Groen op het dak

De zoektocht naar duurzame energie komt steeds nadrukkelijker opzetten. Een veelgebruikte oplossing op dit gebied zijn groendaken. Het bedekken van platte daken met levende planten staat niet alleen voor een leuk uitzicht, het is ook goed voor het milieu.

Gepubliceerd: 04 december 2013

Een groendak is zeer geschikt als dakisolatie doordat het een belangrijke bijdrage aan het verdampingsproces levert en het invallen van de zon reduceert. De begroeiing op het dak zorgt ervoor dat de energiebehoefte afneemt en dat het thermische comfort in het gebouw verhoogd wordt. In koude wintermaanden gaat er minder warmte verloren door het groendak. 's Zomers absorbeert het dakoppervlak veel minder zonnestralen dan een ander (plat) dak. De planten op het dak zorgen, als gevolg van het verdampingseffect voor een natuurlijke afkoeling. Een groendak is dus veel meer dan enkel een tuin op het dak van een pand of woning.

Intensief en extensief

Een groendak is onder te verdelen in twee hoofdgroepen: intensieve en extensieve groendaken. Een intensief groendak is vergelijkbaar met gewone tuinen waarin geleefd kan worden. De begroeiing bestaat uit grassen, kruiden, struiken en bomen. Dit type groendak heeft wel regelmatig en verzorging nodig. Vanwege het gewicht van minimaal 300 kg/m² en een bouwhoogte van ten minste 20 centimeter kan dit type begroeiing alleen worden toegepast wanneer er tijdens het ontwerpen van het gebouw rekening mee is gehouden. Dit maakt het type groendak bijna alleen geschikt voor nieuwbouw. Extensieve groendaken zijn veel minder belastend voor de dakconstructie. Dit maakt het dan ook geschikt voor bijna alle typen daken. De begroeiing beperkt zich tot mos, vetplanten (sedum) en kruiden. Afgezien van een jaarlijkse inspectie vergt een extensief groendak weinig tot geen onderhoud. Verder hebben ze genoeg aan natuurlijke regenval.

Voordelen

Afgezien van het mooie, natuurlijke uiterlijk van een groendak biedt het ook nog een flink aantal voordelen. Zo isoleert het en werkt het dak energiebesparend. Bovendien zuivert het de lucht van fijne stofdeeltjes. Daarnaast vangt het groendak regenwater op en belast het hierdoor minder het rioleringsnetwerk. Ook het dak zelf profiteert ervan, zo wordt de levensduur van het dak met ongeveer 20 jaar verlengd. Het voordeel van groendaken voor appartementsgebouwen dat ze indruk van natuurlijkere omgeving uitstralen. Daarbij hebben ze een gunstig effect op de luchtkwaliteit en de ontwikkeling van de dierlijke en plantaardige biotoop. Bovendien kunnen bij appartementen grenzend aan een plat dak tuinen en gezellige zitruimtes gecreëerd worden door middel van een groendak. Zo vergroot men naast de leefoppervlakte ook de waarde van het gebouw.

Vergunningen

Uiteraard zijn er wel regels verbonden aan het aanleggen van een groendak. Er moet namelijk allereerst gekeken worden of het betreffende dak over voldoende draagkracht beschikt. Ook moet er rekening gehouden worden met de hellingsgraad van het dak. Hoe schuiner het dak, hoe ingewikkelder de constructie. De minimale oppervlakte van een groendak is, exclusief terrassen of paden, 6 m². Groendaken moeten bovendien in overeenstemming zijn met de bestaande (bouw)regelgeving en uit minimaal drie verschillende lagen bestaan: een wortelwerende laag, een substraatlaag en een vegetatielaag. Het gebouw waarop een groendak wordt aangebracht moet in de meeste gevallen een bouwvergunning hebben. Bij een extensief groendak hoeft dit echter niet.

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.