Gevelisolatie loont op meerdere fronten

Het isoleren van de gevel is allang geen luxe meer, het levert een behoorlijke energiebesparing op, maar ook meer wooncomfort. Vooral voor een appartementencomplex is gevelisolatie geen kleine investering.

Gepubliceerd: 07 december 2013

Toch kan gevelisolatie zich al snel terugverdienen. Ook subsidieregelingen maken het aantrekkelijk om gevelisolatie aan te brengen. Welke mogelijkheden zijn er eigenlijk?


Er zijn in principe drie soorten gevelisolatie: spouwmuurisolatie, binnenisolatie en buitenisolatie. Welke soort de beste is, is helemaal afhankelijk van het bouwjaar van het betreffende gebouw. Panden die zijn gebouwd vòòr 1930, zijn over het algemeen slecht geïsoleerd en hebben ook geen spouwmuren. Hier is alleen binnen- of buitenisolatie mogelijk. Gebouwen van rond 1950 bevatten vaak wel een spouwmuur, maar weinig tot geen isolatiemateriaal. Bij panden die vanaf 1975 zijn gebouwd, zijn spouwmuren vaak standaard en is er meestal ook een vorm van (eenvoudige) isolatie aanwezig. Dit kan natuurlijk wel altijd worden verbeterd. Het isoleren van de gevel verhoogt het comfort van de woning, doordat de muren minder kou afgeven. Ook zorgt het voor minder geluidsoverlast van buiten naar binnen.

Spouwmuurisolatie

Een spouwmuur is een muur met een open ruimte (spouw) tussen het binnen- en buitenblad. De spouw voorkomt vochtdoorslag van buiten naar binnen. De open ruimte in de spouw kan worden gevuld met isolatiemateriaal, waardoor op een relatief eenvoudige manier uw gevel kan worden geïsoleerd. Let wel: niet iedere spouw is hiervoor geschikt, onderzoek dit eerst! Spouwmuurisolatie levert iets minder energiebesparing op dan buitenisolatie, maar is beduidend goedkoper. De terugverdientijd is ongeveer drie jaar.

Binnenisolatie

Isolatie van de binnenzijde van de gevel met een voorzetwand is ook een alternatief. Dit vergt wel een zeer zorgvuldige uitvoering, anders kan er kans op vochtproblemen ontstaan.
Houd wel rekening met bijkomende complicaties, zoals kozijnen en plinten. Een specialist kan hierbij van dienst zijn. Binnenisolatie levert wat net als spouwisolatie minder energiebesparing op dan buitenisolatie. Maar ook hier is de investering relatief laag en is deze in circa drie jaar weer terugverdiend.

Buitenisolatie

Woningen zonder spouwmuren, met een zogenaamde steensmuurconstructie, kunnen het beste geïsoleerd worden met een gepleisterd buitengevelisolatiesysteem. Dit isolatiesysteem is echter ook toepasbaar bij woningen met een spouwmuur of bij gevels die aan een opknapbeurt toe zijn. Buitenisolatie is van alle opties de meest efficiënte, omdat deze manier van isoleren zorgt voor een ‘warme gevel’. Door het isolatiemateriaal aan de buitenkant van het gebouw te plaatsen valt de meeste warmte te besparen. De gevels worden meestal afgewerkt met pleisterwerk of andere gevelbekleding. Hierdoor krijgt de hele gevel weer een frisse aanblik. Deze optie is wel de meest kostbare: er gaat meer dan 10 jaar overheen voordat de investering is terugverdiend. Deze vorm van isolatie is niet mogelijk als het aanzien van de woning niet gewijzigd mag worden.

Het milieu en energie

Verminderen van energieverbruik is goed voor het milieu. Dat kan door goed te isoleren. Hierdoor gaat minder warmte verloren en hoeft de verwarmingsketel minder vaak te branden. Maar er zijn ook enkele aandachtspunten. Isoleren en ventileren horen bij elkaar. Zorg voor een goed werkend ventilatiesysteem na het aanbrengen van de isolatie. Gevelisolatie sluit namelijk kieren af die in een ongeïsoleerd huis voor een deel van de ventilatie zorgde. Als een gebouw potdicht wordt geïsoleerd, steken weer andere problemen de kop op, zoals problemen met de luchtvochtigheid en schimmelvorming.

Wat kost het?

Sinds de zomer van 2009 heeft het kabinet het aantal subsidiemogelijkheden voor energiebesparende verbouwingen fors uitgebreid. Ook provincies, regio’s en gemeenten zijn op dit vlak actief. Door de verschillende nationale, provinciale, regionale en gemeentelijke regelingen te ‘stapelen’ is meer voordeel te behalen. Via de ingeroepen 'energiesubsidiewijzer' is precies te zien welke subsidieregelingen op de verschillende niveaus van toepassing zijn.
Ook VvE's kunnen gebruikmaken van een dergelijke subsidieregeling. Dit maakt het financieel aantrekkelijker om gevelisolatie aan te brengen. Op dit moment geldt er bijvoorbeeld een BTW-verlaging van 19% naar 6% op arbeid en in beperkte mate op materialen voor gevelisolatie. Dit geldt alleen voor gebouwen van tenminste twee jaar oud.

Kijk voor meer informatie over subsidieregelingen op de volgende websites:
www.meermetminder.nl
www.energiesubsidiewijzer.nl
www.milieucentraal.nl

Isolatiewaarde

Op isolatiemateriaal staat een getal dat de isolatiewaarde aangeeft, bijvoorbeeld R=2,50m² K/W. R staat voor de isolatiewaarde. Hoe hoger de waarde van R, hoe beter het materiaal isoleert.

 

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.