..........
shadow_fix

Creatief met licht en kleur bij nieuwbouw appartementencomplexen

In de moderne architectuur en bij nieuwbouw appartementencomplexen wordt vaak veel aandacht besteed aan het gebruik van kleur en de effecten van licht.

Dit geeft een speelse frisse uitstraling aan het pand, waardoor het aantrekkelijker oogt.

Wie echter niet in een nieuwbouw appartementencomplex woont, maar toch graag wat meer kleur en of lichteffecten wil zien, heeft gelukkig ook legio mogelijkheden. Appartement & Eigenaar zet de verschillende opties voor VvE’s graag op een rijtje. Aan de architectuur valt weinig tot niets meer te veranderen, toch kan slim spelen met licht in de gemeenschappelijke ruimtes een geweldig resultaat opleveren. Op het gebied van kleur zijn de oplossingen vaak eenvoudiger en in de meeste gevallen slechts een kwestie van schilderen.

Veiligheid

Allereerst is het belangrijk dat de ruimtes goed verlicht zijn! Voor parkeergarages, berging en trappenhuis is dit ook niet meer dan logisch; hier is functionaliteit van het licht vele malen belangrijker dan sfeer. Het felle, witte licht in deze ruimtes geeft bewoners bovendien een gevoel van veiligheid, er zijn geen ‘enge’ donkere hoekjes.
Ook op de galerijen is het belangrijk dat er in het donker goed zicht is, toch is het niet altijd even prettig als de galerij baadt in een fel wit licht. Door gebruik te maken van lampen die in twee standen kunnen branden, is er altijd voldoende licht op het juiste moment.

Spelen met licht

Er zijn echter ook ruimtes waar het licht minder kil mag zijn. Door in deze ruimtes de lampen die een fel wit licht verspreiden, te vervangen door lampen die een warmere lichtkleur uitstralen, verandert de sfeer direct. In de centrale hal bijvoorbeeld zorgt warm licht voor een huiselijke sfeer, waardoor mensen zich welkom voelen. Ook het armatuurmodel kan veel betekenen voor de sfeer in de ruimte, fraai vormgegeven lampen geven een ruimte meer allure dan een eenvoudig spotje of een tl-balk.

Tip

In sommige appartementencomplexen staan in diverse gemeenschappelijke ruimtes grote plantenbakken voorzien van prachtige groene planten. Door een spotje in de plantenbak te plaatsen en deze van onder naar boven te laten schijnen, worden de planten op fraaie wijze belicht, wat een speels effect geeft in de ruimte.

Buitenlicht

Verlichting rondom het appartementencomplex verhoogt het gevoel van veiligheid. Lampen voorzien van bewegingssensoren springen direct aan wanneer men het pand nadert. Fijn voor de bewoners, minder prettig voor eventuele hangjongeren. Overigens kan ook met buitenlicht een mooi effect bereikt worden, door het licht van onderaf op het complex te richten. Uiteraard is het wel belangrijk dat bewoners hier geen (over)last van hebben.

Tip

Laat een professioneel bedrijf een goed lichtplan opstellen, waarin tevens de kosten van het vervangen van de lampen als de besparing die dit oplevert en de te verwachten besparingstijd in opgenomen zijn.

Denken in kleur

Gemeenschappelijke ruimtes kunnen enorm opknappen door wat extra kleur toe te voegen. Dit hoeft lang niet altijd uit de draaien op een kostbaar schilderproject. Soms is met eenvoudige middelen al een groots effect te bereiken. Wat te denken van het ophangen van kleurrijke kunstwerken? Door de kunstwerken te lenen via Kunstuitleen blijft het betaalbaar en kan er regelmatig gevarieerd worden. Toch graag iets bijzonders? Met een muurschildering komt een ruimte tot leven!

Voor een vrolijke noot aan de buitenkant van het complex zijn er balkonhekwerken voorzien van gekleurde spijlen. Zonneschermen kunnen ook voor een bijzonder kleuraccent zorgen. En als de kozijnen toch toe zijn aan een verfbeurt, dan is het wellicht een optie te kiezen voor een andere kleur. Periodiek onderhoud aan de buitenzijde zorgt er sowieso voor dat de buitenboel fris oogt en de aangebrachte kleuren mooi blijven.

De kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin (K). Hoe hoger het aantal Kelvins, hoe koeler het licht aandoet. Het algemene kleurschema voor ledlampen is als volgt:
Warm wit: 3.000 K
Wit: 3.500 K
Fris wit: 4.000 K
Daglicht: 5.000 K
Koel daglicht: 6.500 K

Heel bijzonder is het project in diverse grote steden in Nederland waarbij kunstenaars levensgrote kunstwerken aanbrengen op de gevels van bedrijven en appartementencomplexen.

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

 • Spelen met daglicht in uw appartementencomplex

  interieur

  Natuurlijk, een lamp klik je zo aan. Toch is niets zo aangenaam dan zuiver daglicht dat je appartement binnenkomt.

 • Niet bang voor kleur

  gevel

  Het onderhoud van buitenschilderwerk is van groot belang. Het schilderwerk moet er niet alleen netjes uitzien, het heeft ook een beschermende functie tegen weersinvloeden. En het oog wil ook wat: tegenwoordig worden veel gebouwen zeer kleurrijk afgewerkt.

 • De voordelen van nieuwbouw

  bouwtechniek

  Woonwensen en woonbehoeften kunnen in de loop der jaren veranderen, waardoor de huidige woning of het huidige appartementencomplex niet meer voldoet.

 • Vluchtroute appartementencomplex

  entree

  In een flat is het trappenhuis de belangrijkste vluchtroute bij brand. Het is dan ook zaak dat het trappenhuis veilig is en de trap voldoet aan alle regels.

 • Wat kan een professioneel VvE-beheerder voor u betekenen?

  beheer

  Bij de koop van een appartement wordt u mede-eigenaar van het gebouw en automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren. Dit wettelijk verplichte lidmaatschap brengt nogal wat verplichtingen en aansprakelijkheid met zich mee.

0 reacties

Laat hier uw reactie of review achter:


Aanbevolen

top
inloggen
Meld je aan voor een gratis account...
sluiten
Aanmelden met Facebook Aanmelden met Twitter
of meld je aan met je e-mailadres
Heb je al een account?
Inloggen
Inloggen met Facebook Inloggen met Twitter
of log in met je gebruikersnaam