Na-isolatie

In een volledig ongeïsoleerde woning verdwijnt meer dan de helft van de aangevoerde energie door de 'schil' van de woning naar buiten. Na-isolatie is dan ook van het grootste belang.

Gepubliceerd: 31 mei 2017

Tegenwoordig bouwen we goed geïsoleerde woningen. Dat is volgens de bouwvoorschriften vereist. Het energieverlies in die woningen is in veel gevallen minder dan de helft van die van een soortgelijke woningen die voor de energiecrisis gebouwd zijn. Ongeïsoleerde woningen hebben dus wat energiebesparing betreft enorme achterstand. Maar niet alleen het geldelijk gewin blijft sterk achter, ook het wooncomfort is beduidend minder dan dat van de huidige nieuwbouwwoningen. Isolatie van de woning is dus al lang geen luxe meer; Het is een must! Al was het alleen maar om te voorkomen dat men onnodig veel energiekosten betaalt en dat de woningen onverkoopbaar of onverhuurbaar worden.

Isolatiemaatregelen

Om een optimaal geïsoleerde woning te krijgen kunnen de volgende isolatiemaatregelen worden genomen:
Vloer- en bodemisolatie

Bij alle genoemde isolatiemaatregelen is het van belang dat ze worden uitgevoerd door deskundige bedrijven. In dit artikel laten we Robertson Nederland dieper ingaan op het renoveren en isoleren van kopgevels van gebouwen.

Overheidsbeleid

Door de overheid is sterk ingezet op het opwaarderen van de zogenaamde 'Vogelaarwijken'. De bedoeling is dat achterblijvende woonwijken opgeknapt worden en de leefbaarheid daardoor verbetert. Daarnaast heeft de regering als bestrijding van de crisis een aantal subsidies in het leven geroepen om door middel van isolatie zowel de bouw een impuls te geven, alsmede de CO2 uitstoot te verminderen.

Wat is de gemene deler van deze twee maatregelen? En welke raakvlakken hebben die met u als vastgoedeigenaar? Het antwoord is: zorg ervoor dat uw vastgoed actueel is en blijft, zowel op het gebied van esthetica, als van energiebeheer. Het is meer het beleidsmatige dat hier een rol speelt, dan het praktische. Dat laatste is de vertaling van de beleidsmatige aspecten naar de realiteit van de dag.

Wat kunt u met deze informatie? Inhaken op de actualiteit, zou uw reactie kunnen zijn. Op dit moment kunt u putten uit de subsidiepot die beschikbaar is gesteld voor extra isolerende maatregelen en dat verlaagt de investering beslist. Of u in aanmerking komt voor een bijdrage voor het opknappen van het uiterlijk, kunt u het beste aanvragen bij VROM of uw lokale gemeente. Krijgt u daar ook een bijdrage voor, dan is het nu het moment om tot actie over te gaan.

Plan van aanpak

Alvorens u met de uitvoering aan de slag kunt, moeten een aantal stappen gezet worden. Allereerst natuurlijk die zaken die binnen uw eigen organisatie geregeld moeten worden. Wie maakt het voorstel, wie zorgt voor het geld, etc. Heeft u dat helder in beeld, dan kan met het opstellen van het pakket van eisen begonnen worden. Daarin formuleert u zaken als de gewenste isolatiewaarde, wanneer het werk uitgevoerd moet worden, welk onderhoud acceptabel is en de kosten waarvoor de verbetering en isolatie gerealiseerd mogen worden. Kortom, de techniek en contractuele basis.

Dan is het uiterlijk aan de beurt. U kunt een architect inhuren, wat zeker bij omvangrijke projecten raadzaam is, of gebruikmaken van de diensten van een gespecialiseerde aannemer om u te adviseren over de mogelijkheden. U kunt die mogelijkheden ruwweg in twee groepen onderverdelen: materiaalkeuze en kleur. Bij materiaalkeuze kunt u denken aan natuursteen, aluminium, staal, zink, koper, hardkunststof, etc. Veel materialen zijn leverbaar in meerdere vormen en structuren. Die bepalen mede het eindresultaat. Een gladde gevel oogt groter dan een gevel met een structuur.
Veel van die materialen zijn leverbaar in meerdere kleuren. Gaat u voor een kleur of maakt u een mozaïek van diverse tinten? Ook hier geldt dat de keuze bijna onbeperkt is. Over smaak valt niet te twisten, maar u dient wel rekening te houden met een aantal spelregels. Welstand van uw gemeente kan u informeren over de richtlijnen die in uw situatie van kracht zijn. Ook uw architect is daarvan op de hoogte.

Een aantal belangrijke aandachtspunten die bij de keuze voor kleur en materiaal een rol spelen, zijn duurzaamheid, onderhoudsfrequentie, kleurechtheid, bestendigheid tegen vandalisme, antigraffiti en de levensduur van het materiaal. Een goede oriëntatie van materiaal en kleur zorgt ervoor dat u een juiste keuze kunt maken. En denk eraan, u bent de opdrachtgever en wilt voor jaren genieten van een gevel met een minimum aan onderhoud en een maximum aan levensduur. Overtuig u dus van de juiste uitvoering en materialen.

Zijn die keuzes gemaakt, dan is de aanvraag voor de bouwvergunning aan de beurt, de aanvragen voor subsidie en het aanvragen van offertes bij de verschillende aannemers of gevelbouwers. Maak gebruik van de diensten van bij brancheorganisaties aangesloten bedrijven (bijvoorbeeld NVOB voor de aannemers en bijv. DUMEBO/DWS voor de gevelbouw).

