Bewust bezig met dakisolatie

Iedereen weet dat de meeste warmte in het huis via het dak verloren gaat. Door slecht geïsoleerde daken verdwijnt vijfendertig procent van de warmte de lucht in.

Gepubliceerd: 20 december 2013

Foto: Rockwool

Zonde dus, want dit heeft niet alleen gevolgen voor het milieu, ook de energiekosten schieten omhoog. Een goede isolatie is dus belangrijk en bespaart niet alleen in kosten, het komt ook de levensduur van het gebouw ten goede.

Manier van isoleren

De manier van isoleren is afhankelijk van het soort dak en de materialen die u gebruikt om het dak mee te isoleren. Het ene materiaal heeft een hogere isolatiewaarde, de andere is brandveiliger. Sommige materialen zijn gemaakt om na plaatsing op te lopen, andere zijn waterafstotend of beter dampdicht. De keuze is uitgebreid en het soort isolatie dat u uiteindelijk kiest voor het gebouw is afhankelijk van de voordelen die u aanspreken. Daarnaast kunt u er voor kiezen om de binnen- of buitenzijde van het dak te isoleren.

Goed geïsoleerd

Een goed geïsoleerd dak is afhankelijk van twee factoren. Allereerst is de dikte van het isolatiemateriaal van belang, daarnaast speelt de lambda-waarde (λ) een belangrijke rol. Samen vormen ze het isolerend vermogen. U kunt een gebouw op verschillende manieren isoleren. Zo kunt u een hoog isolatieniveau bereiken door deze dik te isoleren. Nadelig gevolg hiervan is dat zowel de dakopbouw in de dikte als in gewicht aanzienlijk toeneemt. U kunt er ook voor kiezen om het dak te isoleren met de beste lambda-waarde. Hierbij geldt: hoe lager de lambda-waarde, hoe betere de thermische isolatie. Kiest u voor deze lichtgewicht platen? Dan wordt niet alleen de druk op de dakopbouw niet te hoog, doordat de de platen vrij dun zijn, zal het platte dak ook niet aanzienlijk hoger worden. Ook beschikt u bij deze platen over het beste rendement.

Dakisolatie

Niet alleen het isolatiemateriaal van het dak is van belang, ook het aanbrengen speelt een belangrijke rol. Wanneer dit secuur gebeurt, hoe beter de isolatie zijn werk doet. Blijven er kieren tussen de platen zitten? Dan zal er nog steeds warme lucht ontsnappen. De manier van isoleren is, zoals eerder gezegd, afhankelijk van het materiaal waarvan het dak vervaardigd is, maar ook het soort dak (plat of schuin) is bepalend voor de manier van isoleren en de keuze van isolatiemateriaal.

Beschikt het gebouw over een plat dak en wilt u deze aan de buitenkant isoleren? Dan dient u de isolatie en het onderhoud uit te besteden aan een vakman, dit is namelijk een vak apart. Het isolatiemateriaal wordt op de dakbedekking gelegd of eronder gemonteerd. Kiest u ervoor om de isolatie op het dak te monteren? Houd er dan rekening mee dat het plat dak hoger wordt. Hierdoor zullen daklijsten, dakdoorvoeren en eventuele deuren aangepast moeten worden. Bij een plat dak is het tevens verstandig om voor een isolatie te kiezen waar u overheen kunt lopen. Vandaag de dag is een dak niet meer gewoon een dak. Vooral in grote steden zie je steeds vaker daktuinen verschijnen. Op deze manier kunnen bewoners genieten van hun eigen stukje groen in de stad. Tevens worden daken steeds vaker gebruikt als 'opslagplek' om zo ruimte in het pand zelf te besparen. Ook dan is het van belang dat u gewoon over het dak kunt lopen.

Voorheen werd het afgeraden om een plat dak aan de binnenkant te isoleren. Dit in verband met de condensvorming die kan ontstaan. Met de nieuwste isolatietechnieken is dit echter verleden tijd. Door het aanbrengen van een honderd procent dampdichte constructie, ook wel 'warme' constructie genoemd, kunt u eenvoudig afrekenen met condensproblemen en zo onder andere houtrot en andere narigheid voorkomen.

Beschikt uw pand over een schuin dak? Dan hebt u tevens de keuze om deze via de binnen- of buitenkant te isoleren. De binnenkant isoleren is minder kostbaar en redelijk eenvoudig om zelf te doen. Tussen de aftimmering en het isolatiemateriaal dient u dampremmendfolie te plaatsen. Wilt u het schuine dak aan de buitenkant isoleren? Dan dient u het isolatiemateriaal tussen de houten dakschot en de dakbedekking, meestal de dakpannen, te bevestigen.

Een beter milieu

Het isoleren van het dak zorgt niet alleen voor een fijn leefklimaat binnenshuis. Het zorgt tevens voor een beter milieu omdat er minder energie verloren gaat. Wilt u helemaal groen bezig zijn, dan is er een mogelijkheid om uw dak te isoleren met natuurlijke isolatiematerialen zoals vlaswol, vilt, riet en kurk. Het zijn misschien niet de eerste materialen die u bij dit onderwerp in gedachten hebt, maar ze zijn duurzaam en milieuvriendelijk.

Kostenbesparing

De kosten voor het isoleren van een gebouw hangt af van diverse factoren. Gaat u de
binnen- of buitenzijde isoleren en gaat het hierbij om een plat of schuin dak? Ondanks dat het isoleren van het gebouw een investering is, zijn deze kosten doorgaans snel weer terugverdiend. Soms is het mogelijk om in aanmerking te komen voor een speciale dakisolatiesubsidie. Omdat deze per provincie en/of gemeente verschilt, kunt u hier meer informatie over ontvangen bij de diverse isolatiebedrijven.

Inspectie en onderhouden

Met alleen een goede isolatie bent u er nog niet. Een dak kan lang meegaan, mits deze goed geïnspecteerd en onderhouden wordt. Dit is essentieel om het dak in topvorm te houden. De inspectie en onderhoud kunt u voor eigen rekening nemen, maar u kunt er ook voor kiezen om dit uit te besteden aan een vakspecialist. Zo weet u zeker dat u zich geen zorgen hoeft te maken. Naast het onderhoud en inspectie kunnen ze tevens een meerjarenplan en budgettering voor u opstellen. Zo weet u exact voor welke kosten u komt te staan en wanneer deze eraan komen.

Kiest u ervoor om het onderhoud uit te besteden? Dan kunt u een inspectie- en onderhoudscontract afsluiten bij het dakdekkersbedrijf dat tevens uw complex heeft geïsoleerd. U kunt er ook voor kiezen om met een ander bedrijf in zee te gaan. Houd er dan wel rekening mee dat deze sneller gebaat zijn bij een negatief advies. Dat betekent voor hen namelijk een extra opdracht en dus inkomsten. Kiest u voor een ander bedrijf? Kies dan een organisatie die zich enkel toelegt op onderhoud en beheer van de daken. Omdat ze zelf geen werkzaamheden uitvoeren, hebben ze minder belang bij een negatief advies.

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.