..........
shadow_fix

Energiezuinig appartement

Energiezuinig appartement in Amsterdam inspirerende modelwoning.

De bovenwoning driehoog aan de Woutertje Pietersestraat in Amsterdam onderging een spectaculaire metamorfose en maakte een labelsprong van G naar A++. Een groot aantal bouwkundige en installatietechnische maatregelen zorgen voor meer comfort en een veel lagere energierekening. De betrokken renovatiepartners Bluedec, Itho Daalderop, Recticel Insulation, Rendon, Sempergreen, Topdak Dakbedekkingen en Tremco illbruck organiseerden in deze inspirerende modelwoning op woensdag 18 juni een bezichtiging inclusief inspiratiesessie over energieneutraal bouwen.

Gemeente Amsterdam Stadsdeel West is eigenaar van het blok van circa 70 woningen met bedrijfspanden op de begane grond, waarvan de modelwoning onderdeel is. Het stadsdeel vindt het belangrijk dat woningen energiezuiniger worden en inspireert eigenaren van panden tot renovatie. Om bouwpartijen en bewoners te informeren over de toegepaste installaties en materialen, maakte de gemeente van het eerst gerenoveerde appartement een modelwoning. Recent is gestart met de renovatie van de woningen rondom het eerste portiek.

Meer comfort en minder energie

Het appartement is voorzien van binnenmuurisolatie en heeft vloerverwarming. Op het dak staat een zonneboiler die douchewater voorverwarmt. De woning wordt verwarmd door een HR cv-ketel aangevuld met een warmtepomp. Om deels zelf te voorzien in de elektriciteitsbehoefte zijn zonnecellen op het dak geplaatst met er omheen een temperatuur regulerend groendak. In verband met ruimtebesparing is deels gekozen voor Bluedec aerogel isolatie. Dit zijn enkele van de bouwkundige en installatietechnische maatregelen die zorgen voor meer comfort en een veel lagere energierekening.
De modelwoning is sinds eind januari open voor bezoek om ideeën op te doen. Vanuit het bedrijfsleven en (semi) overheidsinstanties is er veel belangstelling. Bezoek van particulieren komt op gang. Op de website van Stadsdeel West staat meer informatie over de te bezoeken woning.

Inspiratiesessie over energieneutraal bouwen

Op den duur bouwen we alleen energieneutraal. Wat betekent dat voor functionaliteit, gezondheid, woonlasten en ventilatie? De zeven renovatiepartners boden de deelnemers tijdens de bijeenkomst op 18 juni daarover een inspiratiesessie aan door Willem Koppen van bouwkundig expertisebureau Koppen Vastgoed. Hij toonde met video’s, foto’s en haarscherpe analyses aan welke problemen er in gebouwen ontstaan door onbewust onbekwaam handelen. “De isolatie zit er wel, maar werkt vaak niet”, stelt hij. Koppen meent dat de oplossing ligt in het gaan begrijpen van de functionaliteit van isolatie en riep op gezond bouwen centraal te stellen en de processen daarop in te richten.

Meer informatie leest u op de website van de Gemeente Amsterdam.

Publicatiedatum: 24 juni 2014

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

 • Huishoudens ook zonder subsidie beter af met zonnepanelen

  energie

  Ondanks het wegvallen van de subsidies aan huishoudens voor zonnepanelen wekken steeds meer mensen zelf energie op via zonnepanelen op hun dak. Ook zonder tegemoetkoming van de overheid is dit rendabel.

 • Gezamenlijk energie besparen

  energie

  Energie besparen, dat wilt u wel, maar hoe doet u dat? Wat kunt u meer doen dan spaar- of ledlampen indraaien? En hoe overtuigt u uw medebewoners dat ze hieraan mee moeten doen? Sinds een paar jaar bestaat er een simpele oplossing.

 • Solarlux winnaar het beste idee

  energie

  Solarlux was op 8 september jl. winnaar van het beste idee. Tijdens de jaarlijkse VMRG Marktdag konden deelnemers met hun eigen bouwidee meedingen naar deze door de VMRG geïnitieerde wedstrijd.

 • Alle kantoren verplicht zuinig met energie

  energie

  Vanaf 2023 is er in Nederland geen enkel kantoor meer met een energielabel slechter dan label C.

 • Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk

  energie

  Verbouwen is aantrekkelijker geworden door financiële steun van de overheid voor energiebesparing. Een bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

0 reacties

Laat hier uw reactie of review achter:


Aanbevolen

top
inloggen
Meld je aan voor een gratis account...
sluiten
Aanmelden met Facebook Aanmelden met Twitter
of meld je aan met je e-mailadres
Heb je al een account?
Inloggen
Inloggen met Facebook Inloggen met Twitter
of log in met je gebruikersnaam