Uitvoering

Alles is in kannen en kruiken. Materiaal is bekend, wie de gevel gaat bouwen en alle vergunningen zijn rond. Een paar praktische tips: zorg voor een informatiebijeenkomst, zodat iedereen precies weet wat er gaat gebeuren. Regel dat de bouwplaats vrij is van geparkeerde auto's, dat materialen veilig opgeslagen kunnen worden en dat er beschermende maatregelen getroffen worden voor bijvoorbeeld bomen en struiken en bestratingen. Natuurlijk heeft u dat soort zaken al vooraf goed geregeld met de gevelbouwer, maar toch.

Maar wat ook niet mag ontbreken, is een goed contract met de aannemer. Daarin regelt u zaken als kosten, hoe om te gaan met onvoorziene posten en eventueel meerwerk (of juist niet!), wanneer het werk begint en klaar is, het betalingsschema, enzovoorts.

Een strak gehanteerde planning staat borg voor een snel resultaat en voorkomt eventuele irritatie van de bewoners. Niets gaat zo snel vervelen als langdurige overlast.

Oplevering en nazorg

Uitgaande van het feit dat alles is verlopen zoals u dacht, is een fraai, functioneel en actueel gebouw het resultaat. Dan is het van belang dat uw investering op het hoge niveau blijft dat u wilt. Daarvoor is periodiek onderhoud een vereiste. Bij de keuze voor materiaal en kleur hebt u daar al aandacht aan besteed. Hoe minder onderhoud, hoe lager de kosten over de levensduur van de gevel in haar totaal zullen bedragen. Voor dat onderhoud kunt u eventueel het afsluiten van een onderhoudscontract met de gevelbouwer overwegen. Doordat levering en onderhoud in een hand zijn, weet u zeker dat de garantie niet in gevaar kan komen. En is uw gebouwgevel na tientallen jaren aan het eind van haar levensduur gekomen, dan is recycling van de materialen aan de orde. Bij het maken van de keuze voor uw gevelbekleding, hebt u dat bij uw afweging betrokken.

Het eindresultaat

Hebt u al uw huiswerk goed gedaan, dan is het eindresultaat een fraaie gevel met moderne isolerende eigenschappen. Door de stijgende energieprijzen krijgt u echt rendement op uw investering, ook omdat het gebouw meer waard wordt en blijft.

Met dank aan Robertson-Lelystad

Wat kost isoleren?

Huiseigenaren steken pas geld in maatregelen om energie te besparen als die niet teveel moeite kosten, voldoende comfort opleveren en als bovendien het financiële plaatje helemaal klopt. De combinatie van deze drie factoren geeft de doorslag. Dit blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal, uitgevoerd door Intomart GFK onder ruim 800 consumenten.
Het belang van energie besparen staat voor de ondervraagden buiten kijf. Een overgrote meerderheid vindt het (zeer) belangrijk, vooral omdat ze er geld mee kunnen besparen. Als tweede reden noemen huiseigenaren het sparen van het milieu. Huurders noemen als tweede reden vaak het verhogen van het comfort van hun woning..
Vier op de tien ondervraagden denkt regelmatig na over energie besparen. Een even groot aantal schat de eigen kennis over energiebesparing op veel tot zeer veel. Toch blijkt uit vervolgantwoorden in het onderzoek, dat een aanzienlijk deel van zowel de huiseigenaren als de huurders maatregelen met een (kleine) investering niet toepast. Ze hebben er nooit over nagedacht, of kennen de mogelijkheden niet.

Huiseigenaren die nog geen dakisolatie en geïsoleerde verwarmingsleidingen in hun woning hebben schrikken terug voor hoge investeringskosten. De opbrengst van de maatregelen en de terugverdientijd schatten ze te laag in. Het aanbrengen van dubbel glas is een opvallend populaire maatregel, ondanks de lange terugverdientijd. Dubbel glas verhoogt het comfort van een woning enorm en dat speelt mee.

Huurders kregen tijdens het onderzoek een aantal maatregelen voorgelegd die zij zelf kunnen nemen om gas te besparen. Evenals huiseigenaren voelen ze zich niet geroepen om verwarmingsleidingen te isoleren. Ook zijn ze vaak niet bereid om zelf thermostaatkranen aan te brengen. Ze vinden deze maatregelen de verantwoordelijkheid van de verhuurder. Huurders zien vaak niet in, dat maatregelen henzelf voordeel opleveren en dat ze deze in overleg met de verhuurder meestal gemakkelijk zelf kunnen treffen.

Bron: Milieucentraal

VENIN

Bedrijven die gespecialiseerd zijn in het na-isoleren van woningen en gebouwen, zijn verenigd in de Vereniging van Erkende Na-Isolatiebedrijven in Nederland, de VENIN. Die bedrijven zijn gecertificeerd voor verschillende isolatiesystemen; ze werken met materialen en systemen met een onafhankelijke kwaliteitsverklaring: een KOMO-Attest. VENIN-leden dienen te beschikken over een KOMO-Procescertificaat. Dat is een kwaliteitsverklaring op de juiste uitvoering van hun werkzaamheden. De IKOB-BKB BV controleert de werkzaamheden steekproefsgewijs en geeft als certificerende instelling deze kwaliteitsverklaring af. Meer informatie over het isoleren van woningen en gebouwen is bij de VENIN te krijgen.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.