Dakkapel: een aanwinst voor je appartement

Een dakkapel is een aanwinst voor je woning. Met een dakkapel wordt je zolder groter, zodat je hier bijvoorbeeld een kinderkamer of hobbyruimte van kunt maken.

Gepubliceerd: 07 januari 2019

Bron foto: pixabay / Artiest: Antranias

Het geheel zorgt er ook voor dat de betreffende ruimte veel lichter wordt. Er kan meer daglicht naar binnenkomen en dat is een prettige bijkomstigheid. Een dakkapel kan geheel op maat gemaakt worden, en geef meerwaarde aan je huis terwijl het geen hele grote investering is. Maar waarmee moet je rekening houden als je een dakkapel laat bouwen in een appartement?

VvE

Wanneer je in een appartement woont, heb je te maken met de Vereniging van Eigenaars. Deze zul je dan om toestemming moeten vragen. De VvE is namelijk verantwoordelijk voor het hele gebouw. Er worden bijvoorbeeld afspraken gemaakt over de vrije ruimtes zoals de hal of de galerij. Het onderhouden van de gemeenschappelijke delen is tevens de taak van de VvE. Dus voor een eventueel plan voor een dakkapel, neem contact op met de VvE om te bepalen of je hiervoor toestemming krijgt.

Bouwvergunning en kosten

Daarnaast komt de eventuele vergunning in beeld. Moet je nu wel of geen bouwvergunning aanvragen voor het laten plaatsen van een dakkapel? Daar zijn speciale regels voor. Een specialist in dakkapellen kan jou hierin van advies voorzien en jou vertellen wat de mogelijke kosten hiervan zijn. Mogelijk is er een zogenoemde omgevingsvergunning nodig. Voor plaatsing aan de voorkant van de woning is altijd een vergunning nodig. Vergunningvrij bouwen kan in veel gevallen ook, maar er zijn wel bepaalde voorwaarden aan verbonden zoals een ondoorzichtige zijkant en een plat dak. Een vergunning moet aangevraagd worden bij de gemeente en het duurt doorgaans acht weken voordat je weet of de vergunning verleend wordt. Wat tevens meespeelt is dat buren nog bezwaar kunnen maken. De kosten van een bouwvergunning bedragen gemiddeld tussen de € 200,- en € 600,-. De prijs van een dakkapel is ongeveer tussen de € 3000,- en € 6000,-. Met een standaard afmeting van 250 centimeter breed en 150 centimeter hoog ligt de prijs ongeveer tussen de €  3750,- en € 4000,-.

Verschillende materialen

Het ligt helemaal aan je eigen smaak of je kiest voor een dakkapel, gemaakt van hout met dito kozijnen, of juist van kunststof met kunststof kozijnen. Kunststof heeft als voordeel dat het onderhoudsvrij is en kunststof kozijnen hoef je dus niet te schilderen. Met hout moet dit wel geregeld gebeuren om te voorkomen dat de kozijnen wegrotten. Een dakkapel moet immers alle weersomstandigheden kunnen weerstaan en moet bestand zijn tegen een storm, maar moet ook kunnen tegen de felle zon. Je kunt ook kiezen voor een dakkapel van polyester met een kunststof frame, een mooie samenstelling. Daarnaast is trespa een mogelijkheid, dit bestaat uit natuurlijke producten. Aluminium of zink is tevens een idee als materiaal voor je dakkapel maar let op dat dit wel bij je woning past. Het zijn zeker hoogwaardige materiaalsoorten. Zink heeft een bepaalde uitstraling en in dat geval kies je onder andere voor duurzaamheid. Zink gecombineerd met kunststof heeft een hoge isolatiewaarde. Laat een offerte maken door verschillende specialisten in dakkapellen om zo tot een juiste keuze voor jezelf te komen.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.