Eigenaren schatten kosten spouwmuurisolatie te hoog in

Eigenaren van oudere koopwoningen (van voor 1976) hebben geen idee van de kosten en besparingen door spouwmuurisolatie. Dit blijkt uit het onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, uitgevoerd door TNS NIPO onder 1.800 eigenaar-bewoners.

Gepubliceerd: 19 januari 2010

Bij 700.000 koopwoningen van voor 1976 is de spouwmuur niet geïsoleerd. Een ruime meerderheid van de eigenaren van oudere woningen zonder spouwmuurisolatie is dit ook niet van plan.

Eigenaren van hoekwoningen schatten dat spouwmuurisolatie ruim 2.500 euro kost, terwijl de werkelijke kosten tussen de 1.600 en 1.800 euro bedragen. De opbrengst van spouwmuurisolatie door minder gasverbruik schatten de eigenaren weer te laag in. Voor een hoekwoning bedraagt die ongeveer 530 euro per jaar. De terugverdientijd van spouwmuurisolatie is drie tot vier jaar. De onjuiste inschattingen weerhouden eigenaren van het laten aanbrengen van spouwmuurisolatie.

Daarnaast zijn ze bang dat spouwmuurisolatie tot vochtproblemen leidt in huis. 'Een gecertificeerd na-isolatiebedrijf controleert de spouw vooraf', zegt Vera Dalm, directeur van Milieu Centraal. 'In de jaren zeventig en tachtig is dat wel eens nagelaten en dan kan het tot vochtproblemen leiden. Een goede inspectie vooraf en de juiste isolatiematerialen voorkomen dit. Overigens is het bij isolatie altijd verstandig om naar je hele huis te laten kijken. Bij dubbel glas hoort ook een goed gevulde spouw, een warme vloer en dakisolatie. En natuurlijk gaat isoleren altijd samen met goed ventileren.'

Sinds 1 juli 2009 stimuleert de overheid het energiezuiniger maken van woningen door het BTW-tarief op het laten isoleren van een woning te verlagen van negentien naar zes procent. Een energiezuinige woning verbruikt minder gas en dat zorgt voor minder uitstoot van het broeikasgas CO2.

Meer informatie: www.milieucentraal.nl

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.