  • De wens is om weinig onderhoud (sores) te hebben omdat vaak niemand van de bewoners er professioneel mee bezig is.
  • Bewoners hebben zoeken steeds vaker naar duurzame oplossingen, die bijdragen aan een een lagere energierekening, dus lage servicekosten, en een beter milieu. De wens gaat regelmatig nog een stapje verder, bewoners vragen zich af of hun gebouw door een combi van energie opwekken (zonnepanelen) en zuinige installaties energieneutraal kan worden.
  • euzes op het gebied van onderhoud, energie en verlichting in algemene ruimtes die investeringen vragen moeten aan bewoners worden uitgelegd omdat er samen moet worden besloten, de meningen kunnen hierbij verschillen.

 

Veiligheid en representativiteit belangrijk in entrees en trappenhuizen

Veiligheid is belangrijk voor bewoners en bezoekers, representativiteit heeft invloed op de verkoopbaarheid en waarde van de individuele woningen. Goede en mooie verlichting in een portiek, entree en trappenhuis wordt belangrijk gevonden. Veel licht is prettig maar ook willen mensen wel nette armaturen, meestal geen ‘kale’ TL-buizen. Gelukkig zijn er tegenwoordig hele goede en mooie LED oplossingen. Er zijn veel mooie LED-armaturen en ook LED panelen die TL-buizen vervangen. De lichtkleur (dus sfeer) kan ook bij een hoge lichtopbrengst heel prettig zijn en is aan te passen aan de situatie of voorkeuren van de bewoners.

Veel en prettig licht in parkeergarages en kelderboxen bij appartementen

In parkeergarages en in kelders waar opslagruimtes (boxen) zijn is een gevoel van veiligheid vaak erg belangrijk. Een goede verlichting tot in alle uithoeken is nodig voor een gevoel van veiligheid. In dit soort ruimtes brandt de verlichting ook veel dus is zuinigheid van lampen ook een issue. LED is een erg zuinige technologie dus dat past goed. LED kan ook goed worden gecombineerd met ‘slimme’ oplossingen met sensoren. Het kan bijvoorbeeld gedimd zijn als er niemand in de ruimte beweegt, dat kan een flinke besparing zijn op electriciteitsverbruik die niet ten koste gaat van (een gevoel van) veiligheid.

Onderhoud is gedoe voor bewoners van appartementen en flats

Onderhoud in woongebouwen geeft vaak relatief veel ‘sores’ voor bewoners. Als er dingen stuk gaan, moet contact worden opgenomen met mensen die onderhoud uitvoeren en er moeten mensen thuis zijn op bepaalde tijden om de deur open te doen en/of om te overleggen en toezicht te houden als onderhoud wordt uitgevoerd. Keuze voor LED is in dit geval aantrekkelijk omdat de levensduur van de lampen veel langer is, o.a. omdat de lampen minder warm worden. In het verleden zijn mensen wel vaak teleurgesteld door vergelijkbare beloftes van spaarlampen die niet altijd werden waargemaakt. Ook bij LED van slechte kwaliteit krijg je vaak tegenvallers in levensduur. Bij YellowBee geven we daarom garantie en werken we met leveranciers die bewijzen kunnen overleggen dat hun oplossingen goed zijn getest. Dat betekent overigens ook dat het kostenniveau niet altijd het laagste in de markt is. Op lange termijn is een investering in kwaliteit bij LED echter bedrijfseconomisch de beste keuze.

Kiezen voor lange termijn, duurzaamheid en kwaliteit

Een groeiend aantal verenigingen van eigenaren oriënteert zich op mogelijkheden om ècht duurzaam te kiezen, bijvoorbeeld een combi van zonnepanelen en zuinige verlichting die ertoe kan leiden dat woongebouwen energieneutraal worden. YellowBee heeft hierin ervaring opgedaan die veelbelovend is, werken op grote projecten ook samen met een partner die altijd ‘de weg naar nul’ zoekt.

Ombouwen spaart milieu en scheelt reparatie- en schilderwerk

VvE’s die de mogelijkheden van LED verlichting serieus onderzoeken doen er goed aan om ombouwen te overwegen als alternatief voor het vervangen van hele armaturen. Dit spaart materiaal, wat goed is voor het milieu, maar vooral ook kosten van repareren en schilderen. Installeren lijkt meer gedoe maar dat hoeft niet. Bij YellowBee hebben we speciale ombouwsets en bieden we ook een ombouwdienst. Ervaren mensen + goede ombouwsets vormen opgeteld vaak een goede ‘business case’. Anders gezegd: in veel gevallen is ombouwen uit financieel oogpunt de beste keuze. Wij denken graag mee of een offerte zin heeft en waar dat van afhangt. Bij ombouwen is deskundigheid nodig. Ook om de elektrotechnische installatie te kunnen beoordelen op veiligheid en geschiktheid.

Extra aandacht voor brandpreventie van belang bij veel branduren

In situaties waar veel branduren worden gemaakt in algemene ruimtes is aandacht voor de elektrotechnische installatie in een woongebouw toch een aanrader. Waar lampen heel veel branden (soms 7 dagen per week, 24 uur per dag bijvoorbeeld in parkeergarages) wil je als vereniging van eigenaren zeker weten dat de installatien nog in orde is. Een keuring volgens de NEN 3140 norm geeft zekerheden. Wij raden dat onze VvE klanten aan (als het niet recent gebeurd is) en werken met gecertificeerde mensen die dergelijke inspecties kunnen uitvoeren. In onze ‘Hoogakker’ case leest u wat we zo nu en dan aantreffen aan gesmolten ballasten aangetaste armaturen, bij de info over de NEN 3140 inspectiedienst laten we u ook foto’s zien van wat we tegenkomen, dat is iets waar veel mensen terecht van schrikken. Angst is geen goede raadgever maar rationele aandacht is in dit geval niet verkeerd.

Over welke lampen, armaturen en diensten hebben we het meestal bij een VvE?

 

  • LED buizen 60 cm, 90cm en 120cm
  • LED panelen
  • Ombouwsets voor portiekarmaturen en galerijarmaturen, wij hebben een aantal ronde LED ombouwsets (ter vervanging van ronde TL buizen die veel worden gebruikt in portiekarmaturen) en rechthoekige (de laatste vervangen vaak 8W TL buisjes in armaturen)
  • Noodvoedingen om van een LED lamp een extra voorziening te maken die de vluchtroute aangeeft (naast de bekende speciale armaturen boven nooduitgangen met een vluchtweg icoon)
  • Installatie en/of ombouwen van bestaande armaturen
  • Inspectie van de elektrotechnische installatie volgens NEN 3140
Meer weten?
Vraag hier vrijblijvend informatie aan

Aanvragen

Bekijk ook

Reacties

Yellow Bee
Professional
Meer weten?
Vraag hier vrijblijvend informatie aan

Aanvragen