Het grote verbouwplan

Of u nou in een rijtjeshuis, appartement of villa woont, uw huis moet aanvoelen als een warme, veilige plek. 

Gepubliceerd: 26 maart 2021

Heeft u net een nieuw huis gekocht of bent u van plan te gaan verbouwen in uw huidige woning? Dan is het goed om te weten wat u wilt en hoe u dit gaat realiseren. Een verbouwing kost veel tijd, geld en soms wat stress. Daarom is een goed plan maken van te voren heel erg belangrijk. Hoe begint u en wat zijn de vervolgstappen? In deze blog leest u alles wat u moet weten om uw huis helemaal naar wens te maken en krijgt u hier en daar een aantal tips!

Wat, waar en hoe?

Als u van plan bent om een huis te gaan verbouwen is het belangrijk om een plan te maken. Dit maakt de gehele situatie overzichtelijk voor uzelf. Allereerst schrijft u op wat uw budget is en waar u dat aan wilt gaan uitgeven. Daarna gaat u na hoe u de verbouwing gaat realiseren. Wat kan u eventueel zelf doen om kosten te besparen? En wat voor mensen heeft u allemaal nodig om al uw plannen goed uit te kunnen voeren? Stelt u zich voor dat u als eerst de badkamer gaat aanpakken. Hoe wilt u dat deze eruit gaat zien? Waar haalt u de materialen vandaan? En wie gaat ervoor zorgen dat het er uit gaat zien zoals u wil? Ga alles na, dat scheelt een hoop geregel en stress als de verbouwing al begonnen is. Ook moet u in uw plan rekeningen houden met de duur van de verbouwing en altijd met eventuele vertraging!

Een schone lei

Wanneer alle plannen concreet op papier staan, kan het echte werk beginnen. Om te beginnen met de verbouwing moet de hele ruimte leeg zijn. De meubels moeten naar een tijdelijke plek of worden verkocht. Daarna moeten de huidige ‘vaste’ elementen in de ruimte er ook uit, bijvoorbeeld de keuken of de badkamermeubels. Het weghalen van de huidige inrichting is meestal niet heel moeilijk, maar kan wel zwaar zijn. Dat kan prima zelf gedaan worden met wat hulp van uw omgeving. Met een beetje kracht en het juiste gereedschap sloopt u de meeste spullen er binnen no-time uit. Wees er wel van bewust dat er ook spullen een tweede leven kunnen krijgen. Gooi niet zomaar alles weg, maar kijk of u uw omgeving of iemand op Marktplaats er nog blij mee kunt maken. Wanneer de ruimte helemaal is gestript heeft u een schone lei en kunt u met het echte werk beginnen.

De basis 

Nu alles leeg is kunt u gaan beginnen met sausen, verven, behangen, tegelen of wat u dan ook maar wilt. Het goed plaatsen en afwerken van een wand of vloer is enorm belangrijk voor de kwaliteit en levensduur van de ruimte. Als u zelf weinig tot geen ervaring hebt met dit soort praktijken, kunt u het beste iemand inschakelen die dat wel kan. Hierdoor voorkomt u problemen in de toekomst en is het in één keer goed. Wanden en vloeren leggen letterlijk de basis van uw ruimte. Een kleur op de muur kan al zoveel verschil maken en een vloer bepaalt vaak ook de stijl van de ruimte. Maak daarom een weloverwogen keuze als het gaat om deze twee aspecten. Kijk ook goed naar waar u (extra) stopcontacten en plafondlampen wilt plaatsen. Het is het handigst als u dat in deze fase regelt. Ook als het gaat om vloerverwarming of isolatie is dit nu het moment. 

Shop till you drop

Wanneer de basis er staat is het tijd voor de meubels. Ga op tijd op zoek naar de inrichting van bijvoorbeeld uw slaap-, woon- of badkamer. De levertijd van banken of bedden kan hoog oplopen en het is wel zo fijn om zo snel mogelijk te genieten van een ruimte die helemaal af is. Maak vooraf aan het shoppen en moodboard voor elke kamer. In een moodboard laat u kleuren vormen en materialen terugkomen. Kies zo veel mogelijk voor één stijl zodat het echt een eenheid wordt. Knip plaatjes uit tijdschriften of print dingen uit die u er vervolgens op kan plakken. Neem vooral het moodboard of een foto hiervan mee naar winkels. Op deze manier weet u waar u naar moet kijken en kun u zich laten adviseren. Tweedehands spullen zijn ook een hele goede optie al het gaat om een nieuwe inrichting. Met een likje verf kunt u de meeste spullen een hele make-over geven!

De aankleding 

Alle meubels staan in de ruimte en het voelt steeds meer als thuis. Toch is een huis niet eigen zonder persoonlijke spullen en accessoires. Zorg eerst dat al uw dierbare spullen een mooi plekje krijgen. Ga vervolgens kijken of er iets op de vloer moet komen. Met mooie vloerkleden zorgt u in één klap voor sfeer en warmte in huis. Daarna zijn de wanden of het plafond aan de beurt. Zelfs in een badkamer kunt u een hangplant aan het plafond bevestigen! Ook zijn kaarsen, vazen, lampen en beeldjes bepalend voor de accentkleuren in de woning. Kies bijvoorbeeld voor alle details matzwart en goud of ga juist voor pastelkleuren. Hele basic ruimtes kunt u hierdoor helemaal op pimpen. Ik blijf het zeggen, ook nu is het handig om een kijkje te nemen op Marktplaats of in een kringloopwinkel in de buurt.

Genieten 

En nu is het tijd om echt te gaan genieten van uw nieuwe plekje. Of u nou het hele huis op de schop hebt genomen of alleen de keuken, het is altijd leuk om de nieuwe ruimte(s) te gaan ‘wonen’. Steek kaarsjes aan, zet uw favoriete playlist op en schenk een glas wijn in. Dit is hét moment om even op adem te komen en te beseffen wat u voor elkaar hebt gekregen. Een verbouwing kost veel geld en soms ook stress, maar het eindresultaat liegt er meestal niet om. Bedank vooral ook de mensen die hebben geholpen met het proces. Weet ook dat een ruimte meestal nooit af is. Mist u nog een leuk schilderij voor aan de muur? Ga niet overhaast op zoek, dit komt wel op uw pad.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.