Energietarieven omhoog: hoe kun jij besparen op de energierekening?
Per 1 juli 2018 zijn de variabele energieprijzen van veel energieleveranciers gestegen. Dit is een gevolg van de hogere inkoopprijzen op de energiemarkt.
Het gaat om een stijging die kan oplopen tot ruim € 64,- per huishouden. Wat is de oorzaak van deze stijging en hoe kun je jouw energierekening toch zo laag mogelijk houden?
Oorzaken stijgende energietarieven
De oorzaak van de stijgende energietarieven zijn onder andere politieke en economische oorzaken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het dichtdraaien van de gaskranen in Groningen. Ook de verbroken deal met Iran door Donald Trump is één van de redenen dat de tarieven zijn gestegen. Een andere oorzaak is dat de meeste energie nog steeds 'grijs' wordt opgewekt. Grijze energie is energie die opgewekt is met behulp van fossiele brandstoffen. Indien de prijs van deze fossiele brandstoffen stijgt, dan zal de energieprijs dus ook stijgen.
Tips om energierekening laag te houden
Energie besparen is makkelijker dan je in eerste instantie zou denken. Het zijn vaak simpele handelingen die het verschil maken. Je kunt bijvoorbeeld de thermostaat twee graden lager zetten en een dikke trui aantrekken. Ook korter douchen zal je geld besparen op de energierekening. Met elektronische apparaten kun je flink veel energie besparen. Ongeveer 10 procent van het stroomverbruik in huis gaat op aan verbruik van apparaten die stand-by staan. Het is dus raadzaam om apparaten altijd uit te schakelen. Vergeet ook niet om de stekkers uit het stopcontact te halen. Kijk ook eens kritisch naar de leeftijd van de apparaten. Het energieverbruik van bijvoorbeeld een oude koelkast is na een aantal jaren groter dan de aanschafprijs van een nieuw exemplaar.
Je woning isoleren en geld besparen
Een van de beste manieren om energie te besparen, maar wat wel om een flinke investering vraagt, is het isoleren van de woning. Je kunt dan denken aan dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie of het aanbrengen van isolatieglas. Als je woning niet goed geïsoleerd is, dan vervliegt de warmte van jouw verwarmingsinstallatie via bijvoorbeeld de buitengevel naar buiten. Door goede isolatie blijft de warmte binnen en bespaar je flink op de energierekening. De investering verdien je meestal binnen 4-5 jaar terug.
Zonnepanelen
We zien ze steeds vaker op de daken van woningen liggen: zonnepanelen. Ook dit bespaart je flink veel energie, maar vraagt ook in eerste instantie om een grote investering. Daar staat tegenover dat investeren in zonnepanelen bijna drie tot vier keer zo rendabel is dan dat je dit geld laat staan op jouw spaarrekening. Daarnaast wordt je huis meer waard, wat weer gunstig is als je de woning wilt verkopen. De terugverdientijd van zonnepanelen wordt steeds korter. Anno 2018 verdien je binnen 5 tot 10 jaar jouw investering terug.
Energie vergelijken en overstappen
Er is nog een andere manier om flink te besparen op jouw energierekening: jaarlijks wisselen van energieleverancier. Je kunt daardoor honderden euro's per jaar besparen. Via deze energievergelijker kun je verschillende energieleveranciers met elkaar vergelijken op basis van prijs, contractduur en duurzaamheid. Aan de hand van jouw postcode en verbruik wordt een overzicht gegeven van de leverancier die het beste bij jouw wensen past.
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen