Creatief met licht en kleur bij nieuwbouw appartementencomplexen

In de moderne architectuur en bij nieuwbouw appartementencomplexen wordt vaak veel aandacht besteed aan het gebruik van kleur en de effecten van licht.

Gepubliceerd: 09 november 2014

Dit geeft een speelse frisse uitstraling aan het pand, waardoor het aantrekkelijker oogt.

Wie echter niet in een nieuwbouw appartementencomplex woont, maar toch graag wat meer kleur en of lichteffecten wil zien, heeft gelukkig ook legio mogelijkheden. Appartement & Eigenaar zet de verschillende opties voor VvE’s graag op een rijtje. Aan de architectuur valt weinig tot niets meer te veranderen, toch kan slim spelen met licht in de gemeenschappelijke ruimtes een geweldig resultaat opleveren. Op het gebied van kleur zijn de oplossingen vaak eenvoudiger en in de meeste gevallen slechts een kwestie van schilderen.

Veiligheid

Allereerst is het belangrijk dat de ruimtes goed verlicht zijn! Voor parkeergarages, berging en trappenhuis is dit ook niet meer dan logisch; hier is functionaliteit van het licht vele malen belangrijker dan sfeer. Het felle, witte licht in deze ruimtes geeft bewoners bovendien een gevoel van veiligheid, er zijn geen ‘enge’ donkere hoekjes.
Ook op de galerijen is het belangrijk dat er in het donker goed zicht is, toch is het niet altijd even prettig als de galerij baadt in een fel wit licht. Door gebruik te maken van lampen die in twee standen kunnen branden, is er altijd voldoende licht op het juiste moment.

Spelen met licht

Er zijn echter ook ruimtes waar het licht minder kil mag zijn. Door in deze ruimtes de lampen die een fel wit licht verspreiden, te vervangen door lampen die een warmere lichtkleur uitstralen, verandert de sfeer direct. In de centrale hal bijvoorbeeld zorgt warm licht voor een huiselijke sfeer, waardoor mensen zich welkom voelen. Ook het armatuurmodel kan veel betekenen voor de sfeer in de ruimte, fraai vormgegeven lampen geven een ruimte meer allure dan een eenvoudig spotje of een tl-balk.

Tip

In sommige appartementencomplexen staan in diverse gemeenschappelijke ruimtes grote plantenbakken voorzien van prachtige groene planten. Door een spotje in de plantenbak te plaatsen en deze van onder naar boven te laten schijnen, worden de planten op fraaie wijze belicht, wat een speels effect geeft in de ruimte.

Buitenlicht

Verlichting rondom het appartementencomplex verhoogt het gevoel van veiligheid. Lampen voorzien van bewegingssensoren springen direct aan wanneer men het pand nadert. Fijn voor de bewoners, minder prettig voor eventuele hangjongeren. Overigens kan ook met buitenlicht een mooi effect bereikt worden, door het licht van onderaf op het complex te richten. Uiteraard is het wel belangrijk dat bewoners hier geen (over)last van hebben.

Tip

Laat een professioneel bedrijf een goed lichtplan opstellen, waarin tevens de kosten van het vervangen van de lampen als de besparing die dit oplevert en de te verwachten besparingstijd in opgenomen zijn.

Denken in kleur

Gemeenschappelijke ruimtes kunnen enorm opknappen door wat extra kleur toe te voegen. Dit hoeft lang niet altijd uit de draaien op een kostbaar schilderproject. Soms is met eenvoudige middelen al een groots effect te bereiken. Wat te denken van het ophangen van kleurrijke kunstwerken? Door de kunstwerken te lenen via Kunstuitleen blijft het betaalbaar en kan er regelmatig gevarieerd worden. Toch graag iets bijzonders? Met een muurschildering komt een ruimte tot leven!

Voor een vrolijke noot aan de buitenkant van het complex zijn er balkonhekwerken voorzien van gekleurde spijlen. Zonneschermen kunnen ook voor een bijzonder kleuraccent zorgen. En als de kozijnen toch toe zijn aan een verfbeurt, dan is het wellicht een optie te kiezen voor een andere kleur. Periodiek onderhoud aan de buitenzijde zorgt er sowieso voor dat de buitenboel fris oogt en de aangebrachte kleuren mooi blijven.

De kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin (K). Hoe hoger het aantal Kelvins, hoe koeler het licht aandoet. Het algemene kleurschema voor ledlampen is als volgt:
Warm wit: 3.000 K
Wit: 3.500 K
Fris wit: 4.000 K
Daglicht: 5.000 K
Koel daglicht: 6.500 K

Heel bijzonder is het project in diverse grote steden in Nederland waarbij kunstenaars levensgrote kunstwerken aanbrengen op de gevels van bedrijven en appartementencomplexen.

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

Lichtadvies Lichtadvies aanvragen

Benieuwd hoeveel u in uw gebouw kunt besparen op verlichting?

1
Introductie
2
Vragen
3
Gegevens

Wat houdt het in?

Verlichting in de gemeenschappelijke ruimten kan een enorme kostenpost zijn, vaak ook omdat deze 24 uur branden. Ledverlichting is de oplossing! De meest zuinige ledlampen verbruiken 85% minder energie dan een gloeilamp met vergelijkbare lichtopbrengst.

Als Appartement & Eigenaar vinden wij het belangrijk dat VvE's op elk onderwerp op de hoogte zijn van alle mogelijkheden en de eventuele voor en nadelen (en tevens een eerlijke prijsvergelijking kunnen maken). Vandaar dat wij met een aantal gerenommeerde partijen gratis een lichtadvies voor uw gebouw geven.

Waar bestaat het lichtadvies uit?

Analyse van de huidige situatie
Analyse van de wensen (en haalbaarheid hiervan) van de VvE
Analyse van de mogelijkheden
Prijsvergelijking van de verschillende mogelijkheden

Gegevens

Lichtadvies
Bedankt, wij hebben uw aanvraag succesvol ontvangen en nemen contact met u op.
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.