Duurzaam? Ja graag!

Duurzaam leven en wonen, dat willen we eigenlijk allemaal wel. Maar hoe doe je dat? Simpel, door op een aantal keurmerken te letten.

Gepubliceerd: 27 februari 2015

Kijk, bij een koelkast is het handig. Je checkt bij aankoop de sticker.  AAA? Dan zit je goed. Maar wat als u als VvE op zoek bent naar duurzame partners? Omdat u plannen heeft om te gaan renoveren bijvoorbeeld. Want hoe duurzamer een appartementencomplex gebouwd is, hoe beter voor de bewoners, de waarde van het gebouw en het milieu. De vraag is alleen: wat is duurzaam? En hoe herkent u het? Appartement & Eigenaar zocht het uit.

Want wie duurzaam gaat, wil er 100% voor gaan en niet half. Alleen is duurzaam ‘in de mode’ en dat betekent dat veel bedrijven en producten zich graag duurzaam noemen, zonder dat ook daadwerkelijk te zijn. Hoe je het kaf van het koren scheidt? Door middel van keurmerken.  Die helpen u op weg bij het vinden van duurzame partijen en (bouw)materialen. We geven een overzicht van de belangrijkste keurmerken en vertellen waar ze voor staan. Het is mogelijk dat producten en leveranciers over meerdere van deze keurmerken beschikken, dan weet u zeker dat u met een duurzame partij in zee gaat.

MRPI

MRPI staat voor Milieu Relevante Product Informatie en is een initiatief van het Nederlands Verbond Toelevering Bouw en het voormalige ministerie van VROM. MRPI is gebaseerd op de LevensCyclusAnalyse (LCA). Deze analyse is een wetenschappelijke manier om de milieubelasting van een product of dienst te bepalen. Met behulp van een zogenaamd MRPI-blad zie je hoe duurzaam een product is.
Meer informatie: www.mrpi.nl.

KOMO

De Stichting KOMO beheert een aantal keurmerken, gericht op diverse sectoren. Zo is het KOMO-keurmerk gericht op de bouwsector, het KOMO-Instal keurmerk gericht op de installatiesector, het KOMO-Afbouwkeurmerk gericht op de afbouwsector en het KOMO-Klimkeur, gericht op materieel dat gebruikt wordt voor tijdelijke werkzaamheden op hoogte. Kwaliteit, hergebruik, en milieuprestaties zijn belangrijke factoren bij het toekennen van het KOMO-keurmerk. Het KOMO-keurmerk biedt u als VvE de zekerheid dat er wordt voldaan aan de prestatie-eisen van het Bouwbesluit en het Besluit Bodemkwaliteit.
Meer informatie: www.komo.nl.

DUBOkeur

Het DUBOkeur geeft aan dat de producten, grondstoffen, installaties en zelfs woningen tot de meest milieuvriendelijke keuze behoren. Belangrijk bij het certificeren en toekennen van het keurmerk is onder andere de milieu-impact van de winning van grondstoffen, productie, transport, onderhoud en gebruik en de afvalverwerking.
Meer informatie: www.dubokeur.nl.

Natureplus

Dit internationale kwaliteitslabel heeft als primair doel om consumenten, architecten, bouwbedrijven en alle andere betrokkenen in de bouw de weg te wijzen op het gebied van duurzame bouwmaterialen. Alle materialen voorzien van dit label zijn getest op invloeden op de gezondheid, milieuvriendelijkheid en functionaliteit.
Meer informatie: www.natureplus.org.

Europees Ecolabel

De non-food producten en diensten voorzien van dit Europese milieukeurmerk zijn geproduceerd met een lagere milieubelasting met betrekking tot grondstoffen, energie, water, schadelijke stoffen, afval en verpakkingen. Het keurmerk heeft als doel om duurzame productie en consumptie te stimuleren.
Meer informatie: www.europeesecolabel.nl.

FSC en PEFC

Deze internationale organisaties zetten zich in voor verantwoord bosbeheer. Onafhankelijke controleurs zien hier op toe. Hout voorzien van één van deze keurmerken is op verantwoorde wijze gekapt.
Meer informatie: www.fsc.nl en www.pefc.org.

Keurhout

Keurhout is in 1996 opgericht door de Nederlandse overheid,het bedrijfsleven en de vakbonden om het gebruik van duurzaam geproduceerd hout te gebruiken. Naast de FSC en de PEFC zijn er wereldwijd nog zo’n 60 initiatieven die zich inzetten voor duurzaam bosbeheer. Keurhout dient als ‘poortwachter’ en toetst voor Europa de betrouwbaarheid van al die initiatieven.
Meer informatie: www.keurhout.nl

Over hout gesproken

Hout is een populair bouwmateriaal. Maar welk hout is nou het meest geschikt als het gaat om duurzaamheid? Alle gangbare loof- en naaldbomen zijn onderverdeeld in een zogenaamde duurzaamheidsklasse.  Hout in klasse 1 is zeer duurzaam, hout in klasse 5 is weinig duurzaam. Hoe langer het hout meegaat, hoe duurzamer.
- klasse 1: zeer duurzaam meer dan 25 jaar;
- klasse 2: duurzaam 25 tot 15 jaar;
- klasse 3: matig duurzaam 15 tot 10 jaar;
- klasse 4: weinig duurzaam 10 tot 5 jaar;
- klasse 5: zeer weinig duurzaam minder dan 5 jaar.

Tips voor duurzaam verbouwen

- Houd bij de plannen rekening met de technische levensduur van de aanpassingen aan het gebouw.
- Overleg of hergebruik en recycling van de te vervangen bouwmaterialen mogelijk is.
- Maak zoveel mogelijk gebruik van duurzame materialen en bedrijven die duurzaam werken.

Duurzame concessies

Wat zijn de beste duurzame keuzes voor uw appartementencomplex? Soms kom je voor lastige keuzes te staan. Neem bijvoorbeeld de keuze voor het materiaal van de kozijnen. Hout is een duurzaam materiaal, echter het vergt wel meer onderhoud dan kunststof of aluminium. Zowel kunststof als aluminium zijn onderhoudsvriendelijk,maar de isolatiewaarde van aluminiumkozijnen is lager dan die van kunststof of hout. Het produceren van kunststof is belastend voor het milieu, indien u kiest voor kunststofkozijnen, kies dan voor kozijnen vervaardigd uit gerecycled kunststof. Het nadeel van kunststofkozijnen is dat er niet in geboord mag worden. Dit kan vervelend zijn met het oog op zonwering. En zo komt u in de aanloop van het realiseren van de renovatie vast nog wel meer zaken tegen waarbij het afwegen van de voors en tegens uitsluitsel moet geven.

 

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.