De voordelen van nieuwbouw

Woonwensen en woonbehoeften kunnen in de loop der jaren veranderen, waardoor de huidige woning of het huidige appartementencomplex niet meer voldoet.

Gepubliceerd: 23 december 2014

Het zoeken naar een nieuwe woning is een spannende tijd én één van vele keuzes maken. Een uitgelezen moment om je eens goed te verdiepen in de voordelen van nieuwbouw. Appartement & Eigenaar zet het een en ander graag voor u op een rijtje.

Wie graag meedenkt en meebeslist over de indeling van het nieuwe appartement kan zijn hart ophalen bij een nog te bouwen complex. Neem plaats op de stoel van de binnenhuisarchitect en bepaal zelf de inrichting en indeling van bijvoorbeeld de badkamer en keuken. Geniet van inspirerende bezoekjes aan showrooms en laat je verrassen door innovatieve oplossingen en mogelijkheden. Ook op financieel gebied kent nieuwbouw diverse voordelen.

Financieel voordeel

Een nieuwbouwappartement koopt u vrij op naam. Dat wil zeggen dat er geen overdrachtskosten à zes procent over het aankoopbedrag zijn. Tevens zijn er ook geen makelaars- en taxatiekosten.
Een indirect financieel voordeel is dat u zich de eerste jaren geen zorgen hoeft te maken over (achterstallig) onderhoud, alles is nieuw en volgens de laatste richtlijnen gebouwd. Bovendien zijn nieuwbouwwoningen zeer goed geïsoleerd en daardoor energiezuinig. Hiermee wordt niet alleen bijgedragen aan een beter milieu, maar wordt er ook flink bespaard op de energierekening. Ook goed om te weten is dat nieuwbouw vaak waardevaster is dan bestaande bouw. Een nieuwbouwwoning kan dan ook een goede investering zijn.

Indien de woning voorzien is van een A++ energielabel is het bij sommige hypotheekverstrekkers mogelijk om tot wel € 8.000,- meer te lenen ten opzichte van de aankoop van een bestaande woning.

Wooncomfort

Een nieuwbouwappartement is volledig volgens de laatste wooneisen, normen en maatstaven gebouwd, dit komt het wooncomfort zeker ten goede. Zo zijn nieuwbouwappartementen ruimtelijker, plafonds en deuren zijn en voor gangen en toiletruimten gelden minimale afmetingen. Ook op het gebied van isolatie heeft nieuwbouw altijd een flinke streep voor op bestaande bouw. Nieuwe hoogwaardige en vaak duurzame materialen houden de warmte binnen en kou en geluiden buiten, terwijl uitgekiende ventilatie- en verwarmingssystemen de frisse lucht op peil houden en zorgen voor een aangenaam binnenklimaat.

Woongenot

Goed contact met de buren en medebewoners vergroot het woongenot. Nieuwbouw geeft een gevoel van saamhorigheid, dit schept een band. In de meeste gevallen krijgt men bijna tegelijk de sleutel van het nieuwe appartement, waarna de bedrijvigheid van het klussen, schoonmaken en verhuizen begint. Men komt elkaar regelmatig tegen en een praatje is dan al snel gemaakt.

Een ander groot pluspunt op het gebied van woongenot is dat de omgeving rondom het appartementencomplex vaak ingericht wordt volgens de nieuwste inzichten op gebied van leefbaarheid. Dat wil zeggen voldoende parkeerplekken en openbaar groen en vaak ook in de directe omgeving van winkels.

Milieu

Mileu-eisen zijn in de loop der jaren steeds strenger geworden. Duurzaamheid speelt een belangrijke rol bij de bouw van onder andere nieuwe appartementencomplexen. Wie een nieuwbouw appartement koopt kan er vanuit gaan dat de bouw van de woning het milieu niet onnodig belast heeft. Bovendien zorgt de goede isolatie van de woningen voor minder CO2-uitstoot.

Eigen stempel

Hoe fijn is het om uw eigen stempel te kunnen drukken op inrichting? In sommige gevallen zijn er diverse indelingsvarianten waar uit gekozen kan worden. Een bijkomend voordeel van het betrekken van een nieuwbouwwoning is dat er geen extra werk en kosten zijn door bijvoorbeeld het vervangen van vloeren, de badkamer, het sanitair en de keuken. U kunt meteen beginnen met het inrichten naar eigen wens en smaak, waarbij alles keurig wordt afgewerkt.

Veiligheid

Nieuwe appartementencomplexen zijn gebouwd volgens de modernste veiligheidseisen. Inbraakwerkend hang- en sluitwerk houdt ongenode gasten buiten de deur. Hightech toegangssystemen laten direct zien wie toegang wil tot het complex. Entrees zijn voorzien van doorwerpkasten en dankzij speciale postkastsystemen kunnen pakketbezorgers eenvoudig hun pakket afleveren, zonder daarvoor het complex te betreden.

Splitsingsreglement

In het splitsingsreglement staat precies beschreven wat uw rechten en plichten zijn als eigenaar. In het geval van nieuwbouw moet in de meeste gevallen het splitsingsreglement nog vastgesteld worden. Het voordeel hiervan is dat u als koper of eigenaar daar in deze fase nog invloed op kunt uitoefenen.

Nieuwbouwprojecten in de regio

Benieuwd naar nieuwbouwprojecten binnen uw regio? Neem dan eens contact op met ontwikkelaars in de buurt om te informeren wat het huidige aanbod is en de plannen voor de toekomst zijn. Lang niet al het aanbod wordt vermeld op websites en in brochures, een telefoontje kan dus zeker de moeite waard zijn.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.