Nederlanders willen duurzamer leven en een groenere leefomgeving

Onderzoek legt nadelige gevolgen van gebrek aan groen in de leefomgeving bloot

Gepubliceerd: 08 januari 2019

Januari is traditioneel de tijd van goede voornemens. Gezien de recente ontwikkelingen rondom en aandacht voor het klimaat en duurzaamheid, zullen ongetwijfeld veel mensen zich dit jaar voornemen om duurzamer te leven en meer tijd door te brengen in de natuur. Uit representatief onderzoek in opdracht van Wonderwoods Development, uitgevoerd door PanelWizard onder ruim 1.000 Nederlanders, blijkt dat de natuur, het milieu en duurzaamheid zeer belangrijke thema’s zijn voor zowel jong als oud. Bijna negen op de tien Nederlanders (89,1%) geven aan zich weleens zorgen te maken over de toekomst van de aarde en 65 procent verbindt daar persoonlijke conclusies aan en wil graag duurzamer leven. Ook geven ruim vier op de vijf mensen (81,8%) aan eigenlijk meer tijd in de natuur te willen doorbrengen en maar liefst negen op de tien mensen (95,5%) zeggen veel belang te hechten aan frisse lucht in hun leefomgeving.

Frisse lucht en meer groen

Vooral die laatste aspecten zijn, met name voor mensen die in een (grote) stad wonen, een probleem. Vier op de tien stadsbewoners (39,5%) vinden dat er niet voldoende groen is in de stad en bijna de helft (46,2%) stoort zich aan vervuilde lucht. De meerderheid van de stadsbewoners vermoedt dat de vervuilde lucht ook daadwerkelijk fysieke problemen bij hen veroorzaakt: 64 procent geeft aan dat het gebrek aan frisse lucht vermoeidheid bij hen veroorzaakt en meer dan de helft (54%) zegt af en toe tot regelmatig hoofdpijn te krijgen van de slechte luchtkwaliteit in de stad.

Jong en oud

Hoewel natuur, groen en duurzaamheid onderwerpen zijn die in elke leeftijdscategorie spelen, toont het onderzoek aan dat er grote verschillen tussen jong en oud bestaan over de onderliggende thema’s. Zo zijn drie op de tien ouderen (60+) (31,2%) van mening dat zij al heel duurzaam leven en 52 procent geeft aan te willen proberen nog duurzamer te leven. Van de jongeren (onder de 30) is slechts 6,6 procent ervan overtuigd dat zij duurzaam leven en wil 73 procent zich inspannen om hierin te verbeteren. Ook ervaren jong en oud vervuilde lucht heel anders: ruim zes op de tien ouderen (62,5%) storen zich daar aan in de stad, terwijl slechts 26,6 procent van de jongeren zich aan slechte lucht zegt te storen.

Groene leefomgeving meer waard dan duurzame producten

Respondenten vinden het lastig om meer te betalen voor duurzamere opties. Slechts 6,6 procent antwoordt ‘Zeker’ en 38,8 procent met ‘Waarschijnlijk wel’ op de vraag of hij in de supermarkt zou kiezen voor de duurzamere maar duurdere variant van een product, terwijl 49 procent aangeeft aan dat (waarschijnlijk) niet te zullen doen. Investeren in groen wonen lijkt populairder: van de respondenten die in de stad willen wonen, is driekwart (75,2%) bereid om meer te betalen voor de woning als deze omringd is door groen. Eén op de vijf (20,1%) wil zelfs meer dan tien procent extra betalen voor groen wonen in de stad. Overigens vinden de meeste respondenten dat niet alleen zij, maar ook de overheid of gemeente moeten opdraaien voor de kosten van een groenere leefomgeving: 70,3 procent vindt dat de overheid en gemeentes meer zouden moeten doen om leefomgevingen groener te maken.

Effect van groen

De aanwezigheid van groen heeft vele positieve effecten op de fysieke en mentale gezondheid van mensen. Zo heeft wetenschappelijk onderzoek onder andere aangetoond dat mensen minder vaak ziek worden, genezingsprocessen sneller verlopen en dat mensen zich gelukkiger voelen en minder stress ervaren in een groene omgeving. De ondervraagde Nederlanders geloven verder nog dat groen mensen rustiger (76,3%) en energieker (61,2%) maakt en bovendien een positief effect heeft op de nachtrust (64,3%). Opvallend is ook dat ruim tien procent van de ondervraagden verwacht dat de aanwezigheid van groen ook een positief effect zal hebben op hun seksleven: een verwachting die niet wetenschappelijk is aangetoond.

Henk Staats, onderzoeker op het vlak van Environmental Psychology aan de Universiteit Leiden, onderschrijft het belang van groen in de leefomgeving: “De klimaatverandering heeft ons duidelijk gemaakt dat mensen invloed hebben op het milieu en onze omgeving, maar andersom geldt ook: onze omgeving beïnvloedt ons. Mensen in de stad hebben sneller last van een overvloed aan informatie en juist daarom is groen in de stad zo van belang voor mentale rust en ontspanning van stedelingen. De gezondheidseffecten zijn er voor elke leeftijdscategorie. Zo draagt groen bij aan de ontwikkeling van kinderen, voelen mensen met groen in hun omgeving zich gezonder en leven mensen langer met groen in hun leefomgeving.

Verticaal bos in de stad

Een mogelijk antwoord op de vraag naar meer frisse lucht en groen in de stad zijn zogeheten verticale bossen. In het centrum van Utrecht wordt in de komende jaren Wonderwoods gebouwd: een vastgoedproject met een hectare verticaal bos die wordt aangeplant in de gevel, op dakterrassen en in talrijke binnentuinen. De twee groene torens van Wonderwoods zullen met hun 360 bomen en 9640 struiken jaarlijks 41.400 kg zuurstof produceren en 5.400 kg CO2 absorberen en zo zorgen voor een betere luchtkwaliteit in de stad.

“Wonderwoods wil bijdragen aan het oplossen van de disbalans tussen mens en natuur die door de toenemende verstedelijking steeds groter wordt. Door groen naar het centrum van Utrecht te halen, krijgen Utrechters van alle leeftijden de kans om weer een band op te bouwen met de natuur”, aldus Jason Blackmore CEO van G&S Vastgoed, ontwikkelpartner van Wonderwoods Development.

Partner Arcadis is verantwoordelijk voor al het groen van beide torens. : “Voor Wonderwoods hebben wij heel bewust gekozen voor inheemse bomen en planten die verderop te vinden zijn op de Utrechtse Heuvelrug”, vertelt Timo Cents, Landschapsarchitect bij Arcadis. “Uiteraard hebben we hierbij gekozen voor soorten die goed kunnen leven onder de uitzonderlijke omstandigheden van Wonderwoods, waarbij zij beperkte wortelruimte hebben en veel wind te verduren krijgen. Abseilende hoveniers gaan zorg dragen voor de verzorging van de bomen en planten.”

De bouw van Wonderwoods start in het derde kwartaal van dit jaar. De oplevering van de torens moet plaatsvinden in 2022.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.