Vaste lasten net iets te hoog? Zo bespaar je geld

Ben je dolblij met je appartement of huis, maar merk je dat je maandelijkse vaste lasten net ietsjes te pittig zijn? We geven je een aantal bespaartips.

Gepubliceerd: 02 september 2021

Pak vaker de fiets

Natuurlijk zijn de auto of het openbaar vervoer af en toe erg makkelijk. Maar goedkoop is het zeker niet. Soms heb je misschien geen keuze, maar voor korte afstandjes kun je ook prima de fiets pakken. Dat is niet alleen helemaal gratis, er kleven ook andere voordelen aan. Het is namelijk ook nog eens reuzegezond. Je zorgt ervoor dat je meer beweegt – wellicht dat je hierdoor ook meteen kunt besparen op een duur sportabonnement. Tot slot is het ook nog een duurzaam vervoersmiddel, waardoor je een steentje bijdraagt aan het milieu. Alleen maar pluspunten dus!

Om de motivatie voor het fietsen te verhogen, helpt het om een goede fiets te hebben. Dat is misschien wel een investering, maar wel eentje die je snel terugverdient als je de auto of het openbaar vervoer vaker links laat liggen. Bovendien kun je tweedehands vaak voor een prikkie een mooie fiets scoren. Daarnaast kun je het fietsen leuker én makkelijker maken met accessoires, zoals een telefoonhouder fiets. Die vind je vaak bij shops die telefoon accessoires verkopen.

Bespaar op eten en drinken buiten de deur

Als er één kostenpost is die ongemerkt hoog kan oplopen, is het eten en drinken buiten de deur. Dat aan uit eten gaan of een avondje in de kroeg een prijskaartje hangt heb je ongetwijfeld zelf ook door, maar onderschat ook kleinere uitgaven als een koffie to go niet. Hoewel het bedrag an sich daarvan niet al te hoog is, slaat het een behoorlijk gat in je budget als je het regelmatig doet. Het kan handig zijn om op te schrijven wat je hier maandelijks aan uitgeeft, zodat je een goed overzicht krijgt.

Je maakt de verleiding minder groot om onderweg eten of drinken te kopen door zelf genoeg mee te nemen. Koffie kun je in een thermoskan doen en eten in een tupperware. Daarnaast neem je fruit en kant-en-klare snacks eenvoudig mee.

Ook voor de etentjes en kroegavondjes kun je alternatieven vinden. Bij iemand thuis afspreken kan minstens zo leuk zijn, zeker als je er een beetje je best opdoet. Om het voor iedereen budgetvriendelijk te houden, kan iedereen steeds zelf iets meenemen. De zogenaamde potluck is een trend die uit Amerika is komen overwaaien. Hierbij neemt iedereen een (klein) hapje mee, waardoor het voor iedereen lief voor de portemonnee is, maar er toch een enorm gevarieerd aanbod op tafel staat.

Koop tweedehands

Het scheelt echt enorm als je je spullen tweedehands koopt. Vooral als het om kleding en meubels gaat is er tegenwoordig meer dan genoeg te vinden. Toegegeven: je moet er soms iets harder voor zoeken en de kwaliteit is niet altijd even hoog. Maar je betaalt wel maar een fractie van de nieuwprijs en soms ontdek je nog ware pareltjes ook. Echt unieke items, die nieuw niet eens meer verkrijgbaar zijn. Hoe vaker je tweedehands shopt, hoe meer je het zoeken en onderhandelen in de vingers krijgt.

Andersom geldt het natuurlijk ook. Heb je spullen die in een prima staat zijn maar je niet meer gebruikt of draagt, dan kun je die altijd proberen te verkopen en een leuk zakcentje verdienen. Dat kan eenvoudig online bij platforms of Facebook en Marktplaats, maar het kan ook best gezellig zijn om eens een dagje op de rommelmarkt te staan.

Doe bewust boodschappen

Leg jij tijdens het boodschappen doen alles zonder na te denken in je mandje? Boodschappen zijn dan misschien een primaire levensbehoefte, dat betekent niet dat je er niet op kunt besparen. Check hieronder 5 korte tips om hier minder aan uit te geven:
- Neem altijd een boodschappenlijstje mee. Je koopt dan eerder alleen wat je nodig hebt.
- Het is een open deur, maar we zeggen hem toch maar even: ga nooit met honger boodschappen doen. Je zult écht meer meenemen dan gepland.
- Eet minder vlees. Dat is goed voor je portemonnee én voor de aarde.
- Let goed op aanbiedingen, maar maak er alleen gebruik van als je het product echt nodig hebt.
- Kies voor voordeelverpakkingen en koop groots in als iets wat je vaak gebruikt in de aanbieding is. Het vergt even net iets meer van je budget, maar je hebt er daarna profijt in.

 

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.