Traplift via de Wmo

Ee traplift kan behoorlijk prijzig zijn. Gelukkig krijgen ouderen de mogelijkheid om bij de gemeente de Wmo aan te vragen.

Gepubliceerd: 25 mei 2022

De verzorgingstehuizen voor ouderen raken overvol en worden steeds duurder. Mede dankzij deze redenen blijven steeds meer ouderen zelfstandig thuis wonen. Voor ouderen kan het thuis blijven wonen echter risicovol zijn, doordat zij hun mobiliteit vaak verslechterd. Een traplift, rolstoel of rollator kan het steuntje in de rug zijn dat om het zelfstandig wonen mogelijk te maken.

Helaas zijn veel woningen in Nederland voorzien van meerdere verdiepingen. Met een rollator of rolstoel is het echter onmogelijk om deze verdiepingen te bereiken, waardoor deze verdiepingen vaak niet meer in gebruik worden gesteld. De traplift leek de ideale oplossing te zijn, maar kan voor sommige huishoudens behoorlijk prijzig zijn. Gelukkig krijgen ouderen de mogelijkheid om bij de gemeente de Wmo aan te vragen. Dankzij deze tegemoetkoming kunnen veel ouderen veilig thuis blijven wonen!

Wat is de Wmo?

Wmo is een afkorting voor ‘Wet maatschappelijke ondersteuning’. Deze wet is ingesteld om steun te bieden aan de personen die graag langere tijd in eigen huis blijven wonen, maar niet in staat zijn om dit zelfstandig te realiseren. Deze personen kunnen extra ondersteuning aanvragen vanuit de Wmo, waardoor de woning levensloopbestendiger en dus toegankelijker zal worden voor het persoon in kwestie.

Subsidie via de Wmo

Indien u graag gebruik wilt maken van deze mogelijkheid, kunt u de Wmo in twee vormen uitgekeerd krijgen: ZIN en PGB.

Zorg in Natura (ZIN)
Als u kiest voor ZIN zult u de aangevraagde zorg in goederen of diensten ontvangen. Hierbij zal de gemeente de afhandeling regelen. Als u een traplift aanvraagt, zal de gemeente de leverancier bepalen en benaderen. Om deze reden heeft u geen invloed op het gekozen merk, de kleur en de plaatsing. Daarentegen is de gemeente verantwoordelijk voor de kosten en hoeft u zelf nauwelijks iets te regelen.

Indien u de keuzes liever zelf in de hand hebt, is een PGB hoogstwaarschijnlijk meer geschikt. In dit geval zult u het geld van de gemeente ontvangen, zodat u zelf de nodige ondersteuning kunt aanschaffen. Hierbij zult u ook alle verantwoordelijkheden dragen. Om gebruik te kunnen maken van de PGB zult u vooraf moeten aangeven waarom de ZIN niet geschikt is voor u en dat u, of een gemachtigde, in staat is om de ondersteuning zelfstandig aan te schaffen.

Trapliften via de Wmo

Of u in aanmerking komt voor een traplift via de Wmo hangt af van uw situatie. De Wmo-consulent zal nagaan of en met welke hulp u zelfstandig thuis kunt blijven wonen. Om een correcte inschatting te maken, zal er een zogenaamd keukentafelgesprek plaatsvinden. Bij voorkeur is dit gesprek bij het persoon in kwestie thuis, zodat de consulent een goed beeld krijgt van de woonsituatie. Uiteindelijk zal dit gesprek leiden tot een Wmo-indicatie, waarin onder meer de voorzieningen aangegeven staan die de gemeente u aanbiedt.

Wmo vergoeding aanvragen via de gemeente, hoe werkt dat?

Het proces, waarbij u de Wmo vergoeding aanvraagt via de gemeente, zal uiteraard van start gaan bij het indienen van een aanvraag bij de gemeente. De meeste gemeenten bieden een speciaal Wmo-loket, waardoor u snel en gemakkelijk een Wmo-indicatie kunt aanvragen.


Keukentafelgesprek

Zoals in bovenstaande informatie al kort staat aangegeven, zal er een keukentafelgesprek met de Wmo-consulent volgen. Gedurende dit gesprek komen er belangrijke vragen ter sprake, waaronder waar u hulp bij nodig hebt, wat u zelf nog kunt en welke familieleden eventueel te hulp kunnen schieten. Ondanks dat de gemeente de bevolking stimuleert zolang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen, verwacht de gemeente wel dat u beroep doet om uw omgeving.

Voorstel en Na het keukentafelgesprek zult u een verslag en voorstel ontvangen. Dit voorstel kan positief of negatief zijn. Indien het voorstel positief is, kunt u direct een officiële aanvraag indienen. Als het voorstel negatief is, kunt u eventueel in beroep gaan tegen de beslissing.

Aan de hand van uw officiële aanvraag zal de gemeente bepalen of u ondersteuning vanuit de Wmo zult ontvangen.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.