Maak wonen veiliger met deze handige tips

Een veilig huis geeft je een veilig en prettig gevoel.

Gepubliceerd: 29 januari 2021

och heeft veilig wonen niet alleen te maken met het aantal inbraken dat er in Nederland wordt gepleegd. Veilig wonen gaat verder dan dat. Als eigenaar van een woning is het van groot belang om ervoor te zorgen dat jij of je huurders op een vertrouwde manier kunnen wonen en leven. Hoewel de betekenis van veiligheid voor iedereen anders wordt ingevuld, is er wel een aantal tips dat je op kunt volgen om het gevoel van veiligheid in een huis te vergroten. In dit artikel lees je enkele tips hoe je dat doet.

Zorg voor een brandveilige woning

Ieder huis moet voldoen aan de juiste brandveiligheid om zo zonder gevaar te kunnen wonen. Hoewel het hebben van een brandblusser of een rookmelder niet verplicht is, wordt het wel enorm aangeraden om dergelijke toepassingen in een huis te hebben. Het maakt niet uit of je een nieuwe woning hebt of over een ouder huis beschikt: in ieder huis moet veilig gewoond kunnen worden. Plaats daarom meerdere rookmelders in een huis en zet een brandblusser op een centrale plek. Is je woning aan een verbouwing toe om zo de (brand)veiligheid te verhogen? Of wil je juist meer middelen toevoegen aan een huis voor brandveiligheid?

Schakel dan een expert in om je bouwplan te toetsen met een zogeheten bouwplantoetsing. Bij zo’n toetsing wordt er onder andere gekeken naar de brandveiligheid van een gebouw. Omdat je dergelijke werkzaamheden laat uitvoeren door een professioneel bedrijf krijg je altijd de garantie dat de brandveiligheid wordt goedgekeurd door de brandweer. Dit soort professionals beschikken namelijk over al het nodige bouwkundige advies binnen één organisatie waardoor je woning een gegarandeerde stempel als ‘veilige woning’ krijgt. Dat is wel zo prettig voor je eigen huis en voor een woning waar je bijvoorbeeld de huisbaas of verhuurder van bent.

Let op gezonde leefomgeving

Daarnaast moet men veilig kunnen wonen in een gezonde leefomgeving en lucht. Hang altijd een koolmonoxidemelder op, het liefst dicht bij de slaapkamer. Hoewel de kans klein is bij moderne woningen dat er koolmonoxide vrijkomt, is die kans er wel. Met zo’n melder ben je altijd direct op de hoogte mocht er toch wat misgaan. Het is sowieso aan te raden om je woning regelmatig te laten ventileren. Zet de ramen open wanneer de weersomstandigheden dat toelaten en zorg voor voldoende ventilatieroosters in een huis. Zorg dat er altijd ergens frisse lucht naar binnen kan komen; dit soort roosters kunnen op een veilige manier open blijven staan.

Door een constante verversing van zuurstof verhoog je de kans op een gezonde leefomgeving. Wat veel mensen niet weten, is dat dit ook aan te raden is met oog op eventueel radongas en thoron in huis. Dergelijke gassen komen vrij uit de bodem en stenen onder en bij je woning. Ze zijn schadelijk voor de gezondheid: dergelijke gassen kunnen je longen aantasten en zorgen voor longkanker. Regelmatig ventileren zorgt ervoor dat de concentratie van radongas en thoron laag blijft en de toevoer van verse zuurstof hoog.

Schaf goede sloten aan voor deuren en ramen

Om je gevoel van veiligheid nog groter te maken, is het aan te raden om te investeren in goede sloten op deuren en ramen. Een groot deel van de inbrekers gaat naar binnen via deuren waarvan ze het slot hebben geforceerd. Lukt dit niet? Dan proberen ze het gewoon via een raam. Vergeet daarom niet om óók ramen goed te beveiligen tegen inbraak, zelfs ramen met kleine openingen. Het zal je misschien verbazen, maar inbrekers weten zich ook gewoon door dit soort openingen te wurmen. Wil je je toilet- of badkamerraampje open laten staan? Gebruik dan een barrièrestang, waarmee je de ramen alsnog op een kiertje kunt laten voor frisse lucht en ventilatie.

Kies ook voor extra goede sloten en let hierbij specifiek op oplegsloten met een keurmerk van Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SKG). Dit soort sloten zijn getest op duurzaamheid en sterkte en kunnen je woning dus langere tijd beschermen. Hierbij zijn de kenmerken anti-cilindertrekbeslag of veiligheidsbeslag enorm belangrijk. Daarmee zorg je voor een vertraging bij het inbreken tot wel vijf minuten. Voor inbrekers is dit vaak een te lange tijd, omdat de kans op betrappen zo groter wordt. Let tot slot ook op inbraakwerend glas; extra veilig glas dat bestaat uit twee lagen glasplaten met daartussen een paar dunne lagen kunststof (PVB). Bij dit soort ramen ontstaan er wel barsten, maar valt de ruit niet helemaal uit elkaar.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.